嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB快4個月, 我已經試左好多方法, 用過好幾隻CREAM, 個身每日搽4次CREAM都係冇咩好轉, 面仔同手腳唔用類固醇根本唔會好
有冇媽媽可以SHARE下BB慢慢自己好返GE例子?

俾D希望我T^T

回覆 Doppelt 的帖子

Hi Doppelt , 明白 BB濕疹令媽媽好煩惱 濕疹通常由致敏源引起, 隨住BB成長免疫系統成熟D, 唔少BB會少左過敏反應‧。 常見致敏源包括: 高蛋白質食物、衣物、昆蟲、沖涼液、洗頭水、洗衣液、塵蟎、花粉,如果BB皮膚比較乾,都會影響皮膚屏障保護,令環境致敏物源有機會經皮膚進入身體,加劇皮膚紅/痕癢。建議媽媽加強BB皮膚保濕, 2-3小時一次揸無香料成份天然lotion ,薄薄凡士林/橄欖油/椰子油,身體表皮油脂能夠滋潤/保護皮膚選擇中性或弱酸性(pH.5.5-7)冇香料的沖涼液,每次只用少量,沖涼時間唔好太耐,水溫唔好太熱呀。醫生有冇懷疑什麼是BB的致敏源?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

我bb 一個月大有濕疹,成塊面都係,睇醫生建議用O字頭果隻濕浴,AI cream保濕 同查類固醇。
我幫佢查左兩星期左右類固醇好返後,就只係不停保濕,身查DML, 面早晚查AI , 抹完咀都係用DML查面。

一歲左右又起返,我就比佢食益生菌,連食3個月好左9成,但手腳摺位都仲有~~

都真係要試cream 睇下邊隻岩自己小朋友。
但我覺得益生菌係work嘅~

希望幫到你~~

複式洋房

回覆 Soyaumay 的帖子

我都係同你一樣, O字頭果隻濕浴,AI cream保濕 同查類固醇。

但係我就未試過連續用兩星類固醇. 醫生都係開1% Hydrocortisone俾你BB?

我BB3個月大, 我都開始俾益生菌佢食....食左幾日未有效果....

侯爵府

Doppelt 發表於 20-1-16 17:09

1% Hydrocortisone 無咩用, 反而有支Desowen Lotion 0.05% 仲有效果.

複式洋房

ada0708 發表於 20-1-16 19:11
1% Hydrocortisone 無咩用, 反而有支Desowen Lotion 0.05% 仲有效果.

好彩暫時都有效....我等緊睇中環個楊志強醫生....

侯爵府

Doppelt 發表於 20-1-16 20:07
好彩暫時都有效....我等緊睇中環個楊志強醫生....

可以試下睇中環既張傑兒科醫生, 佢醫濕疹同敏感皮膚都好惦.
我都有幾個朋友佢地既BB濕疹好勁, 都係搵張醫生醫好, 暫時都無再返發.

https://www.seedoctor.com.hk/dr_detail-1.asp?dr_doctor=261

WingsBobo    發表於 20-9-17 17:44

大宅

我女而家16個半月,細個有濕疹,好嚴重,會出水果種,後尾1歲生日過後突然好返,而家好白滑,好感恩!
要用類固醇嘅時候都要用,好明白擔心對bb有影響,但出水發炎仲麻煩!
係我女好返之後我Keep住用physiogel AI cream搽面,舒特膚(濕疹專用)搽身!開初用愛麗仔沖涼,後來用QV bath oil!直到而家都係咁用!好好彩未翻發!
希望夏天出汗都無事

禁止訪問

大宅

我bb滿月後開始發,試過出晒水勁恐怖,睇醫生開咗隻1% hydrocortisone,係有效,不過過一排又會發,同埋唔敢揸得多(雖然醫生話好低份量唔怕)

後來我又試唔同牌子潤膚膏,最後試到pp cream(bioderma)同埋A cream有效,就keep住用,touchwood 半歲後就開始越嚟越少出,到8-9個月冇再發過

醫生都話:奶/防疫針對某部份bb嘅濕疹係有影響,大個加固飲少咗奶有機會會改善

希望你bb都快啲好返唔再出

複式洋房

我試幾日全人奶,覺得佢個身好左,面又好似發得冇咁勁,不過佢一紅我就同佢查少少類固醇等佢唔會惡化
如果要補奶粉就食低敏,好似好左啲,但係又唔好好返晒,冇咁鞋,但係都紅
唉,又好又懷,我真係冇哂辦法......

禁止訪問

男爵府

DHA勳章

Doppelt 發表於 20-2-4 23:49
我試幾日全人奶,覺得佢個身好左,面又好似發得冇咁勁,不過佢一紅我就同佢查少少類固醇等佢唔會惡化
如果 ...
我仔都係 唔搽類固醇 就出返黎
剩搽AQ Cream 同趣樂Cream冇咩效

禁止訪問

大宅

Doppelt 發表於 20-1-16 17:09

請問食那款益生菌?

別墅

我女嗰時個零月都係有濕疹,去睇醫生都係教勤啲保濕,都係開AI cream,大大吓冇了,不過個女皮膚始終敏感啲,有時都會想起濕疹咁,似佢爸爸,我老公咁大個有時都會可能狀態唔好天氣轉會起濕疹

別墅

Soyaumay 發表於 20-1-16 16:41
我bb 一個月大有濕疹,成塊面都係,睇醫生建議用O字頭果隻濕浴,AI cream保濕 同查類固醇。
我幫佢查左兩星 ...

請問邊隻益生菌 ?

複式洋房

我仔仔由一個月開始有濕疹,宜家4個月,查緊類固醇一個月,仲查緊,都唔知要點做,一唔查就起粒粒,見佢咁搞到自己都好唔開心

禁止訪問

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ada0708 發表於 20-1-16 19:11

係唔係Hydroderma Hydrocortisone Acetate.... 1% w/w 呢支?

呢支我都覺得無咩用, 係醫院醫生開比我小朋友.

首頁

尾頁

跳至