想生BB

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

2020勳章

BB仔和B仔 發表於 20-1-18 05:57
IVF第5次放兩粒day 5胎又失敗了

下星期一返醫院抽血,今朝星期六用clearblue偷驗....結果又係得一條線,少 ...

加油,我有盒blackmore conceive (相最左的一盒)可送給你。等你再做好準備。
我幫人買咗但又唔記得比佢。好似係三月到期。但你要到tko 自取

複式洋房

1mocha 發表於 20-2-5 21:13
加油,我有盒blackmore conceive (相最左的一盒)可送給你。等你再做好準備。
我幫人買咗但又唔記得比佢。 ...

多謝你呀!我之前都有食開呢隻。不過依家停冇食~

複式洋房

BB仔和B仔 發表於 20-1-18 05:57
IVF第5次放兩粒day 5胎又失敗了

下星期一返醫院抽血,今朝星期六用clearblue偷驗....結果又係得一條線,少 ...

加油 唔好放棄

複式洋房

Chloe_Au 發表於 20-2-6 17:56
加油 唔好放棄

子爵府

回覆 BB仔和B仔 的帖子

樓主建你唔好放胎住
先調整好自己心理狀況先

我都係IVF 過來人
前後共3次
第一次成功左, 但小X
第二次追B 心態下放始, 結果FAIL
第三次抱住唔得就重新身黎過的心態, 放胎后只休息一日, 第8/9日開始, 連塞藥都唔記得了, 但居然BINGO

複式洋房

[size=1.25em]心境很重要,我老婆第四次才成功,关键是胚胎放入后着床与否,身体状况、尤其精神压力影响很大。如果经济许可,唔返工係好D。我地经历,第一次做完太太听医生话鬼婆做完照返工,佢第二天同朋行成日街,着埋高跟鞋,又返工,总之唔成功。千万别喝中药,我太太第二次喝了增太多hormone就要终止ivf。第三次乜都无准备又唔得。第四次叶酸及维他命于做前兩个月开始吃,做后卧床兩周,依家个女12岁,我叫佢花名钻菠啰:)。另外去台湾及泰国做可能當旅行心情轻鬆D,始终在香港周边家人朋友有期望好大压力。我心裡感激太太及要俾所有要做ivf的女士们,面对先生及夫家期望、自己父母的担忧及自己给自己的压力,真很勇敢!要告诉先生,他给予的支持及谅解对妳很重要,这事要共同面对的。

[size=1em][size=0.875em]私人傳訊[size=0.875em]回覆
[size=0.875em]引用[size=0.875em]編輯

[/table]

首頁

[size=0.8125]1[size=0.8125]2[size=0.8125]34

尾頁

4 / 4

[size=1.2em]

[url=]
回覆[/url]

熱門主題

決定好做IVF,大家覺得香......
武漢肺炎有否停放胎
宮寒係咪比較難陀得穩BB?...
ivf植入後谷m痛...
(更新,綠d有控)經前控定bi......
放胎後

精華主題

股票App
准爸爸煮海鮮分享系列 - 薑蒽炒蟹
2018CNY東京滑雪齊齊交流
2015夏:芬蘭、冰島、英國、波羅的海三國之旅
居屋補地價
清邁清萊自駕行

[table=0,transparent]

高級模式[url=]B[/url][url=]Color[/url][url=]Image[/url][url=]Link[/url][url=]Quote[/url][url=]Code[/url][url=]Smilies[/url]

發表回覆 回帖後跳轉到最後一頁

複式洋房

你做5次IVF係咪同一個醫生?如果係,不如試下換個醫生試試。有時候可能真係呢個醫生的用藥同你身體唔夾。

別墅

樓主加油! 心態真的很重要!! 希望PGS可以幫到你, 冇可能之前個幾次都係胚胎問題,身體自然淘汰..
同埋你有冇聽過ERA檢查? 可以搵出適合你嘅擺胎時間,都有可能你前幾次唔成功係因為係唔岩嘅時間放胎... 加油!

複式洋房

Eunicefungng 發表於 20-1-29 23:22
其實放之前,你有冇試過去針灸呀?

係唔係有用?

我想去針,但呢排少左出街,唔知去唔去針好

複式洋房

hellobbbaby 發表於 20-2-17 16:14
樓主加油! 心態真的很重要!! 希望PGS可以幫到你, 冇可能之前個幾次都係胚胎問題,身體自然淘汰..
同埋你有 ...

知唔知香港邊度有ERA檢查呀?

多謝大家的安慰同鼓勵

我今個月又失敗左喇.......
一共放過13粒,仲未成功生倒b......

又要準備再打針抽卵喇.............
好貴呀

禁止發言

複式洋房

樓主你好,知道你很傷心,你受既我全部都受過,同你分享我的經歷吧!
我跟先生結婚6年,一直未能自然懷孕,所以就去咗瑪麗醫院排期人工受孕,2017年11月(當年36歲)接受第一次試管嬰兒治療,當中辛酸不足為外人道,有苦自己知,成個CYCLE只抽得一粒卵,當時我係醫院飯堂爆喊出嚟;喊完過後,從新振作,1粒都要放胎,仲要唔係DAY 5,當然第1次好快宣告失敗!

經醫院團隊開會後,下一個周期加重一倍劑量協助排卵,今次好犀利,總共有22粒卵,放到DAY 5都有8粒,情況令人鼓舞,我將佢分成6條試管(即6次機會),準備作戰,但因為過度催谷排卵,我子宮起了反應,個肚突然脹大,好似人哋4-5個月咁,成個人水腫起嚟,由44KG升到去48.6KG......期間係咁比人笑孕味濃,當時我心裡講,承你貴言就好喇!

第一次放胎- 24/11/2017 (失敗)
第二次放胎- 22/8/2018 (失敗)
第三次放胎- 18/9/2018 (失敗)

由於失敗得太多次,開始去拜金花婆婆,睇中醫,總之咩都試,因為已經無咩好做,唯有做吓呢啲,分散吓心情吧!

我上網睇話青龍頭金花婆婆求子好靈,問吓老公陪唔陪我去癲,佢一口答應,咁就去咗求喇~
有一次親戚問我咁耐仲未有聲氣,洗唔洗介紹個神醫比我,佢話連CANCER都醫得好,有啲係未期CANCER都未死都係食佢啲中藥喎,我抱住個比多個機會自己,未去試囉!但親戚先旨聲明,可能好貴架,一包藥又好大包(A4 SIZE咁大),$2XX一劑~我話都要試架啦,不過個神醫好串,要即日打電話去排隊,有位要即去!一去度把脈,就話我肝鬱,以至輸卵管塞咗,所以未能成孕,佢同時把埋我老公脈,原來我老公無問題,問題發生係我度!神醫話問題好簡單,睇兩次應該攪掂(即食20劑),仲要我唔好去做IVF添!但我同佢講,唔得呀,我十日後就放胎,可唔可以10劑攪掂呀?佢就話,你咪試吓先囉~

十日後 - 第四次放胎- 23/10/2018

由於食完中藥,疏咗肝鬱情況,心情都自然輕鬆咗,之後仲去咗韓國旅行,有一朝早醒來,眼都未爭大去驗尿,成功咗喇,終於成功喇!

我寶寶宜家8個月大喇,係度我嚟鼓勵同路人,成敗因素有好多,心情都係一個重要因素架!共勉之~

複式洋房

wilfulivy 發表於 20-2-20 17:13

樓主你好,知道你很傷心,你受既我全部都受過,同你分享我的經歷吧!

多謝你嘅鼓勵啊!想請教一下,你是人工周期放胚胎嗎,一路食中藥有冇影響

複式洋房

BB仔和B仔 發表於 20-2-20 17:35
多謝你嘅鼓勵啊!想請教一下,你是人工周期放胚胎嗎,一路食中藥有冇影響
...

我係自然周期放胎既,即係每日上醫院抽血check到排卵期就安排日子入院,食中藥應該無問題掛(emoji)
由於我食10劑中藥就bingo,中醫話我唔係陀得好穩,所以我食咗18劑安胎藥喇

複式洋房

wilfulivy 發表於 20-2-20 18:25
我係自然周期放胎既,即係每日上醫院抽血check到排卵期就安排日子入院,食中藥應該無問題掛(emoji)
由於我 ...

明白~ 介唔介意分享下神醫聯絡資料呀,Thanksssss

複式洋房

JojoDad 發表於 20-2-16 12:46

心境很重要,我老婆第四次才成功,关键是胚胎放入后着床与否,身体状况、尤其精神 ...

你講得好好,好明我地既心情!當中既辛酸,真係經歷過才懂

複式洋房

Maicky 發表於 20-2-19 00:11
係唔係有用?

我想去針,但呢排少左出街,唔知去唔去針好

試下啦,不過我係去澳門搵呂澤康醫師針
都係呢到既JM介紹, 有d jm 有bb個陣咳得好辛苦,都係搵佢針番好

複式洋房

已PM你!祝好孕~

複式洋房

隻藥叫Rekovelle, 醫生大慨意思係新既配方, 同以前D藥好唔同

別墅

回覆 wilfulivy 的帖子

不好意思. 請問你的中醫資料可以給我嗎?謝謝你

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊