6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無媽媽因為bb 有濕疹, 所以bb 睡眠質素差搞到夜晚要早訓而拒絕親戚約bb 行街架?

別墅

有濕疹反而唔係好難瞓得着嗎

別墅

回覆 YellowDuckDuck 的帖子

就係睡眠質素勁差。。:(

大宅

試過呀,我女濕疹搞左大半年先好得返
濕疹期間睡眠質素勁差,媽媽壓力爆登
果段時間都好少約見親戚朋友,當然一些節日/聚餐都會出席,普通約食飯行街都會拒絕

別墅

回覆 lucinda715 的帖子

你點搞好bb 既濕疹 ?

大宅

Jeana_lam 發表於 20-1-20 01:15

你點搞好bb 既濕疹 ?

揸類固醇7日/按醫生指示揸
期間我配合埋bioderma隻濕疹cream
其實未發現呢隻cream之前,我試左起碼有十款唔同既cream,最後先試到呢隻岩我女
終於係佢一歲果時就好了,唉!真係晚晚都訓唔好,晚晚都要同佢保濕,諗起都好大壓力

別墅

我之前都係用類固醇 ...配合埋bioderma ...跟住係好快好返 ...但隔幾日又出返 ..其實係唔係好返要狂搽bioderma ? 係唔係因為我懶左搽少左佢會出返? 定係因為類固醇反彈 ..

大宅

Jeana_lam 發表於 20-1-20 22:30

我之前都係用類固醇 ...配合埋bioderma ...跟住係好快好返 ...但隔幾日又出返 .. ...

要keep住搽,我搽左大半年,佢寫住話要連續使用唔知幾多日先會減低復發機會,
之後確保佢應該唔再返發啦、就試下其他cream
甘你就可以測試下會唔會返發
同埋我日日都有比益生菌佢食,好似都有幫助

別墅

我之前就係怕類固醇唔好, 所以搽幾日有好轉就唔用琴日仔仔訓教唔比佢著麥仔唸住比佢透下氣, 點知re 到出曬血水 ...唉 ...仲衰左 ....之前起碼無傷口 ....於是我再拎返d 類固醇出黎

大宅

Jeana_lam 發表於 20-1-22 09:42

我之前就係怕類固醇唔好, 所以搽幾日有好轉就唔用琴日仔仔訓教唔比佢著麥仔唸住 ...

唔好怕,因為你唔用佢會仲衰
我係如果佢一發就再搽7日類固醇
然後配合果支cream,之後慢慢佢好了
又或者都關愈大就愈少,因為抵抗力好左
我女半歲開始發,期間都係搽類固醇,直到有日用左呢支cream先可以真正停左類固醇,我都搽左幾個月類固醇,因為好返又發好返又發,真係要好有耐性

別墅

請問你個女依加斷尾未?
隔左幾耐無再發?
我今日帶左個仔再睇返之前個醫生
比左抗敏藥水同類固醇藥膏 , 再比多個無類固醇既藥膏最後先查 ...岩食完藥查完訓左
係ar ..無得唸咁多, 等佢埋口好返先再唸其他天然方法 ..真係想死, 係咁滲液出黎 ...真係一滴滴咁流 ..

別墅

岩岩再睇一次你打既野姐係你bb 用左類固醇差不多半年 ...咁佢依加斷尾未? 隔左幾耐無再發?

知道啦 T T 我依加唔怕啦, 繼續幫佢用等佢埋口 T T .....

大宅

Jeana_lam 發表於 20-1-22 23:35

岩岩再睇一次你打既野姐係你bb 用左類固醇差不多半年 ...咁佢依加斷尾未? 隔左幾 ...

係呀,差唔多用左半年,斷斷續續用,佢好左一陣之後又發,不停甘用,不停甘停,又不停甘用不停甘搽,勁折磨。
一歲(上年6月)果陣我搽最後一次!搽足7日,之後用bioderma..keep住7個月直到而加(19個月)都無再返發過!甘我諗佢應該好返啦掛,以前一日搽3-4次cream..而加早晚搽都已經搞得店
你都要加油呀!依照醫生指示搽,真係唔可以話停就停,真係要搽足佢既指示

別墅

好ar!! 唔該你ar!!

別墅

唔好意思, 想問果時你夜晚會唔會特登起身幫bb 搽lotion 定唔洗刻意夜晚搽?

大宅

Jeana_lam 發表於 20-1-23 23:06

唔好意思, 想問果時你夜晚會唔會特登起身幫bb 搽lotion 定唔洗刻意夜晚搽? ...

會呀!無教好訓,見乾左又搽
但只係我未搵岩cream果期先甘狂補
視乎你bb乾既情況,如果你精神可以,就幫佢補補
搵岩左cream我就早午晚一次
好返之後就早晚一次

別墅

唔該你ar

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

lucinda715 發表於 20-1-20 21:36
揸類固醇7日/按醫生指示揸
期間我配合埋bioderma隻濕疹cream
其實未發現呢隻cream之前,我試左起碼有十款 ...

您好 想請問係bioderma枝維他命PP cream嗎?謝謝(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至