想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

試左8個月都唔得,用紅d cheap曬排卵,又用電子排卵棒,又量體溫
對正日子做功課都唔中,都唔知點解

結婚前有做婚前檢查,子宮卵巢有照超聲波,老公有驗丁丁,都話無問題
其實驗呢d足唔足夠???

黎緊想去check下,或者想試下iui,因為我都將近35歲了,老公41歲了
咁我應該去婦科定係直接不育科?
大家有冇推介?

大宅

LingWong324 發表於 20-1-15 12:43
試左8個月都唔得,用紅d cheap曬排卵,又用電子排卵棒,又量體溫
8個月對我嚟講可以接受,我前兩胎接近一年先中,第三胎超過一年先中,你有冇驗過AMH, FSH?可以知道卵巢仲有幾多卵子同埋質素如何,我見好多jm會照埋輸卵管通唔通。

複式洋房

我由36想生,試左兩年,有一次生化懷孕,跟住就食白果,現在做了ivf。回想番覺得自己浪費左少少時間,我當初有睇婦科,她們覺得還不算老,叫我再努力下......後來去睇不育科,醫生比較著緊時間,一開始就說你啲卵已經三十幾歲.......不育科會比較著重幫你爭取懷孕機會。去見下面談下.

男爵府

睇不育科。婦科可以幫你做晒所有檢查,但佢冇得做IUI IVF。如果到時你哋決定做要搵過不育科醫生,可能又要檢查,嘥錢嘥時間。婦科唔睇先生丁丁,不育科睇。不育科先係見得最多不育既case,會比到較多實際意見你。

大宅

麻辣媽咪 發表於 20-1-15 13:17
8個月對我嚟講可以接受,我前兩胎接近一年先中,第三胎超過一年先中,你有冇驗過AMH, FSH?可以知道卵巢仲 ...

我無驗過呀,都諗緊係咪需要去驗一驗
因為老公年紀都唔細,想快d有,無諗過咁耐都唔中

大宅

小白馬 發表於 20-1-15 14:42
我由36想生,試左兩年,有一次生化懷孕,跟住就食白果,現在做了ivf。回想番覺得自己浪費左少少時間,我當 ...

我都好怕浪費時間,因為年紀都唔係細,咁你做左ivf成功嗎?

大宅

honeybid2 發表於 20-1-15 18:22
睇不育科。婦科可以幫你做晒所有檢查,但佢冇得做IUI IVF。如果到時你哋決定做要搵過不育科醫生,可能又要 ...

不育科係咪都會幫我check下我同老公有冇問題先架?

大宅

加油!我之前都等了很久很久。反而太大壓力更加唔成功,每個月都好失望。

雖然時間唔等人,但都唔迫得/急得。先好好調理下,做左化驗先。再看next step . 希望很快會聽到你的好消息

大宅

pkh0207 發表於 20-1-16 00:34
加油!我之前都等了很久很久。反而太大壓力更加唔成功,每個月都好失望。

雖然時間唔等人,但都唔迫得/急 ...

係咪去不育科check左先?因為我唔知到抵係我定老公有問題

大宅

直接去不育科睇睇,佢地會由你地兩公婆身體check起,會比較多方法幫你地。

大宅

我舊年35歲睇婦科 試咗半年唔得 就立刻睇不育科啦
睇不育都唔係 立刻可以幫你放卵㗎嘛 我都搞咗幾個月 今年36歲先放咗卵
好好彩Bingo咋
如果唔係一次好運 仲要試多幾次嘅話 就越來越高齡啦
唔好等啦快D睇不育啦

大宅

stitchbaby19 發表於 20-1-16 09:48
直接去不育科睇睇,佢地會由你地兩公婆身體check起,會比較多方法幫你地。
...

好呀,謝謝你,有冇咩推介呀?

大宅

SugarBoo 發表於 20-1-16 10:32
我舊年35歲睇婦科 試咗半年唔得 就立刻睇不育科啦
睇不育都唔係 立刻可以幫你放卵㗎嘛 我都搞咗幾個月 今年 ...

我而家34,過多2個月就35了,你真係好好彩呀,一次就中,恭喜曬,你睇邊個不育科呀?可唔可以講講個過程呀?痛唔痛架?
男醫生定女醫生?男醫生驚會尷尬

大宅

LingWong324 發表於 20-1-16 10:39
好呀,謝謝你,有冇咩推介呀?

我去仁安既生殖科搞既,當初無揀醫生,邊個有期就睇邊個。
驗身驗血,食藥,收集精子,取卵,授精,植入,我由36歲搞到37歲,生時38歲了。
所以如果你心急時間,不如同步進行啦,我都識人人工受孕前自然中獎,緣份要到就會到。

大宅

LingWong324 發表於 20-1-16 10:42
我而家34,過多2個月就35了,你真係好好彩呀,一次就中,恭喜曬,你睇邊個不育科呀?可唔可以講講個過程呀 ...

我睇養和駱紅醫生㗎 其實男定女醫生都無所謂啦
佢哋見女人多過我哋 我哋對大多數男醫生嚟講 應該只係一團肉
IVF過程都辛苦㗎 檢查啦 Test 食藥 打針 抽血抽卵 等胚胎結果 放胎啦 成日去醫院㗎 中間仲要自己調理我本身唔係好怕打針亦唔係好怕痛 所以又唔覺好痛
我覺得心理同生理上都唔簡單 但係選擇得呢條路 就係覺得為咗BB值得嘅
當妳成功嗰刻 都未使去到生 都已經覺得一切值得了

複式洋房

LingWong324 發表於 20-1-15 22:32
我都好怕浪費時間,因為年紀都唔係細,咁你做左ivf成功嗎?

算好彩地放胎都順利

男爵府

回覆樓主:

我哥47,嫂嫂44都做了7次ivf。剛在1月1日產子第一胎。

分別在養和同香港生殖醫學中心睇。
佢地睇呢個老中醫。
http://www.chinesedoctor.com.hk/dr_detail-1.asp?dr_doctor=4118

複式洋房

回覆 holemone 的帖子

要睇不育科AR
我睇開個醫生好有心機同你試到得為止唔知開唔開得名
可以PM我

別墅

8 months is nothing. It is normal for healthy couples to take up to 1 year to conceive.

If you are concerned, u can go visit ur Obgyn for assistance.

If u know when u will ovulate, I would suggest u to do “homework” 2 days before, the day, and 2 days after u ovulate

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至