嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

滿月第一次面仔有濕疹,用土銀花洗好左,到兩個月大又有,今次土銀花唔得,睇左兩次醫生俾d消炎藥膏都冇用, 最後去仁安醫生就俾左hydrocortisone.
用咗當然係好,但係好快又有,開始發現手腳都有,個身仲紅tim

佢又未去到出血,但係一有好似想出水我就同佢用hydrocortisone,so far 佢紅同鞋就用。唔會俾佢去到好嚴重

三個月左右我又同佢睇多次仁安,問清楚點用hydrocortisone 先啱,醫生就叫我放心用,最緊要係仲有效,唔使用再勁d類固醇, 劑量好低,眼皮都可以查,唔會有青光眼,食落肚都唔怕。 叫你呞唔好用多過7日係因為如果搽7日都冇用就要轉

不過身體太大範圍我就冇用hydrocortisone, 用左好幾隻cream, 有時好返哂,有時突然成身都紅,我真係好氣餒

呢幾日開始俾probiotics 俾佢食,但又未見效果.......

究竟係咪真係大大下會好?到幾多個月先會好?

回覆 Doppelt 的帖子

Hi Doppelt,明白BB皮膚情況反覆媽媽會擔心, 除左勤d幫BB做保濕外,最有效減低濕疹復發就係搵出致敏源而避開, 常見致敏源有牛奶蛋白、化學物、花草、塵蟎等,媽媽可以留意下BB生活環境, 保持家居清潔, 避免用地氈/絨沙發/ 絨毛玩具, 清洗衣服時將洗衣粉徹底洗清,醫生有冇懷疑什麼是BB的致敏源?平時有冇同BB密D做保濕呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

侯爵府

Doppelt 發表於 20-1-16 09:41
滿月第一次面仔有濕疹,用土銀花洗好左,到兩個月大又有,今次土銀花唔得,睇左兩次醫生俾d消炎藥膏都冇用 ...

濕疹皮膚真係好困擾, 我小朋友都有濕疹皮膚, 之前睇醫生都有開過Hydrocortisone Acetate.

初時都有用, 之後都無用, 成日好返之後又會好易返發, 後尾去左中環睇朋友介紹既兒科醫生睇好左.

如果小朋友身體抵抗力差, 皮膚都好易起敏感同濕疹, 小心處理同注意飲食都可以減少濕疹.

複式洋房

ada0708 發表於 20-1-16 19:04
濕疹皮膚真係好困擾, 我小朋友都有濕疹皮膚, 之前睇醫生都有開過Hydrocortisone Acetate.

初時都有用, 之 ...

我都希望我個bb可以好返....但係見佢咁反覆,真係好氣餒

侯爵府

Doppelt 發表於 20-1-16 20:08

BB一出濕疹真係好麻煩, 而且又易返發, 食野方面(轉低敏奶粉)同護理方面(沖涼同保濕)都要多加注意.
如果濕疹好嚴重真係要去睇醫生查藥膏, 同埋要做好皮膚護理.
有需要你都可以帶BB去睇中環既張傑醫生, 除左兒科, 佢醫濕疹同敏感皮膚都好惦.

https://www.seedoctor.com.hk/dr_detail-1.asp?dr_doctor=261

子爵府

回覆 ada0708 的帖子

請問佢大約收幾錢?會唔會叫你成日睇架
點好?可分享下?~

複式洋房

滿月第一次面仔有濕疹,用土銀花洗好左,到兩個月大又有,今次土銀花唔得,睇左兩次醫生俾d消炎藥膏都冇用 ...

你有無試過平x媽媽果隻金膏?我個仔滿月後又係開始出濕疹,睇晒醫生,一唔查類固醇又出返,之後我就試咗嗰隻膏。但一開始查皮膚會好紅,紅咗一排就冇嘢啦。而家一歲,有時都會起,但好左好多。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

之前阿囡出世無粒粒一到滿月開始成塊面都係(兒科醫生話係濕疹)⋯醫生開左含類固醇cream .話嚴重擦⋯我無擦 ⋯每日用凍滾水抹面⋯擦AI cream ....大約2-3個月開退一半⋯第一胎⋯ 好大壓力 ⋯ 依家阿仔出世 又係滿月塊面開始出粒粒⋯第二胎 老定少少 無睇醫生⋯返健康院 問姑娘⋯佢話甘細個 吾叫濕疹⋯
我自己覺得吾好亂擦類固醇cream

別墅

我自製左d lotion 比個仔搽濕疹,岩岩起搽左4日就好返,有需要我可以比d你試下
小朋友有濕疹好慘,大人見到佢又紅又腫又流血好有赤

民房

miss_tiffany 發表於 20-3-13 01:30
我自製左d lotion 比個仔搽濕疹,岩岩起搽左4日就好返,有需要我可以比d你試下
小朋友有濕疹好慘,大人見到 ...

你好,可以分享你的護理心得吗?我仔2岁多,現在手指很嚴重

別墅

有需要可以pm我試下我地既lotion ,我仔都係用呢d產品好返

別墅

Doppelt 發表於 20-1-16 20:08

我pm你啦,你去睇下,有興趣可以話你知個醫生

禁止訪問

大宅

bb有濕疹 盡量要用全天然既野 (洗衫 洗地都係)
之後試下佢對咩敏感
記得戒麩質食物
益生菌要揀隻 防敏
唔係隻隻得

首頁

尾頁

跳至