1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

bb幾大,用針筒餵。

水晶宮

回覆樓主:

餵藥我女完全無問題
但滴眼藥水同搽眼藥膏就真係搞唔掂
大家有無高見?

複式洋房

kaobebe 發表於 20-1-28 12:36
bb幾大,用針筒餵。

下個月3歲

大宅

Edith0404 發表於 20-1-17 16:27
囡囡唔舒服要食藥....但點都唔肯食...大家有冇餵食藥方法?

放藥入果汁盒俾佢啜
啜得好開心

複式洋房

pigpiglamlam 發表於 20-1-21 01:07
唔建議咁做,好易濁親ga

我都只係聽咋 我個小朋友食藥無問題 見樓主想知有無其他方法所以講出咋(emoji)

子爵府

littlecrazy 發表於 20-2-1 17:52
我都只係聽咋 我個小朋友食藥無問題 見樓主想知有無其他方法所以講出咋(emoji)
...

我99成日都叫我咁做,但真係好危險,除咗灌冇其他辦法

大宅

我仔2歲,上個月病左食藥同佢講係果汁佢就乖乖飲曬,唔好同佢講係藥,同埋叫佢食藥時既氣氛輕鬆d,佢會feel到的

有時就要用佢最鐘意既youtube一邊睇一邊飲~

大宅

Edith0404 發表於 20-1-17 16:27
囡囡唔舒服要食藥....但點都唔肯食...大家有冇餵食藥方法?

尼個方法我囡好受落:
準備兩支針筒,一支裝藥,一支裝甜嘅橙味魚油/甜嘅維他命汁(只要是你個b喜歡嘅液體),先比甜嘅佢,逐少pump入佢口,然後又pump一小口藥,輪住比,一甜一藥,分大約四、五pumps就吃完,之後比啖水比飲下,吾洗一分鍾就吃完,又唔洗嚇親佢!過程當中可以唱歌等佢輕鬆啲,同埋話佢知食candies 啦,唔好講系食藥!

LFYL    發表於 20-2-12 14:37

禁止訪問

大宅

開d水溝稀d,一來等啲藥味冇咁重,二來當飲多啲水
我自己都好後悔咁遲先識咁做

複式洋房

回覆樓主:

小朋友d藥應該甜甜地好味ga wor! 唔好講係藥,唔好捉住迫佢! 我地橙色的藥就話orange, 紅色就話strawberry,叫佢行過來飲好似有好野益佢咁! 我個女好鍾意,有次病好都指住要食! 由1歲多d已經係咁餵藥

大宅

幾歲先? 如果太細; 就同老公或工人姐姐幫手; 夾手夾腳; 一個揑鼻, 一個用針筒擠入BB 口; 過程中要快; 狠, 準; 唔可以考慮同姐手姐腳;

如果有返2-3歲左近; 明你講咩既, 我通常平日自己食藥或扮食藥; 叫佢攞藥比我食; 講佢知食藥唔洗驚; 係佢面前食比佢睇; 我WORK LAW; 下次佢食藥仲自己食; 唔洗我餵; 但當然小朋友要睇心情啦~ 10次有8次肯自動波食; 我仲拍片比佢自己睇返; 叫佢讚返自己TIM; HAHA....有片呀~ 想睇留電話whatsapp 你.........無花假

大宅

woodychuma 發表於 20-3-24 14:49
幾歲先? 如果太細; 就同老公或工人姐姐幫手; 夾手夾腳; 一個揑鼻, 一個用針筒擠入BB 口; 過程中要快; 狠, ...

仲有一樣好重要; 一定要令到食藥係好玩; 唔係懲罰; 又打又鬧, 要捉; 小朋友一定反抗; 更加唔食; 比令食都唔係o甘好; 佢仍然覺得就係食藥唔係好o野先會用零食交換; 一定要比佢覺得食藥係好平常既事甚至係好好玩既事; o甘先有下次; 如果唔係; 比你好彩用零食換到一次, 下次一樣痛苦;

首頁

尾頁

跳至