論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人到左都差唔多有10日。啱啱見到佢時,有d 失望。我想請的工人係想高大d ,清潔,抹嘢唔洗攞櫈仔。点知見到佢時,工人又矮又瘦,好似請左个印尼返黎。問Agent 点解,佢話相同真人係有分別。唉~算啦,年近歲晚,大把嘢做,有排大掃除。
不過,帶佢返屋企,由於佢英文好,大家溝通都好清楚。佢做事會問得好清楚先去做,你無講比佢入/打掃边間房,佢就唔敢入去。要講得好清楚边样要做,边度唔準掂。咁都好,無argue.
佢做清潔真係好好,抹得好乾淨(以前工人冇清潔的地方,佢都幫我打掃得乾乾淨淨)。仲有個好處就係佢問完你要点做後,佢真係會自動自覺做。咁我就唔洗每日好似監工咁,要查佢做左d 嘜。
今日教佢洗車,佢洗左三粒鍾。架車靚仔曬。唔錯。几好心机。

煮飯就未教啦~希望佢聰明伶俐,學得快。再有心得再講。我覺得呢d 工人可以係香港僱主的新選擇。

禁止發言

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

子爵府

666999bbtong 發表於 20-1-17 14:48
工人到左都差唔多有10日。啱啱見到佢時,有d 失望。我想請的工人係想高大d ,清潔,抹嘢唔洗攞櫈仔。点知見 ...

可pm我參考下嗎?,thanks

複式洋房

回覆 ikokam 的帖子

佢地係基督徒。食物都冇嘢。有嘜食嘜。不過最鍾意食嘉頓麵包。肯亞係非洲。膚色就深色過菲律賓,黑人黎講,呢種黑色ok 啦~打掃做清潔,唔洗理佢几黑,乾淨就算啦~

複式洋房

回覆 carly.c 的帖子

PM 左。

民房

我都請左个肯雅工人呀 等我都share下先~我簡左个大學生 溝通就冇咩問題既 佢主要係睇住我七歲既女&清潔 佢地抹屋都幾好 仲自動自覺添 帶我个女都好 不過可能因為佢地英文好 所以佢都有幫手睇我个女啲英文功課&默書 煮飯就唔係好得 不過我就唔係好care 淨係教簡單既餸 都ok既 現家都差唔多5个月 希望佢可以保持尼種工作態度~

大宅

katherine1110 發表於 20-1-23 15:38
我都請左个肯雅工人呀 等我都share下先~我簡左个大學生 溝通就冇咩問題既 佢主要係睇住我七歲既女&清潔 佢 ...

請問你工人幾歲? 個樣點?

我聯絡左間agency,.介紹139cm給我, 我覺得太矮

大宅

666999bbtong 發表於 20-1-17 14:48
工人到左都差唔多有10日。啱啱見到佢時,有d 失望。我想請的工人係想高大d ,清潔,抹嘢唔洗攞櫈仔。点知見 ...

你姐姐個樣點?

公爵府

2020勳章

好工人難求

大宅

2020勳章

有冇相睇吓

複式洋房

回覆 winnie_baby 的帖子

黑人一個。ok la人就黑又小。瘦弱了些。又過几勤快。做事不錯。

大宅

666999bbtong 發表於 20-1-31 13:30
回覆 winnie_baby 的帖子

黑人一個。ok la人就黑又小。瘦弱了些。又過几勤快。做事不錯。 ...

文化有沒有大不同?
例如食飯/習慣/ 沖涼 等等?

複式洋房

OK , 冇分別。我食什麼。佢食什麼。沒有什麼。主要我覺得佢肯做。文化沒理會。佢跟我講的事做便可。

大宅

666999bbtong 發表於 20-1-31 14:02
OK , 冇分別。我食什麼。佢食什麼。沒有什麼。主要我覺得佢肯做。文化沒理會。佢跟我講的事做便可。 ...

我心大心細請唔請好,agent給我選的工人,個樣唔太得。。好黑

珊瑚宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

肯亞男人知好掂, 所有馬拉松佢地都有份攞獎, 但無女人跑, 所以唔知。

複式洋房

winnie_baby 發表於 20-1-23 16:14
請問你工人幾歲? 個樣點?

我聯絡左間agency,.介紹139cm給我, 我覺得太矮

你好,我都準備請,大家研究下!

大宅

zoe_bebe123 發表於 20-2-2 19:02
你好,我都準備請,大家研究下!

好ar
我pm你

洋房

可以留agent contact嗎?

別墅

樓主可以pm agent資料嗎?

首頁

尾頁

跳至