想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

備孕10個月,每次都計好晒排卵期,但次次食白果! 終於鼓氣勇氣去做輸卵管造影!今朝收到結果話左邊輸卵管幾乎全塞及有積水,真係冇諗過會咁嚴重(未做之前大概估到左邊應該係有問題) 聽到後真係想喊呀!有冇JM 曾經同我一樣情況? 知唔知下一步做法? 最後成唔成功有BB?
PS: 我老公絕對唔考慮IUI&IVF

大宅

回覆樓主:

咁右邊輸卵管有無事?如果無事,可以繼續試自然,不過你要預多比其他人一倍時間,甚至三五年後,也是有機會幸運地懷孕的

複式洋房

babylover53 發表於 20-1-17 12:44
咁右邊輸卵管有無事?如果無事,可以繼續試自然,不過你要預多比其他人一倍時間,甚至三五年後,也是有機會 ...

右邊係通的! 本人仲係子宮後屈,即係難上加難喇

大宅

Shiawasei 發表於 20-1-17 12:46
右邊係通的! 本人仲係子宮後屈,即係難上加難喇

明白,咁就要自己衡量時間,年紀,同問自己是否一定一定要生BB,再決定下一步點做,祝好孕

男爵府

虎到金來勳章

回覆 Shiawasei 的帖子

塞左係咪可以通返?之前有聽過,但不太肯定,你問返醫生。

複式洋房

Jessicawong818 發表於 20-1-17 12:56

塞左係咪可以通返?之前有聽過,但不太肯定,你問返醫生。 ...

我都上網睇緊治療方法!醫生就約左下星期!

複式洋房

babylover53 發表於 20-1-17 12:49
明白,咁就要自己衡量時間,年紀,同問自己是否一定一定要生BB,再決定下一步點做,祝好孕
...

呢個問題真係要徹底諗吓

子爵府

我唔知係幾多歲,仲有幾多時間去試,因為如果高齡,就唔建議浪費時間

你依家照咗輸卵管,知道左邊塞咗,咁其他嘢你有無check過?例如AMH,C6精子質素等,因為依家你左邊輸卵管塞咗,已經增加一半困難(因為得一邊,你又唔知每次係邊一邊卵巢排卵),如果你C6精子質素唔好,就會再困難一啲等等

所以你最好全面檢查,睇吓有無其他問題,再決定下一步點行

複式洋房

HOPEFORBB 發表於 20-1-17 13:34

我唔知係幾多歲,仲有幾多時間去試,因為如果高齡,就唔建議浪費時間

今年快35歲喇! 先生精子尚算正常!
自己就冇check過AMH, FSH 果啲
之前同先生商量過,佢係唔會試IUI or IVF
佢都係崇尚自然方法,有就有,冇就冇
係我自己心態要調節下

大宅

Shiawasei 發表於 20-1-17 12:18
備孕10個月,每次都計好晒排卵期,但次次食白果! 終於鼓氣勇氣去做輸卵管造影!今朝收到結果話左邊輸卵管 ...

為甚麼這樣抗拒iui ivf
這樣很浪費時間
錯失了光陰到高齡ivf 都唔易成功
叫你老公咪亂故執,可鑄成大錯

大宅

Shiawasei 發表於 20-1-17 13:42
今年快35歲喇! 先生精子尚算正常!
自己就冇check過AMH, FSH 果啲
之前同先生商量過,佢係唔會試IUI or ...

呢度太多太多jm由抗拒IUI IVF到最後都係走上IVF這條路,自己要點揀真係要諗清諗楚啦!希望你地唔會因為自己的決定而最終後悔

複式洋房

babylover53 發表於 20-1-17 14:11
呢度太多太多jm由抗拒IUI IVF到最後都係走上IVF這條路,自己要點揀真係要諗清諗楚啦!希望你地唔會因為自 ...

呢個我都清楚! 基於金錢問題,所以都未必考慮人工嫁喇!
除左人工,想知有咩可以整通佢? 想睇下有冇JM 成功整通的案例

複式洋房

Shiawasei 發表於 20-1-17 12:18
備孕10個月,每次都計好晒排卵期,但次次食白果! 終於鼓氣勇氣去做輸卵管造影!今朝收到結果話左邊輸卵管 ...

唔洗傷心。我都係一邊塞左。如果唔考慮做IUI 及IVF就做手術通返輸卵管去啦。重有好多辦法既。

複式洋房

YanYanYan0923 發表於 20-1-17 15:27
唔洗傷心。我都係一邊塞左。如果唔考慮做IUI 及IVF就做手術通返輸卵管去啦。重有好多辦法既。
...

你最後用左咩方法整通? 同埋有成功懷孕嗎?

複式洋房

Shiawasei 發表於 20-1-17 15:32
你最後用左咩方法整通? 同埋有成功懷孕嗎?

我冇打算整通佢。因為手術既錢我都可以去台灣做IVF..

複式洋房

YanYanYan0923 發表於 20-1-17 15:27
...

唔好意思,請問輸卵管塞會唔會有徵狀架?

複式洋房

YanYan002 發表於 20-1-17 16:58

我都唔知係咪有徵狀。
上網睇過既徵狀, 我又冇喎
但我自己就覺得冇徵狀。

複式洋房

YanYan002 發表於 20-1-17 16:58

其實冇實質感覺! 我只係食過排卵丸同照超聲波見到只有右邊, 所以就估到左邊塞左就去照造影

複式洋房

Shiawasei 發表於 20-1-17 17:08
其實冇實質感覺! 我只係食過排卵丸同照超聲波見到只有右邊, 所以就估到左邊塞左就去照造影
...

我下星期去照,所以都驚驚地…

複式洋房

YanYanYan0923 發表於 20-1-17 16:02
我冇打算整通佢。因為手術既錢我都可以去台灣做IVF..

哦..... 我見啲JM話保險可以claim到 ,希望唔駛去到人工呢一步啦

首頁

尾頁

跳至