婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我覺得有需要話俾老公知你既感受,你都會唔開心,同佢講呢個安排只為他媽媽著想,沒考慮到你,這是很長遠的問題,不能一直用這種相處方法面對99。

複式洋房

ng_hy 發表於 20-1-18 03:28
你地因咩事嘈交呀?有無可能令奶奶消氣?你老公係媽寶,同我爸爸一樣,乜都聽曬我嫲,唔理我媽感 ...

因為呢排BB見親佢就大喊,我同C6勸佢要慢慢黎,佢唔聽,佢覺得只要當個環境得返佢同BB,BB就只能夠接受佢,即使BB大喊兩個鐘佢都要迫BB接受佢。佢有一次製造同BB在商場獨處機會,當我知道火都黎,C6又唔敢開口,我在商場迷惘唔知邊度搵佢地,最後憑BB喊聲搵到,我忍唔住問佢「點可以咁做,見到BB喊成咁我好心痛。」隔幾日佢話要同我地斷絕來往,我同C6分別道歉,跟住佢就變左以後唔見我。

複式洋房

Daisywong313 發表於 20-1-18 03:47
你老公自己去攪得掂bb嗎?

佢帶工人就攪得掂,不過我感覺好似被杯葛、排斥咁(emoji)

複式洋房

Yee_ng 發表於 20-1-18 12:00
之前成日同99嘈嗎?如果大家都係見到面都面左左唔面可能大家都舒服d又唔洗你c6夾係中間
...

自從婚後我同99(都唔係99因為佢選擇唔飲我杯茶)冇見面咁滯,我地覺得隔絕最好,c6一直自己去孝敬佢媽,不過生左B後被迫見返好難頂。
我唔介意c6繼續自己去,但BB去我都一定要跟住。唔知大家會否有呢個想法。

複式洋房

heidys 發表於 20-1-19 21:53
BB幾大? 太細唔放心老公帶的。
咩事吵?
理虧就比帶。99衰就唔比帶。

BB六個月大。我係衰有個句講個句,我會覺得係佢太小氣,然後小事化大,借啲易以退為進迫c6就晒佢

複式洋房

kaman0617 發表於 20-1-20 17:30
我覺得你老公好正常,人地阿媽都講到咁白以後都唔想再見到你,咁個仔見自己阿媽又問題在哪。
...

個仔當然可以自己去見佢媽。但BB在我要在,點解我冇權去⋯

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

lenovobb 發表於 20-1-22 14:42
BB六個月大。我係衰有個句講個句,我會覺得係佢太小氣,然後小事化大,借啲易以退為進迫c6就晒佢
...

哦,咁好小事,當就下老人家,道下歉。但BB太細啦,點能只爸爸帶出街。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

lenovobb 發表於 20-1-22 14:36
自從婚後我同99(都唔係99因為佢選擇唔飲我杯茶)冇見面咁滯,我地覺得隔絕最好,c6一直自己去孝敬佢媽, ...

原來咁僵,咁BB咁細肯定唔去。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

2021可愛聖誕B勳章

回覆 lenovobb 的帖子

你奶奶好小氣、硬頸!你同老公叫佢慢慢試,又唔係唔比佢單獨相處每次單獨15分鐘左右長久落去bb總會有一日接受佢。我會好委屈!不如你呃屋企人話醫生話bb可能有小腸氣,上次喊得太耐個生殖器官有啲脹,要等bb大啲再檢查,所以短期內最好唔好比佢喊太久.......

男爵府

回覆樓主:

咁更加唔可以比c6自己一個帶BB,你99都鍾意夾硬黎,你BB有咩事就煩你c6都控制唔到場面

子爵府

如果係咁少事而你又道左歉佢都要搞到咁,咁唔好意思嘞,佢可以叫佢個仔去陪佢,我自己小朋友我話事。世界唔係圍住佢轉,唔係佢話咩就咩

大宅

肥肥寶 發表於 20-1-22 14:09
點解冇可能一世吾見,我同6299冇見成十年,樓主99講到明咪仲好甩難,以後吾洗見
...
咁妳老公點?

禁止訪問

大宅

我覺得冇得咁
當BB媽媽係咩

我一定話我唔去,BB都唔去
我一定自己湊返

為母則強
你要好好保護BB
D男人唔會理

僵就僵
前提係你唔需要靠佢
點解要睇人臉色

男爵府

lenovobb 發表於 20-1-22 14:28
因為呢排BB見親佢就大喊,我同C6勸佢要慢慢黎,佢唔聽,佢覺得只要當個環境得返佢同BB,BB就只能夠接受佢 ...

如果99係自私地無視bb感受同反應,我一定唔會比老公自己湊個b見99。點知99會唔會夾硬對個b點架?萬一bb喊到聲沙氣喘,係咁要搵媽媽好陰功囉...
所以比著我會係,99唔見我就唔洗見個孫,除非有一日我個b大左自己話想見嫲嫲。

大宅

lenovobb 發表於 20-1-22 14:28
因為呢排BB見親佢就大喊,我同C6勸佢要慢慢黎,佢唔聽,佢覺得只要當個環境得返佢同BB,BB就只能夠接受佢 ...

以你所講,我唔覺得你有錯。我一開始就唔會同奶奶認錯,我做錯啲咩?佢搞我個bb我都未小佢。岩呀,我唔可以阻止佢個仔去見佢,佢都唔可以阻止個bb年初一同我一齊。

你企硬啲,佢今次都踩到你上心口,如果你受,下次重難捱

伯爵府

想改好的人 發表於 20-1-22 22:12
咁妳老公點?

冇乜點,佢知佢媽好恐怖吾洗我見,佢姐夫要同佢媽住,同我老公呻好慘,日日都好似係瘋人院生活,成棟樓既人都知佢家人恐怖,但冇錢搬走唯有忍,聽見都覺慘

大宅

肥肥寶 發表於 20-1-23 10:50
冇乜點,佢知佢媽好恐怖吾洗我見,佢姐夫要同佢媽住,同我老公呻好慘,日日都好似係瘋人院生活,成棟樓既 ...

明白,唉!講到尾都係一個錢字。。

大宅

回覆樓主:

如果咁樣我唔會比BB返去,C6 要返就自己1個返,1係就3個一齊返!我唔想自然BB因為見到唔鍾意的人而喊足1日

侯爵府

瞓得好勳章

Nagomi 發表於 20-1-23 17:49
如果咁樣我唔會比BB返去,C6 要返就自己1個返,1係就3個一齊返!我唔想自然BB因為見到唔鍾意的人而喊足1日 ...

x2

首頁

尾頁

跳至