嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

3個星期前我個B仔開始打乞嚏同小咳,跟住連續睇咗兩次家庭醫生,醫生都係開洗鼻,滴鼻,敏感,止咳嘅藥水,但係兩個星期過去後情況都冇變。

跟住帶阿仔去睇佢出世嗰陣時嗰間醫院嘅兒科醫生, 醫生開咗藥食咗2日即刻止到 打乞嚏,但瞓覺鼻鼾都好大聲同埋咳嚴重咗。 如是者早兩日又帶佢去睇多一次, 醫生同睇過哂都話個肺冇事,應該係鼻水倒流引致咳,又再開過另一set藥。
最弊係阿b仔佢係咁咳又唔識吐出嚟,

而家想請教各位醫護或者daddy媽咪,有冇方法幫到我個bb?其實我同我太太都有共識想試下睇中醫,因為唔想佢再食咁多西藥

大宅

古代的人都係食中藥,保嬰丹猴棗散都係中藥成分,不覺有妥

WingsBobo    發表於 20-4-4 10:14

大宅

Lillian54321 發表於 20-1-16 10:06

我意思係真係去中醫診所睇,食煲藥或者中藥粉。

大宅

陶淵明 發表於 20-1-16 11:34

一樣道理,古代人無西藥D人 都食中藥,煲中藥,好正常,藥粉唔建議

大宅

Lillian54321 發表於 20-1-16 14:56
一樣道理,古代人無西藥D人 都食中藥,煲中藥,好正常,藥粉唔建議

ok
回覆 陶淵明 的帖子

Hi 陶淵明,BB病左有可能需要多d時間比佢慢慢好番, 好多時鼻水倒流都會致咳, 打側少少訓佢會舒服d, 可以俾BB飲多D暖水/滋潤湯水, 充足嘅水份能夠滋潤呼吸道, 減少咳嘅機會, 近排涼左, 要確保BB衣著夠暖 (尤其係頸部), 減低氣管受刺激, 中藥方面, 每個人既體質都唔同, 如果有需要, 建議帶BB比醫師診斷過先再服用會更安心呀, BB精神, 胃口okay嗎?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

侯爵府

Lillian54321 發表於 20-1-16 10:06

我都有比開BB食保嬰丹同猴棗散, 幾有效果, 傳統中醫藥值得信賴.

侯爵府

陶淵明 發表於 20-1-16 11:34

無問題, 好多小中藥一歲起就可以食, 好似我平時買開衍生既小中藥都係寫明一歲起就可以服食, 少於一歲按比例減半.

WingsBobo    發表於 20-4-4 10:17

大宅

ada0708 發表於 20-1-16 19:18
無問題, 好多小中藥一歲起就可以食, 好似我平時買開衍生既小中藥都係寫明一歲起就可以服食, 少於一歲按比 ...

明白我都諗住聽日叫老婆帶佢落樓下中醫睇下

大宅

Yvonne@NUTRICIA 發表於 20-1-16 16:49
回覆 陶淵明 的帖子

Hi 陶淵明,BB病左有可能需要多d時間比佢慢慢好番, 好多時鼻水倒流都會致咳, 打側少少 ...

明白我都知飲水係好重要, 但係我嗰邊飲好少水, 平時叫佢揸住個水樽飲水只係一小啖一小啖咁飲, 飲得最多反而係支奶

大宅

Yvonne@NUTRICIA 發表於 20-1-16 16:49
回覆 陶淵明 的帖子

Hi 陶淵明,BB病左有可能需要多d時間比佢慢慢好番, 好多時鼻水倒流都會致咳, 打側少少 ...

其實 蜜糖水係咪真係有作用,建唔建議畀bb飲呢

大宅

回覆 陶淵明 的帖子

整體嚟講bb嘅精神同埋胃口都ok嘅
, 唯獨一樣咳令到我哋好頭痕。
試過好多次咳到, 嘔返好傑嘅液體出嚟, 我老婆話見過佢有啲黃色嘅痰。
最衰你係夜晚瞓覺好多時會咳醒, 之前有試過但係冇咳咁耐。

民房

bb咁細,吸下生理鹽水噴霧,消炎化痰,生理鹽水無副作用
我自己買左部電動吸鼻機,polar bear,可以噴霧同吸鼻水
鼻水最好吸出來,如果唔係鼻水倒流有機會會有肺炎架,
吸完鼻水夜晚都訓得好好多~我自己有鼻水都訓得唔好,何況bb呢

大宅

tracylam1990 發表於 20-1-17 12:30
bb咁細,吸下生理鹽水噴霧,消炎化痰,生理鹽水無副作用
我自己買左部電動吸鼻機,polar bear,可以噴霧同 ...

我都有用海豚牌同阿仔噴鼻, 亦都有吸鼻, 但西醫話可以唔使吸, 噴完之後等佢吞落肚便便屙返出嚟。

別墅

陶淵明 發表於 20-1-16 08:01
3個星期前我個B仔開始打乞嚏同小咳,跟住連續睇咗兩次家庭醫生,醫生都係開洗鼻,滴鼻,敏感,止咳嘅藥水, ...

有,我女細個有輕微感冒傷風都係睇中醫,係沖藥粉。 個醫生唔係好似大人咁把脈,係睇bb 手指。 可能我女夾到個中醫,通常飲2-3 劑就好番。

大宅

希素 發表於 20-1-17 13:38
有,我女細個有輕微感冒傷風都係睇中醫,係沖藥粉。 個醫生唔係好似大人咁把脈,係睇bb 手指。 可能我女夾 ...

睇手指就知道?
食咗中藥之後身體係咪好咗好多?
去邊一區,邊位中醫?

別墅

陶淵明 發表於 20-1-17 13:52
睇手指就知道?
食咗中藥之後身體係咪好咗好多?
去邊一區,邊位中醫?

佢個時未夠1歲,我見個醫生係摸下佢d手指同隻手。
佢而家抵抗力係好左,可能又大個左
佢而家一開始咳/流鼻水我就執湯包煲比佢,so far 已經有大半年無睇過西醫。
我個中醫係屯門,唔係出名個d.
如果你仔仔係咳同流鼻滴,我可以share 我女飲開個個湯包材料比你,你可以拎去你相熟醫生問下岩唔岩飲。

民房

回覆 陶淵明 的帖子

係啊,多既話先要吸,淨係用霧化都已經好好多
生理鹽水真係好野來~!

大宅

tracylam1990 發表於 20-1-17 15:09
回覆 陶淵明 的帖子

係啊,多既話先要吸,淨係用霧化都已經好好多

霧化即係點樣呀,係好似香薰機咁噴等個bb仔吸呀,定係海豚牌噴嗰隻呀?

大宅

希素 發表於 20-1-17 14:06
佢個時未夠1歲,我見個醫生係摸下佢d手指同隻手。
佢而家抵抗力係好左,可能又大個左
佢而家一開始咳/流鼻 ...

今日上晝老婆同阿仔去睇中醫, 跟住食藥嗰度真係唔肯食呀唔肯飲呀, 最尾都係要加落奶粉嗰度

首頁

尾頁

跳至