嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

希素 發表於 20-1-17 14:06
佢個時未夠1歲,我見個醫生係摸下佢d手指同隻手。
佢而家抵抗力係好左,可能又大個左
佢而家一開始咳/流鼻 ...

可否pm中醫資料給我,我個咳左成個月未好,呢中醫開藥係唔係要煎藥,定係可沖藥粉

民房

回覆 陶淵明 的帖子

口鼻罩,好似吸氧氣果d罩~

大宅

abbylo2 發表於 20-1-18 18:35
可否pm中醫資料給我,我個咳左成個月未好,呢中醫開藥係唔係要煎藥,定係可沖藥粉
...

冲粉

大宅

tracylam1990 發表於 20-1-18 19:15
回覆 陶淵明 的帖子

口鼻罩,好似吸氧氣果d罩~

有冇图片

侯爵府

陶淵明 發表於 20-1-17 18:02
今日上晝老婆同阿仔去睇中醫, 跟住食藥嗰度真係唔肯食呀唔肯飲呀, 最尾都係要加落奶粉嗰度
...

有些BB好鐘意食中藥, 雖然我未帶過BB去睇中醫, 不過保嬰丹, 猴棗散呢D有些苦,
但我BB好鐘意食, 反而係大左就開始唔鐘意食中藥, 反而就鐘意食西藥.

大宅

希素 發表於 20-1-17 14:06
佢個時未夠1歲,我見個醫生係摸下佢d手指同隻手。
佢而家抵抗力係好左,可能又大個左
佢而家一開始咳/流鼻 ...

想問下你個小朋友出世係咪飲人奶?
因為我個仔出世至而家都係飲奶粉, 唔知會唔會身體上有唔同。

大宅

ada0708 發表於 20-1-20 17:50
有些BB好鐘意食中藥, 雖然我未帶過BB去睇中醫, 不過保嬰丹, 猴棗散呢D有些苦,
但我BB好鐘意食, 反而係大 ...

你講到鍾意食好搞笑, 我相信任何一個bb都唔鍾意食藥嗰隻咁特別嘅味道, 只不過佢哋係唔抗拒。
我個仔無論中藥定西藥,如果唔係太難飲 都直接入口, 當然太大未就開奶

別墅

陶淵明 發表於 20-1-20 19:13
想問下你個小朋友出世係咪飲人奶?
因為我個仔出世至而家都係飲奶粉, 唔知會唔會身體上有唔同。
...

食左1個月左右人奶就轉左奶粉

大宅

希素 發表於 20-1-20 22:21
食左1個月左右人奶就轉左奶粉

ic

禁止訪問

大宅

kellyaumami 發表於 20-2-4 00:28
我唔會想比BB食中藥,睇番兒科好D

我已經停咗畀阿b食西藥,改咗隻中藥幾個星期, 效果唔錯呀,佢咳少咗好多啦。

侯爵府

陶淵明 發表於 20-1-20 19:14
你講到鍾意食好搞笑, 我相信任何一個bb都唔鍾意食藥嗰隻咁特別嘅味道, 只不過佢哋係唔抗拒。
我個仔無論 ...

係呀, 我個個朋友都話佢好叻, 佢係追住食, 不過大左就開始抗拒, 鐘意食有甜味既藥水.

大宅

ada0708 發表於 20-2-8 16:07
係呀, 我個個朋友都話佢好叻, 佢係追住食, 不過大左就開始抗拒, 鐘意食有甜味既藥水.
...

即係好似穿背面墊金嗰隻藥嘅藥水

侯爵府

講開中醫, 有無JM帶過BB/小朋友去過衍生呢個兒童中醫健康中心?

侯爵府

陶淵明 發表於 20-2-8 16:08
即係好似穿背面墊金嗰隻藥嘅藥水

你係指枇杷膏個D? 唔太明??
BB細個陣都係比保嬰丹同猴棗散, 買左馬佰良, 余仁生同衍生.

而家大左佢唔肯食保嬰丹同猴棗散, 話好苦, 轉左小兒止咳寶同清肺化痰顆粒沖劑.

有時要睇醫生食西藥, 醫生開既藥水都好肯飲, 除左支黑色既咳藥水.

以前BB時連退燒藥水都唔肯食, 食左都會吐/嘔, 所以要用塞肛藥.

大宅

ada0708 發表於 20-2-8 16:12
講開中醫, 有無JM帶過BB/小朋友去過衍生呢個兒童中醫健康中心?

主攻小朋友生意, 你唔send出嚟我都唔知有啲咁嘅嘢

大宅

ada0708 發表於 20-2-8 16:19
你係指枇杷膏個D? 唔太明??
BB細個陣都係比保嬰丹同猴棗散, 買左馬佰良, 余仁生同衍生.

有事想佢快啲好就直接用針筒簡直落佢個口度, 有時如果唔係太過差嘅,就唧落去奶粉度畀佢飲。

侯爵府

陶淵明 發表於 20-2-8 16:20
主攻小朋友生意, 你唔send出嚟我都唔知有啲咁嘅嘢

我都無留意佢有間兒童中醫健康中心, 只係最近見佢有免洗酒精搓手液賣既帖先有留意.

大宅

ada0708 發表於 20-2-8 16:22
我都無留意佢有間兒童中醫健康中心, 只係最近見佢有免洗酒精搓手液賣既帖先有留意.

咁去佢度會唔會有口罩同埋,洗手液派。
呢排唔好話小朋友,大人嘅口罩洗手液都唔夠, 有事想上網買又唔知會唔會係呃人, 又唔知會唔會買到假野, 真係好矛盾

侯爵府

陶淵明 發表於 20-2-8 16:24
咁去佢度會唔會有口罩同埋,洗手液派。
呢排唔好話小朋友,大人嘅口罩洗手液都唔夠, 有事想上網買又唔知 ...

佢係石門, 我就未上過去, 不過我見佢一早有沖涼, 洗手液, 免洗酒精搓手液賣既帖, 都好快沽清.

呢排有咩清潔消毒既用品都好多人去買, 如果佢地有埋口罩賣, 一定仲多人排隊.

首頁

尾頁

跳至