想生BB

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

IVF第5次放胎又失敗了

大宅

BB仔和B仔 發表於 20-1-18 05:57
IVF第5次放兩粒day 5胎又失敗了

下星期一返醫院抽血,今朝星期六用clearblue偷驗....結果又係得一條線,少 ...

樓主,哭完過後重新震作(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)加油

下次植入放輕鬆
真的有幫助

大宅

樓主加油呀

見樓主文字, 當胚胎正常嚟睇,不易著床好大可能因為“發脾氣” 情緒差 (子宮係一個最受情緒影響嘅地方,發脾氣有如子宮內發生地震),其次樓主工作多嘢做要主意壓力及體力也是重點

大宅

回覆樓主:

醫生有無俾意見?
會唔會有其他問題?

複式洋房

下星期一返醫院抽血,今朝星期六用clearblue偷驗....結果又係得一條線,少 ...

好明白你感受,3日前我都第4次放胎,仲要係做足4次ivf抽4次卵個隻,如果都失敗,放埋last一個胚胎後,我放棄了

複式洋房

多謝大家~~

其實之前咁多次放完胎我都有請假休息,冇返工所以好relax,冇發脾氣,冇煮飯,去公園散下步,睇下書,玩下電話,睇下笑片,浸下腳,食多d蛋白質,介口,針灸,但都唔得。經過咁多次,醫生已經幫我做晒所有檢查...

今次試下休息幾日後就正常生活,好似其他正常受孕既人咁,呢兩星期佢地都未知懷孕,都係正常生活,但係我都唔得....

我有兩個朋友舊年同我一齊放胎,兩個都一次bingo...... 一個放胎後放假休息,一個放胎後三日照常返工....

我覺得一定有d問題,所以咁多次都唔得,究竟仲可以做d咩呢....好苦惱...

複式洋房

ac9111 發表於 20-1-18 08:41
好明白你感受,3日前我都第4次放胎,仲要係做足4次ivf抽4次卵個隻,如果都失敗,放埋last一個胚胎後,我放 ...

請問你抽4次卵放4次胎總共用左幾多個月呀?

加油,仲有機會,醫生話大部分case一個cycle最少會中一次

別墅

樓主,你無做錯D咩,唔好怪責自己。有無轉過醫生?有時唔同醫生相信唔同理論,另一個醫生可能幫到你。

大宅

BB仔和B仔 發表於 20-1-18 10:45

多謝大家~~

你冇錯冇問題。係小天使未ready好。休息下再轉另一醫生看看吧

大宅

有無check過免疫?同埋點解要做ivf。我植入過4次胚胎都失敗。最後我重新養卵,中藥,自然bingo左。有時後ivf並不是100%,要搵出自己的問題,再上路!

複式洋房

BB仔和B仔 發表於 20-1-18 10:48
請問你抽4次卵放4次胎總共用左幾多個月呀?

加油,仲有機會,醫生話大部分case一個cycle最少會中一次

用左成兩年呀,第一次係2018年3月放兩個day 3胎(唔著床),第二次係2018年10月放兩個day 3胎(著床但7週胎停),第三次係2019年9月放兩個靚既day 5胎(有晒所以感覺但原來冇著床)

今次都係放兩個day 5胎,但呢幾日都冇咩感覺,唉!都唔敢諗咁多,只返一個day 6未放,放埋都唔得就算了,因為已經40,再做都唔會成功

大宅

睇你嘅文字我都感到心痛。有好多事我地控制唔到。不停有希望又失望或等待的忐忑,真係唔係外人可以明白。不過,我知道,如果唔放棄,係仲有希望嘅! 互相勉勵吧!!

大宅

樓主睇到你既經歷,我都係IVF,傻傻更更咁做手術,成個cycle得一粒day5 ja,唔諗咁夠多,緣份到就會到。

可能你要去台灣驗下免疫?

大宅

樓主,你無做錯乜⋯⋯

備孕最難就係唔諗備孕,個心掛住就有壓力,無論你做乜,一諗起就會有壓力。經歷咁多,要唔諗,真係好難。

我當年都係抱著完全放棄既態度,一啲都唔諗,做好準備一世二人世界,果個月就得咗!完全無章法無道理可言。

複式洋房

樓主唔好氣餒AR, 情緒都會影響成功機會, 要正面D試其他方法我朋友41歲, 之前做左3次IVF, 都不成功
醫生叫佢試另一隻新藥, 佢都無諗住會成功, 點知得左, 而家個胎2個月啦
所以唔好咁快放棄

複式洋房

IVF第5次放胎又失敗了

下星期一返醫院抽血,今朝星期六用clearblue偷驗....結果又係得一條線,少少少少淺 ...

多謝大家,低落時有大家支持,感覺冇咁孤單

今日見醫生時終於忍唔住在醫生面前喊左...

醫生今日話我驗既免疫項目已經足夠、做左宮腔鏡、照左輸卵管、驗左夫婦染色體,除左PGTA外冇野需要再驗喇。下個月再接再厲,有新一批胚胎時就驗埋PGTA⋯⋯

希望下個月可以順順利利有一個好既結果啦

別墅

早訓的確好緊要

複式洋房

加油啊。明白你幾五開心。
請問你開始想做ivf 事前事後架過程系點架?因為我都要做

洋房

回覆樓主:

驗埋PGS會好d,我43yr 上月抽10粒卵,5粒胚胎,PGS全部fail,下個月再抽。我本來都想用fail嘅肧胎,但ec話如果胚胎染色體異常好難著床,就算著到床都好大機會停止發育。

複式洋房

conniekyl 發表於 20-1-23 16:16
驗埋PGS會好d,我43yr 上月抽10粒卵,5粒胚胎,PGS全部fail,下個月再抽。我本來都想用fail嘅肧胎,但ec話 ...

明白。全部fail真係好大打擊,但好過浪費時間不斷放完又失敗,分分鐘浪費一年以上。我下一次一定會驗埋喇~ 醫生之前好唔鼓勵驗,話會破壞左好既胎,所以我一次都冇驗。但我失敗左咁多次後,佢今次都轉左口風叫我驗

首頁
12345...9

尾頁

跳至