自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

侯爵府

你地有冇諗過點克服?

男爵府

christyheihei 發表於 20-1-17 17:26
你地有冇諗過點克服?

之前極驚,上年坐左幾次,感覺好左,其實都安全既,開始冇咁驚

男爵府

2024年龍年勳章

超驚, 一起飛驚到落機。但要同家人一起去, 頂硬上, 但最遠只可以去到日本, 太驚

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

我超驚, 唯有盡量訓覺或投入睇戲

公爵府

christyheihei 發表於 20-1-17 17:26
你地有冇諗過點克服?

勁驚,唔知點克服,唯一一次唔驚係俾個小三搶左個男友仲要就街唱我,把心一橫,一畢業唔理所有野買左張單程機票番香港,果程機只感覺到可以離開是非之地!但之後就次次都驚,我有個第六感係,如果驚到震又食唔到野=程機一定好穩定,如果驚都唔驚=成程機係咁有氣流勁搖黎搖去,所以都係算la…

男爵府

回覆 christyheihei 的帖子

驚,全程都好緊張,廁所都唔敢去,安全帶都唔敢除。睇戲集中唔到,瞓唔到,起飛降落或有汽流會手冒汗,好辛苦。
不過又要去旅行,唯有頂硬上,最遠都只係去到日本,睇嚟衝出唔到亞洲。

大宅

我都怕怕地,好似過山車咁上上落落

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

老公個老友,佢係畏高,極驚搭飛機,雖然我都有尐畏高,但我唔怕搭。

朋友老婆、親戚咁多年係咁勸佢都唔肯去試下,我老公勸佢,話叫佢坐中間位,瞓一覺就到啦,佢都唔肯。

不過,佢有錢既,話咪搭郵輪、搭高鐵囉,佢老婆畀佢激死。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

琥珀宮

你地有冇諗過點克服?

到,冇架,機票都買左,費事諗

大宅

我反而唔驚自己坐,但有屋企人坐就會驚,內心好不安。

我的心中每天開出一朵花。

大宅

回覆樓主:

我都系上機驚到落機,无乜冲動去旅游,少搭飛機。

男爵府

你地有冇諗過點克服?

報到~ 如果我只係去旅行,我一定唔會搭飛機。

但係10年前開始,我每年都要飛去澳洲探一個親人,我係佢唯一嘅親人,佢太老搭唔到飛機。

我行到去機場見到自己會搭嗰架飛機我會開始腳軟,於是我會搵椅楚低,上到飛機會出汗、當然食唔落野啦。飛機起飛嗰一刻開始,我會不停流眼淚、手腳有時會有啲麻痹、嘴唇會有啲麻痹。我會用秒錶嚟到計時,因為理性上話俾我聽只要過咗頭5分鐘,架飛機開始平,我會好少少。我會用飲可樂你都維持自己唔肚餓,有時可以食到一兩啖麵包。盡量少啲飲水,希望九個幾鐘頭只係去一次廁所。

水晶宮

my005 發表於 20-1-17 17:50
老公個老友,佢係畏高,極驚搭飛機,雖然我都有尐畏高,但我唔怕搭。

朋友老婆、親戚咁多年係咁勸佢都唔肯 ...

畏高同驚搭飛機, 應該冇關.

伯爵府

起飛同降落都好驚,途中遇氣流驚到震,好驚失事

侯爵府

missannali 發表於 20-1-17 17:45
回覆 christyheihei 的帖子

驚,全程都好緊張,廁所都唔敢去,安全帶都唔敢除。睇戲集中唔到,瞓唔到,起 ...

我黎緊想衝出亞洲,但仲未有勇氣買機票

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

my005 發表於 20-1-17 17:50

朋友老婆、親戚咁多年係咁勸佢都唔肯 ...

我老公話佢朋友:「我揸車揸到打風咁快,飄黎飄去你都咁坐,竟然搭飛機咁定你唔敢?」

(朋友同老公自細玩大,老公考牌後第一個載佢)
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

mandy952 發表於 20-1-17 17:53
到,冇架,機票都買左,費事諗

你幾時出發?去邊度玩呀?

男爵府

龍山仔仔 發表於 20-1-17 17:57

但係10年前開始,我每年都要飛去澳洲探一個親人,我係佢唯 ...

當安全帶嘅燈號着起,我就會重現起機嘅時候嘅情況,有時都會嚇親啲空姐。所以好多時一相機,我會同我執鞭嘅人或者空姐講定一聲,見到呢啲情況其實唔使擔心,我其實唔係唔舒服,只係個情緒嘅問題。但係如果就嚟到步,特別係回程返到香港,架飛機就算唔係好穩定,我都會冇乜事,好明顯係情緒影響到生理反應,都自己控制唔到。

所以近年我學識左轉機,我去澳洲會喺新加坡轉機,一來SQ好坐啦,二來我有得落一落機,飲吓嘢食下野,我會冇咁辛苦。

試吓用秒錶啊,秒錶真係得架,我以前嘅朋友同我講,其實係一程九個幾鐘頭嘅飛機裏面,真係驚嘅時間,夾埋係十幾分鐘嘅咋

侯爵府

龍山仔仔 發表於 20-1-17 17:57

但係10年前開始,我每年都要飛去澳洲探一個親人,我係佢唯 ...

咁你都好勁,驚坐飛機都可以去到澳洲

侯爵府

my005 發表於 20-1-17 17:59
我老公話佢朋友:「我揸車揸到打風咁快,飄黎飄去你都咁坐,竟然搭飛機咁定你唔敢?」

(朋友同老公自細玩 ...

其實我覺得唔同,始終係天空上面,個心冇咁實在

首頁
12345...11

尾頁

跳至