自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

howmuch 發表於 20-1-17 17:58
畏高同驚搭飛機, 應該冇關.

就係囉,點解釋佢都唔聽,一味話畏高,好驚。

我以我做例子勸佢,(因大家成日一齊玩,佢都知我畏高)佢都唔聽。

佢老婆想同我地夾,靜靜搞好晒野,扮叫佢去機場送機,捉佢上機喎。

我老公唔敢呀。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

龍山仔仔 發表於 20-1-17 18:00
當安全帶嘅燈號着起,我就會重現起機嘅時候嘅情況,有時都會嚇親啲空姐。所以好多時一相機,我會同我執鞭 ...

我都知係心理作用,正如我係飛機到見到陸廿,個人就個定d,其實我唔驚降落,仲好開心添,因為知道就黎到我而家諗緊方法去克服,我唔想因為自己驚搞到屋企人冇得去玩

水晶宮

my005 發表於 20-1-17 18:05
就係囉,點解釋佢都唔聽,一味話畏高,好驚。

我以我做例子勸佢,(因大家成人一齊玩,佢都知我畏高)佢 ...

佢係驚兩味, 畏高+怕坐飛機.

珍珠宮

回覆樓主:

同自己講,過去一天,成萬班飛機都正常升降

不如驚個天跌落嚟la

FFKKKKKKKKKK    發表於 20-1-18 13:01

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

christyheihei 發表於 20-1-17 17:58
我黎緊想衝出亞洲,但仲未有勇氣買機票

我都驚架,上年膽粗粗買左機票飛歐洲,我好難瞓得著,夜機冇野睇,逼自己瞓,瞓下醒下,好似瞓極都未到

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

howmuch 發表於 20-1-17 18:07
佢係驚兩味, 畏高+怕坐飛機.

應該都係喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

回覆樓主:

我會。尤其準備衝上去和降落個下。d離心力令我好唔舒服。
試過遇氣流。急落個下。嚇到我成個人硬哂。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

christyheihei 發表於 20-1-17 18:05
我都知係心理作用,正如我係飛機到見到陸廿,個人就個定d,其實我唔驚降落,仲好開心添,因為知道就黎到:fu ...

盡量揀機翼嗰啲位黎坐啦,我個人感覺機尾會搖同埋鄧啲

珍珠宮

christyheihei 發表於 20-1-17 17:26
你地有冇諗過點克服?

有d怕,但上到機就同自己講生死有命,食幾多著幾多整定,長途機就會訓覺!如果你真係好怕,唯有一上機即訓

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

龍山仔仔 發表於 20-1-17 17:57
報到~ 如果我只係去旅行,我一定唔會搭飛機。

但係10年前開始,我每年都要飛去澳洲探一個親人,我係佢唯 ...

侯爵府

pomanlife 發表於 20-1-17 18:09
我都驚架,上年膽粗粗買左機票飛歐洲,我好難瞓得著,夜機冇野睇,逼自己瞓,瞓下醒下,好似瞓極都未到:di ...

你飛咗去邊?d時間點過呀?

水晶宮

41009022009 發表於 20-1-17 18:10
我會。尤其準備衝上去和降落個下。d離心力令我好唔舒服。
試過遇氣流。急落個下。嚇到我成個人硬哂。
...

其實係人感覺到, 忽如其來的重力(G-Force), 都會驚及唔舒服.

我自己唔怕坐飛機, 遇到急降或搖晃, 都會驚, 但我就唔清楚自己有冇畏高..

侯爵府

babytt2 發表於 20-1-17 18:08
同自己講,過去一天,成萬班飛機都正常升降

不如驚個天跌落嚟la

我明呀⋯⋯我都知呀,但就係驚⋯唔知驚咩

子爵府

生完仔之後好驚,有d危險既都驚

侯爵府

ahpoo 發表於 20-1-17 18:15
有d怕,但上到機就同自己講生死有命,食幾多著幾多整定,長途機就會訓覺!如果你真係好怕,唯有一上機即訓 ...

最好一上機就整暈我添,我唔係易訓著既人,上到機一定仲難訓著,我睇緊會唔會有d令人易訓著既藥可以食

彩鑽殿

christyheihei 發表於 20-1-17 18:15
你飛咗去邊?d時間點過呀?

東歐,我最驚架機沖上天嗰下架

侯爵府

pomanlife 發表於 20-1-17 18:18
東歐,我最驚架機沖上天嗰下架

我都係,同埋飛飛下有氣流,真係聽到都驚,你果次多唔多氣流呀?

珊瑚宮

christyheihei 發表於 20-1-17 18:02
其實我覺得唔同,始終係天空上面,個心冇咁實在

佢就係咁講喇。

我地勸佢,話佢一次都未搭過,搭飛機既感受只係佢個人幻想黎啫,唔可作準架。

我地話近近飛一次試下,若之後感覺都係唔好,就唔會再勸說喇,佢都係唔肯。

佢話若一定要飛,都打暈佢先喎。

侯爵府

回覆樓主:

叫自己唔好諗

彩鑽殿

christyheihei 發表於 20-1-17 18:23
我都係,同埋飛飛下有氣流,真係聽到都驚,你果次多唔多氣流呀?

托賴,全程都好定,冇氣流,所以如果再飛都會揀返嗰間airline

首頁
12345...11

尾頁

跳至