時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

已完用呢句黎話啲離場官員,聽到即刻爆笑,咁似話緊自己嘅,成日搞流會,受薪又搞到啲會開唔成,日日早收工,咁係咪疏忽職守?

http://news.tvb.com/local/5e213f9d34b0319c12158f52/有議員質疑民政專員區議會離席違中立-羅智光稱做法恰當

立法會財委會繼續審議公務員加薪,有議員質疑昨日中西區議會會議上,民政專員等集體離席屬違反政治中立。公務員事務局局長羅智光認為,當時做法恰當。 關乎十八萬名公務員加薪的撥款仍未獲立法會財委會表決。民主派議員繼要求將警隊加薪分拆,再質疑公務員是否政治中立,批評中西區民政專員等在星期四的中西區區議會會議離場。 公民黨香港島議員陳淑莊指:「議員是否不能說政府不中聽說話,是否就要『拉隊』走?我們都不想見有壞分子影響公務員整體加薪。」 民主黨香港島議員許智峯說:「離場時她是受薪,上班可以說走就走,這些不是疏忽職守嗎?」 公務員事務局局長羅智光指:「政府是不認同區議會做法及昨日的動議,因此所有列席的政府人員離席,是合適的一個做法。」 許智峯問:「有無疏忽職守?」 羅智光回應:「我指他們有理據去捍衛政府的政策、立場,他的做法恰當,我亦看不到有疏忽職守。」 民建聯九龍西議員鄭泳舜指:「我覺得對公務員極度不公平,公務員不是去偏向政治,是守著法律,按規矩做事,公務員記住要『企硬』,拿著條例不要縮,不要因別人胡亂批評就縮。」 羅智光表示:「政府完全認同公務員於過去這段時間,所面對的挑戰非常大,各部門都努力,不單止紀律部隊、警隊,其他文職部門都努力一同群策群力去應付當前複雜的挑戰。」 羅智光多次重申,公務員年度薪酬調整,不應考慮個別部門表現。

伯爵府

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

受薪做區議員, 開會廢噏埋啲與區議員職責無關的老作話題,究竟邊個有問題多啲?

子爵府

回覆樓主:

佢哋唔係好支持罷工嘅咩?佢叫人罷就得,人哋罷就唔得,離場就叫罷工,佢哋平時果啲叫乜?

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

講緊泛民班議員成日唔出現

公爵府

owen2012 發表於 20-1-18 00:08
已完用呢句黎話啲離場官員,聽到即刻爆笑,咁似話緊自己嘅,成日搞流會,受薪又搞到啲會開唔成,日日早收工 ...

其實係咪隔山打牛咁,鬧緊D犯人已完呀?次次no show 或顛兩顛就可以被逐離場,時薪超高,又唔使學歷丶智慧,只要面皮夠厚就可以

大宅

回覆樓主:

公務員出席區議會是支持區議會的工作,但如果區議會討論的範圍,明顯不符區議會的法定職能,公務員離開是合理的。
就如:消防員是救火的,你試下call消防,到你家後叫消防幫你開火煮飯,你睇下消防會唔會拉隊走 。

hungng    發表於 20-1-18 19:57

伯爵府

佢哋日日玩缺席、拉布、叫春就得。夠日日受薪啦。

其他人就唔得,痴膠花

珍珠宮

開心吸收勳章

iamken 發表於 20-1-18 07:37
公務員出席區議會是支持區議會的工作,但如果區議會討論的範圍,明顯不符區議會的法定職能,公務員離開是合 ...

伯爵府

已完用呢句黎話啲離場官員,聽到即刻爆笑,咁似話緊自己嘅,成日搞流會,受薪又搞到啲會開唔成,日日早收工 ...

開會走佬
開會鬧交
開會用晒時間廢up
飯民議員食左屎!白賺人工,強搶納稅人$

子爵府

iamken 發表於 20-1-18 07:37
公務員出席區議會是支持區議會的工作,但如果區議會討論的範圍,明顯不符區議會的法定職能,公務員離開是合 ...

大宅

自己友話反自己友啦,議員喎

公爵府

受薪區議員不務正業,攪港獨,已經可以DQ佢哋啦。其實區議員嘅權限係乜,佢哋都未攪清楚,真係揸住雞毛當令箭。

瑪瑙宮

大宅

受薪議員成日拉布,離𥱊攪到流會,唔知浪費了納稅人幾多錢,果隻陳淑莊仲好意思話人地,真係禮義廉

伯爵府

犯民自己鬧自己

珍珠宮

回覆樓主:

當然恰當啦!政府代表出席係聽下有關自己部門嘅意見,同區議員及其他部門合作,幫市民解決問題。唔係浪費時間聽埋啲圍插鬧人,完全浪費時間。

大宅

回覆樓主:

疏忽職守,有會唔開,我即時諗起班犯民議員,人工收到足,但又唔係做實事!
而家連區議員都一鬼樣!!!佢地好似唔知自己係做地區民生工作咁!

支持唔係做嘢、搞亂檔、搞港獨議員/區議員DQ佢,搞禍香港 浪費公帑!!

水晶宮

哩啲說話出自班癈物絕對係笑話, 區議會唔係講區內事務真係仲同你浪費時間咩
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

侯爵府

回覆樓主:

我喺電視都聽到, 一聽到第一個反應, 就係呢堆已完真無恥, 呢班垃圾每次嘅工作就係搗亂、叫口號、企上枱, 跟住就畀人趕出場, 收工搞掂

首頁

尾頁

跳至