自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2020勳章

200尺?
三百?
我現在有間room長期丟空
好像好浪費

子爵府

2020勳章

siufcat 發表於 20-1-18 01:53
200尺?
三百?

好似多功能老婆咁,租俾小鮮肉

水晶宮

2020勳章

回覆樓主:

你想分租比人?

小心選擇租客就ok

不過要好小心自己財物,出出入入又要鎖房門,都幾麻煩

珊瑚宮

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

siufcat 發表於 20-1-17 17:53
200尺?
三百?

無話浪唔浪費,我媽自己住兩房,但堅決唔分租,除非大到好似藍飛果間咁,否則一般幾百呎屋,同陌生人住都應該唔會好舒服。

我老爺奶奶住3房,有個親戚寄居佢到,一齊住左3星期就鬧交走人

大宅

2020勳章

回覆樓主:

如果唔慣有flatmate間屋幾大都都唔會慣。

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

呢D 嘢都有分正唔正常?!
我結婚前一個人住一千尺,我多嘢,自然要大D空間,我間間房都有放嘢,我覺得好正常喎

男爵府

2020勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

各人把尺唔同,好難講

侯爵府

2020勳章

除非好好朋友。 否則你係女人仔可免則免。一陣個分租帶個男朋友上黎,好尷尬。 定立規矩,被破壞左,又易請難送。 生活習慣又唔同。

寶石宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

害多過利

男爵府

2020勳章

香港住屋問題真係好誇張。最近港島有個新盤200實呎約600萬。一個有錢朋友入票去抽,話依啲黃金地段細單位應該租到4厘,仲要一放即租咁話。仲同我講如果佢係中高層單身白領都會租點點點。但轉頭就話自己千八呎屋4人住太細,如果樓再跌啲換層大啲自住。同一個人,把尺寬到無言,只因有錢任性

子爵府

2020勳章

9157 發表於 20-1-18 08:47
香港住屋問題真係好誇張。最近港島有個新盤200實呎約600萬。一個有錢朋友入票去抽,話依啲黃金地段細單位應 ...

雙重標準囉

男爵府

2020勳章

200尺?
三百?

冇話正唔正常
錢多咪住大d
冇錢咪住逼d

瑪瑙宮

2020勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇自己多唔多野,係咪行斷捨離;喜唔喜歡打掃!我唔like 抹塵打掃,所以唔好咁大,一房Or studio都ok!

水晶宮

2020勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

無話正唔正常

我父母兩個人住600幾呎,兩房,但都好似唔夠咁

伯爵府

就算有吉房都不會分租。

男爵府

2020勳章

200尺?
三百?

其實應該睇人,我親戚單身住1000尺,佢喜歡房大,把間格改做一房一廳,但叫佢住2000尺,佢就唔會,因也覺得太大,她並唔係買唔起,舖位十幾個收租,,有幾個單位買咗也過千呎掉係度話唔想租出,怕人整爛間屋,但佢話舖位就不怕,每次新租戶也會裝修.

瑪瑙宮

2020勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

俾阿貓做遊戲室!

伯爵府

Angelice-BeBe 發表於 20-1-18 09:10
無話正唔正常

我父母兩個人住600幾呎,兩房,但都好似唔夠咁

香港住屋都冇得講正唔正常,我父母兩個人住七百幾尺,間屋亂葬岡咁,我上網睇youtube,一家4-5口住二百幾尺,又得

香港地,有自己地方住,要感恩。

大宅

2020勳章

我奶奶之前一個人住900尺,搬屋話住慣左一定要住返咁大,其實係睇慣唔慣同有野多野

水晶宮

2020勳章

feifei_baby 發表於 20-1-18 09:29
香港住屋都冇得講正唔正常,我父母兩個人住七百幾尺,間屋亂葬岡咁,我上網睇youtube,一家4-5口住二百幾 ...

覺唔覺好多父母以前同仔女住都無咁嚴重、到仔大女大搬哂出去、照計間屋會鬆動左、點知都係堆雜物

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊