時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

由於對數字特别有興趣,每次反對派搞大型活動我都有 mark 低佢地和警方提供嘅數字。
我亦製作一條公式耒評估真正嘅數字,不過由於有些複雜,這裡就不提了。
大致而言,在半年前,反對派講嘅數字,扣減80%就差唔多了。即係那一次話接近200萬,真正可能係40萬左右。
最近可能由於人數越來越少,佢地俾出耒嘅數字就越來越誇張,要扣減90%才接近事實。
…………
舉例一,2019年六四集會,據稱坐了6個球場。
反對派稱18萬人,警方稱37000人。
我查過資料,全世界足球場面積由約4600至7100平方米,而維園球場係特細球場,6個加起耒約28000平方米

大宅

普京大帝 發表於 20-1-19 01:25
由於對數字特别有興趣,每次反對派搞大型活動我都有 mark 低佢地和警方提供嘅數字。
我亦製作一條公式耒評 ...

就算坐滿,4至5萬已經去到好盡。所以警方嘅數字應該比較準確。各位可以在客庁做實驗睇吓平均一平方米可以坐幾多人。

舉例二,616遊行,反對派稱近200萬人,
警方估33.8萬,CNN估30萬,雷鼎嗚教授估少於40萬。
我打開地圖仔細量度過,維園至中環不足5000米,就算寬度為30米,其實已經好誇張。以遊行人士不斷推進,一平方米站一個人已經好危險,都係15萬人。就算有人不斷出發,40萬人已經好盡好盡。所以民陣嘅數字要減80%。
……
近期遊行嘅數字更加係亂點一通,不提了。
去年70周年國慶,天安門咁大陣象都係講緊約10萬人!

大宅

普京大帝 發表於 20-1-19 01:27
就算坐滿,4至5萬已經去到好盡。所以警方嘅數字應該比較準確。各位可以在客庁做實驗睇吓平均一平方米可以 ...

每個香港人都知道呢D一,二百萬人嘅數字根本係誇大左好多,但由於各種原因唔去深究,習非成是。但當這些數字傅到海外,就會信以為真,造成非常恶劣的影响。所以港府必須要對這些數字予以馬上澄清和反駁,以正視聽。

大宅

普京大帝 發表於 20-1-19 01:27
每個香港人都知道呢D一,二百萬人嘅數字根本係誇大左好多,但由於各種原因唔去深究,習非成是。但當這些數 ...

補充資料 :
天安門廣場面積 :
天安門東西500米,南北880米,
面積440000平方米。
如果每平方米站2.2個人,可站97萬人,所以號稱百萬人廣場
遊行和站立不同,要預鬆D,否則一定經常碰撞,產生人踩人的危險。所以1平方米1個人已經好盡。
當日國慶據報有10萬人,鏡頭上已經係密麻麻。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

由佢哋啦,唔報大條數你叫佢哋心理 點平衡呀?

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔報大條數自我感覺良好,點坤D盲炳出去幫手遊行 不要問,只要信

男爵府

唉... 黃豬瘋樣樣都作假,
佢哋膠就真嘅

侯爵府

回覆樓主:

關於616, 曾見過報導, 路透社估計係 22.7萬

水晶宮

kwan1981 發表於 20-1-19 02:50
由佢哋啦,唔報大條數你叫佢哋心理 點平衡呀?

自我安慰

子爵府

回覆樓主:

同意。
習非成是是一個嚴重問題

大宅

樓主好細心好詳細分析

大宅

回覆樓主:

所以今時今日仲講200萬200萬.....
那些人同智障是沒有分別了。

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆 普京大帝 的帖子

多謝樓主的解說

凡事都要講實證, 求真, 不要學黃屍般人云亦云。

200幻真係當之無愧!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

manman333 發表於 20-1-19 23:27
所以今時今日仲講200萬200萬.....
那些人同智障是沒有分別了。

如果當日有200萬人,港島絕對可以容納超過2千人口
仲使鬼搵地起樓咩

別墅

雖然正常市民唔會信,但政府唔澄清人數,就會被黃人利用。好多人以為真系有咁多人支持,就會繼續支持。又會使用暴力,因為佢地覺得人多拉唔到佢,事件就會無了期地繼續…政府重難收拾殘局!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

hohoho2013 發表於 20-1-19 23:48
如果當日有200萬人,港島絕對可以容納超過2千人口
仲使鬼搵地起樓咩
...

更正:2千萬人口

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

YC 一向老作!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

別墅

今日集會誇大10倍都係得15萬

做晒文宣,連黃痴瘋呼籲完都係得15萬虛數

男爵府

回覆樓主:

200幻隻曱甴就有

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

如果個遮打花園都可以容納15萬人, 香港嘅住屋問題好容易解決...

首頁

尾頁

跳至