1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係一個在職媽咪,阿仔就黎3歲。近排因為工作關係成日OT, 成日都見唔到個仔,呢段日子持續左幾個月; 但我一放假我係會全日都陪住佢,訓教都係我陪訓,但如果我返工就阿嬤陪訓。平日係佢嫲嫲湊,可以話佢對阿嫲對得多過我

兩星期前,突然有一日,佢扭曬計,唔肯跟我訓,喊曬話要阿嬤。我頓時晴天霹靂,點會咁架,眼淚就係咁湧出黎。究竟我做錯啲咩,佢突然唔跟我?

阿仔踏入3歲,我知佢係開始懂事,我有問過佢點解突然唔跟我訓,唔俾我上佢張床。佢話唔想。

其實我想知係咩原因令到佢變成咁? 又可以用咩方法增加親子關係?

複式洋房

蘇菲薊 發表於 20-1-15 22:18
我係一個在職媽咪,阿仔就黎3歲。近排因為工作關係成日OT, 成日都見唔到個仔,呢段日子持續左幾個月; 但我 ...

其實小朋友好實際,邊個多對佢,同佢玩,就痴邊個。

子爵府

回覆 蘇菲薊 的帖子

辛苦晒媽媽啦,全職同在職媽媽各有各困難,在職媽媽主要係蠟燭兩頭燒,需要兼顧工作同家庭,我本身都係在職,有個2歲多的女兒,小朋友本身好需要父母陪伴,尤其佢地重要時刻,比如第一次食固體食物,第一次自己食飯,返Plapgroup,去農場呀,去幼稚園返學放學呀,所以留意下小朋友最近有無開始新生活模式,但又少左你陪伴?
如果無可能係平日陪伴時間唔夠?一星期可以盡量抽到2-3日夜晚陪佢?如果唔得爸爸可以幫到手?等小朋友知道每日到左某個時刻就會見到父母,爸爸角色雖然唔同媽媽,但係小朋友角度呢兩個角色係有別於長輩同工人姐姐,見唔到媽媽,見到爸爸都好,雙職父母建議大家一齊分工,我個女由1歲開始上playgroup,一星期一次都係我自己親自帶,有一、二次要工作就請爸爸請假幫手,晚上7:00我們9成時間會陪囡囡食飯,有時工作趕唔切,就請爸爸同囡囡講聲,當然假日都係我地自己湊返,有時有質素陪伴比起長時間陪伴更重要,加油,媽媽。

大宅

回覆樓主:

唔好咁諗,我女3歲1個月。工人姐姐湊到佢2歲10個月大,之後我接手番。佢都唔會唔跟我,但有時候佢訓覺,有時要自己訓,有時要我陪,有時又要爸爸陪,無特定,主要睇番佢當時心情。所以樓主唔洗太介意住。

複式洋房

我係一個在職媽咪,阿仔就黎3歲。近排因為工作關係成日OT, 成日都見唔到個仔,呢段日子持續左幾個月; 但我 ...

其實佢淨係訓覺同訓醒唔痴我,其他時間佢都同我玩得好開心。
好似我一同佢講完睡前故仔之後,佢就即刻趕我走,話要番嬤嬤。訓醒我一出現喺佢眼前佢又趕我走。
我好驚,之後嘅日子,佢都係咁對我。究竟我做錯啲咩,令到佢變成咁樣。
佢之前都好跟我訓架

複式洋房

做媽咪嘅你應該開心因為小朋友開始識得自立,除咗瞓覺之外其實你可以着重多啲平日對佢嘅相處

複式洋房

正所謂重質不重量

大宅

小朋友係邊個照顧得多要邊個,我第二胎放產假陪佢陪得多要我陪訓教,我返工無耐佢就指明要姐姐。
我琴晚叫佢大喊扭哂咁就鎖咗我同佢嚮房,拉起佢個床欄叫佢揀要自己嚮床欄入面訓定要媽媽陪,我話工人姐姐去咗沖涼,如是者堅持十五分鐘左右,佢就收聲要我攬住佢訓。
我怕佢咁大喊就讓步,他日要咩就大喊典地扭計。

大宅

3歲已經可以同佢溝通到,你可以同佢傾下問佢點解要嫲嫲。我仔都試過話要婆婆陪午睡,唔要媽媽,後來我發現原來婆婆會俾提子乾我仔食完先午睡,所以我仔堅持要婆婆。可能你個仔既嫲嫲有D睡前儀式之類,抱住瞓或唱歌,你可以了解下先。媽媽加油(emoji)(emoji)

大宅

唔洗介懷..我都係在職媽媽..我女2歲左右時都出現過呢種情況, 但當你多左陪佢時, 佢又會只要媽媽唔要其他人架啦, 小朋友好現實的, 當佢阿婆/阿麻又俾多喲著數佢時, 佢又唔要媽媽架啦

男爵府

sukiloveme1986 發表於 20-1-19 15:18
唔洗介懷..我都係在職媽媽..我女2歲左右時都出現過呢種情況, 但當你多左陪佢時, 佢又會只要媽媽唔要其他人 ...

啱~ 我仔都係咁~ 星期一至五我奶奶主力湊(同一間屋),到星期五晚我同佢訓,佢通常都會喊住要搵嫲嫲。但到星期一我番工奶奶湊番佢,佢又想要同番我訓。
我起初都好介懷,但後未發現佢唔係唔要媽媽,只係果段時間佢見邊個最多就搵邊個。

大宅

我都係在職媽媽,樓住同嫲嫲住得遠?因為我住自己媽媽附近,所以平日返工幾辛苦都會湊返bb同自己一齊訓,第二朝先再去婆婆度,就係怕佢唔跟我,夜晚一齊訓我覺得好重要

複式洋房

sandylam2010 發表於 20-1-20 12:21
我都係在職媽媽,樓住同嫲嫲住得遠?因為我住自己媽媽附近,所以平日返工幾辛苦都會湊返bb同自己一齊訓,第 ...

我已經同奶奶一齊住架啦,之前個仔都肯同我訓。但近排唔知做咩成日話"唔要媽咪要嬤嬤",一見到我就講 (唔知係咪有人教佢)
係,我呢幾個月係日日都OT, 成日見唔到個仔,有時都會跟下阿嬤訓,但佢之前好鐘意我,我夜左返屋企未訓,佢都會跑過黎攬住我。佢呢排情緒變得好唔同。就算我成日OT,我一放假都會用曬啲時間陪佢。
我依家好唔開心,個仔生左出黎,為生計要出去做野,反而令到佢憎我

大宅

蘇菲薊 發表於 20-1-20 14:24
我已經同奶奶一齊住架啦,之前個仔都肯同我訓。但近排唔知做咩成日話"唔要媽咪要嬤嬤",一見到我就講 (唔 ...

咁真係好奇怪,你應該星期六日都多同佢玩?我都有唸得邪惡d會唔會有人教佢?

複式洋房

sandylam2010 發表於 20-1-20 16:54
咁真係好奇怪,你應該星期六日都多同佢玩?我都有唸得邪惡d會唔會有人教佢?
...

我唔係返星期六日,我做Marketing,有時返工嘅時間唔定時,有時會OT 夜左返屋企,嬤嬤會同佢訓下。呢排人手唔夠,成日都OT,好忙。

久而久之,可能佢跟得阿嬤多,唔要我。今朝起身唔見阿嬤又發癲係咁喊了,我無曬符。

複式洋房

蘇菲薊 發表於 20-1-22 15:55
我唔係返星期六日,我做Marketing,有時返工嘅時間唔定時,有時會OT 夜左返屋企,嬤嬤會同佢訓下。呢排人 ...

我覺得,關係疏左就好難彌補,我老公話佢大個左自然會知,會痴番你。我覺得唔係囉。我個心依家好似穿左個洞咁。我自責點解當初選擇返工唔湊佢。我有諗過唔返工全職湊,但少左收入,阿仔生活質素會差好多,未來嘅財政負擔會好大。
我好自責,好自責啊。
諗番自己細細個果陣最痴果個係媽咪,但依家個仔最癡果個唔係媽咪,係嬤嬤。我好傷心。

侯爵府

2024年龍年勳章

阿嬤湊得好唔好?湊得好都還可以接受。

我都係WORKING MUM
我仔都三歲, 以前同工人瞓,
我有私心唔想阿仔太痴工人唔跟我,
自從換工人開始, TRAIN佢自己一個瞓,
SO FAR避免咗呢個問題。

複式洋房

小菜豆 發表於 20-1-22 16:15
阿嬤湊得好唔好?湊得好都還可以接受。

我都係WORKING MUM

阿嬤湊得好啊,阿仔係訓教前訓醒後唔要我,其他時間都跟我玩,係有時出去玩得耐要扭計回家。

其實一個月前佢都肯跟我訓下,但唔知點解係呢排,佢玩情緒,係都要阿嬤。佢一變就變。

阿仔其實都係自己一個訓一張床仔,但阿嬤就會有另一張床,陪佢同一間房訓,因為我兩公婆返工唔定時,有人睇住佢訓會好啲。

我想知小朋友到左某一段階段,係咪都有類似嘅情況出現

侯爵府

2024年龍年勳章

我仔三歲係嚴重咗架。
兩歲日日送返學唔會喊,
三歲反而送返學會喊,
我仔有時會要工人唔要媽咪, 有時要媽咪唔要工人,
即使爸爸返工唔定時少見, 平時唔要DADDY都好,
而家又多咗話要DADDY。
我諗三歲已經分到親疏關係,
妳仔遲D會多咗要媽咪啦, 放心吧。
但係如果有人同佢一齊瞓, 我諗係會CLOSE好多, 小朋友會依賴咗,
呢樣我就唔想發生, 由其湊我仔果個係工人, 唔係親人。

複式洋房

小菜豆 發表於 20-1-22 16:47
我仔三歲係嚴重咗架。
兩歲日日送返學唔會喊,
三歲反而送返學會喊,

係囉,小朋友真係一時一樣,好難捉摸。
唉,我覺得佢開心已經足夠,夾硬要佢跟我其實真係好自私。因為畢竟佢跟阿嬤嘅時間多過我咁多,跟阿嬤亦都係人之常情。更何況,咁細個BB ,根本唔知原來佢唔跟媽咪呢個行為會令到媽咪唔開心。

不過有時自己一個嘅時候,諗番起,我都會有啲怪責自己點解要追求自己事業。我明白有得必有失。嗚…嗚…

所以上黎論壇同媽媽們傾訴下,開解下

首頁

尾頁

跳至