自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

pretty0 發表於 20-1-17 10:31
一路發脾氣一路喊然後係咁叫你抱
抱定唔抱
或者叫你攬下佢

照抱照攬

抱兩步扮冇力叫佢自己行

大宅

回覆樓主:

同佢行埋一邊描述佢感受,例如
你想係公園玩耐啲因為好多小朋友同你玩,媽媽叫你走的覺得很不捨同無引,所以會發脾氣.
記住係描述發生過的事情,用佢既角度講佢當時的感受,佢發老脾同佢講道理係無用的

當佢靜下來的時候,可以看情況抱一抱佢,也講出你的叫佢走的原因,要簡單直接,令佢明白的詞語.

這個方法是係社工朋友教的,用在我小朋友或大人身上都work
當然首要係你自己的情緒要平靜

男爵府

我會攬 安撫左佢先 等佢冷靜返先同佢講數

男爵府

抱定唔抱
或者叫你攬下佢

我個仔4歲時會一路喊一路走埋黎要我抱, 但我一抱佢就不停打我發洩, 所以我通常會叫佢返入房喊, 喊到咁上下我先會入去攬下佢, 宜家7歲就好好多啦, 大部份時間自己識控制脾氣, 喊2下就收聲跟住會講咩事, 解決左就冇事啦!

珍珠宮

回覆樓主:

唔攬唔抱,但會雙手拖佢雙手。
踎低望住佢雙眼
問候下佢喊完舒服D未,可以講到發生乜事未。
可以就講,未可以就請繼續。

別墅

抱定唔抱
或者叫你攬下佢

會攬,先等佢平靜情緒再教導

大宅

bleeblee 發表於 20-1-18 00:43
總之先提供足夠安全感,包括擁抱。

我睇教幼童的書唔係咁教

你係佢隔離唔拋棄佢就已經比到佢安全感。佢扭計我仲要hug佢?No way!

男爵府

eziznw 發表於 20-1-19 09:42
我睇教幼童的書唔係咁教

你係佢隔離唔拋棄佢就已經比到佢安全感。佢扭計我仲要hug佢?No way!

各有各做法啦!好多時雙職父母,巳經好少時間同仔女相處,小朋友自然缺乏安全感,亦因為咁佢地會有好多負面行為,attachment theory 正正解釋左呢點。

我自己就會俾左安全感先,當然唔可以百分百正確,大家參考下就可以了。

伯爵府

回覆樓主:

我一直做法係越喊越唔理,冷靜先抱

大宅

我會坐低或者痞低陪佢
話佢聽 媽媽陪佢
唔喊就攬攬 之後等佢冷靜左先慢慢同佢傾
話俾自己聽唔好燥埋一份

如果太細個我 我會抱左先 拍下佢俾佢慢慢平伏情緒

可抱既時間不多 也不要想會緃壞
有一日佢唔會再要你抱了
佢叫你原諒係怕同驚 可能曾經做過D咩令佢無安全感

有安全感既小朋友
更願意去探索

男爵府

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

我自己選擇睇情況,但一定先安撫,我會同佢講:你可唔可以唔好喊住?我完全聽唔到你講乜?你究竟有乜嘢唔開心?你講到一舊舊我都幫你唔到,不如你喊完先啦。通常小朋友好快就會收聲,講出佢嘅問題,我會睇下合唔合理再決定幫唔幫?唔幫就講返原因佢知,通常問題都可以解決。

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇情況黎攬或抱,如果佢係因為傷心(例如:跌親、唔見左野等),我會選擇安撫左情緒先,但係如果係發脾氣,我會唔理佢,企硬由佢發,等佢知道發脾氣無用。
我見過好多小朋友,就係家長係屋企習慣左比佢發脾氣,到而家6歲,讀高班,都仲日日發脾氣唔返學,朝早唔想起身又發脾氣,唔想做功課又發,唔想食飯又發,仲會越發越過份,會扯細佬妹d頭髮,會打阿媽,務求扭到佢想要既野為止。但係係學校係超正常,完全控制到自己情緒,阿媽日日對佢就好以困獸鬥咁。

大宅

Happybabyhbb 發表於 20-1-17 23:06
我會攬住佢同佢講,喊完先同我講,你一路喊一路講嘢,我聽唔明。 然後由得佢喊,通常扯多幾下就收聲... 再 ...

我都係咁做!

禁止訪問

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

雖然我個仔都成11歲,答返呢d問題好似好模糊咁

記得亞仔細時都曳過下(2歲以下),我地主要採取越扭越唔理既政策,你越喊越扭佢會死得更慘,所以佢由細到大冇聲嘶力竭訓地咁喊過

伯爵府

回覆樓主:

一定會即刻攬,再慢慢問佢

侯爵府

抱定唔抱
或者叫你攬下佢

我會由得佢 到佢安靜落黎 先同佢解釋 哭是無用 解決不到問題

大宅

抱定唔抱
或者叫你攬下佢

比我唔會攬唔會抱,小朋友發脾氣因為咩事都好,都唔應該係嗰時候遷就佢,等佢自己發完脾氣冷靜返,再同佢了解發生咩事之後先安慰佢,從中建立佢嘅溝通模式,唔好比佢誤以為發脾氣就大曬。

純分享,no offense

首頁

尾頁

跳至