跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人知道一東一西,如果係你哋,揀邊間?激活嘅語言環境無得輸,南元校舍和升中又好。

水晶宮

2020勳章 畀面勳章

toshima 發表於 20-1-17 11:41
本人知道一東一西,如果係你哋,揀邊間?激活嘅語言環境無得輸,南元校舍和升中又好。
...

有能力交學費,激活語境好好多

大宅

回覆 toshima 的帖子

如果升中係打算去國際學校,可選激活,但如果只諗住讀返本地津中,或直資,個人認為都係南元小比較好(當然仲要睇小朋友性格)始終學中文難過英文。

洋房

...

原全唔同,一間國際學校,一間本地傳統學校。
應該睇你自己想個小朋友接受咩方式教育。

複式洋房

bb逹人 發表於 20-1-20 18:25
原全唔同,一間國際學校,一間本地傳統學校。
應該睇你自己想個小朋友接受咩方式教育。
...

我就係知完全唔同。我當然想佢英文native,但南元校舍,升中,真正小學群体生活,激小俾唔到。激小老師的關愛,師資,自由度又好過南元,我才說我知一東一西,各有好處,掙扎中。

大宅

讀激小一定不會變Native, 你有時間去激小睇睇放學就會知

洋房

南元官小,來左個新校長 & 書記, 做事完全唔得, 攪到好多老師不滿, 工作很不愉快, 到最後諗下邊個受害.........

複式洋房

Nbid 發表於 20-1-27 13:08
讀激小一定不會變Native, 你有時間去激小睇睇放學就會知

我小朋友讀激幼,我天天接放學,真係native㗎

複式洋房

bzbzbz2016 發表於 20-2-19 12:50
南元官小,來左個新校長 & 書記, 做事完全唔得, 攪到好多老師不滿, 工作很不愉快, 到最後諗下邊個受害...... ...

請問你從何得知好多老師不滿?你識人入面做?

洋房

認識的, 但南元朗官立小學新校長&書記既事,已經去到街知巷聞

大宅

2020勳章

...

南元小啦!
你有無睇過激活升中? 差到
接近1萬學費,大半班大陸人, 升中唔靚, 唔值!
我小朋友都係讀激幼, 無考過激小/ 宏信。 有直資收, 但我會再叩官津。 本身打算中學出國讀, 我會考慮留多啲錢傍身,留外國讀, 英文激幼教得唔錯, 加上有另外幫小朋友補英文, 覺得即使讀傳統學校都可keep到英文。 (小朋友英文已有movers 程度)

複式洋房

testher 發表於 20-2-26 18:43

南元小啦!

你好!如果激幼,入直資機會高嗎?會教中文嗎?外補一般會加什麼比小朋友?

大宅

2020勳章

Sharon_Sharon 發表於 20-3-4 04:26
你好!如果激幼,入直資機會高嗎?會教中文嗎?外補一般會加什麼比小朋友?
...

叫高過普通卷校吧!學術程度唔深要自己谷
每年最多入李宗德, 但李宗德我覺得唔會好過一線津少, 所以我會揀官津都唔會揀佢。
中文要自己補
有能力同時間自己教,無能為力就科科外判吧,即使你讀私幼都大把人科科補。

複式洋房

testher 發表於 20-2-26 18:43

南元小啦!

係既,激幼最多入李宗德,李宗德又不高過一線津小。所以掙扎南元和激小。南元vs李小咁一定南元啦易揀。南元vs激小就吾同種類。激小一級40人,多大陸我也ok,因一入學校只說英語和普通話,而且入激小的大陸人家長比到十萬一年,不是普羅印象個種大陸人既,什麼種族國籍大陸吾大陸我不太concern。激小有鬼佬讀我見。我主要看校長和老師,校長和老師真係幾關愛和nice。升中就不是好top真的但主要入英中。南元就配套好升中也幾好又免費教育。各有優點吧。我心裡應該揀到,多謝大家比意見(emoji)(emoji)

大宅

2020勳章

toshima 發表於 20-3-4 13:13
係既,激幼最多入李宗德,李宗德又不高過一線津小。所以掙扎南元和激小。南元vs李小咁一定南元啦易揀。南 ...

激小我只睇升中率、差。另外校舍跟幼稚園一模一樣, 配套差。 如果你話佢收$5000學費都仲可考慮
但佢差不多1萬, 想唔到咩理由揀佢? 一年12萬讀6年, 不如遠少少讀IS ?
而且我每日接放學見到隔離小學有半班是大陸人,我更加唔會讀,唔係話睇唔起大陸人,而係始終大家文化差異。
好多人一線津少唔揀就係避開大陸人,俾得起錢唔代表一定好,大陸太多土豪(不喜勿插)

所以我會攞私小offer 抽獎或叩一線官津, 留返錢中學直接出國, 小學打好中文底。

大宅

2020勳章

係既,激幼最多入李宗德,李宗德又不高過一線津小。所以掙扎南元和激小。南元vs李小咁一定南元啦易揀。南 ...

激小升中
其實升中可見大部分都是2綫
香島直情band3 咁...
所以我覺得要考慮清楚,不過如果你係打算入耀中又真係可以揀激小。聽聞有聯繫,但讀得耀中都打算出國。

大宅

李宗德不高過一線津小, 是指升中方面嗎?

激幼中文係咪較淺? 需外補? 可銜接津小嗎?

洋房

如果你比較睇重 校長 & 老師方面, 要留意下年期,因為南元朗官立小學個位咁(優秀)既 劉婉珊校長在2019年先從天水圍官立小學轉過來, 所以最少都仲有3個學年玩, 要小心.

侯爵府

testher 發表於 20-3-4 13:20

激小我只睇升中率、差。另外校舍跟幼稚園一模一樣, 配套差 ...

而家激小咁貴?我囡係天后讀IB都係10萬一年。。。
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

testher 發表於 20-3-4 13:27
激小升中
其實升中可見大部分都是2綫
香島直情band3 咁...

嘩!比起5-6年前未轉校長時,升中結果真係差咗很多.....

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊