自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

合桃酥 發表於 20-1-19 09:08
多謝你安慰我。都會咁諗。我唔係最差有人比我更差 ,唔係要咁樣去比較, 只係想自己更加明白到, 好多嘢都 ...

不用客氣。道理易明 , 做就難,只有當事人先明白當中感受。有時係度諗 , 做人嘅意義係咩,不過,無論如何,其實大家都係各自努力緊去生活 。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

合桃酥 發表於 20-1-19 09:14
就嚟冇命都係小病? 你唔鍾意聽你可以唔好入嚟, 你唔好覺得我乜都怨, 有好多嘢你知道幾多
...

無命是極端創例子吧! 我並無覺得樓主乜都怨, 只希望樓主看開一點!

大宅

MLSiu 發表於 20-1-19 09:21
不用客氣。道理易明 , 做就難,只有當事人先明白當中感受。有時係度諗 , 做人嘅意義係咩,不過,無論如 ...

我真係唔係想怨天尤人, 我有好多次機會自己就嚟冇命,好多次機會失去最親嘅人。 病痛唔會離開 , 只有係可以捱到幾耐 。 見住好多曾經對佢好嘅人, 以怨報德 ,好多嘢唔輪到自己去選擇。覺得真係好攰,唔知點講

翡翠宮

MLSiu 發表於 20-1-19 02:59
佛教解釋凡事都有因果 , 現在未報 , 不等於將來沒有。

我信

大宅

raven 發表於 20-1-19 09:22
無命是極端創例子吧! 我並無覺得樓主乜都怨, 只希望樓主看開一點!
...

我講緊係真係會冇命, 唔係例子,一啲都唔極端。 唔係我講,係醫生講, 我唔會咁樣咒人同咒自己 。幸福嘅人永遠唔會明白不幸嘅人

伯爵府

合桃酥 發表於 20-1-19 09:26
我真係唔係想怨天尤人, 我有好多次機會自己就嚟冇命,好多次機會失去最親嘅人。 病痛唔會離開 , 只有係 ...

唔緊要 , 自由講場都係比大家抒發感想嘅地方 ,好過屈喺個心度。

大宅

MLSiu 發表於 20-1-19 09:32
唔緊要 , 自由講場都係比大家抒發感想嘅地方 ,好過屈喺個心度。

珍珠宮

合桃酥 發表於 20-1-19 09:20
遇到好多衰人,又好多病痛? 都係自己選擇嗎? 已經好養身, 對人好好, 無愧於心。 我眼見唔係得一個人 ...

我覺得唔做好人做自私的人好D,起碼保護到自己同身邊的人

試過做好人甘又點?朋友要幫盡量幫,朋友叫你出去自己辛苦眼訓都要出,到頭黎係咩?係老馮,on居

親人亦如是,我家姐有次同朋友鬧交,個朋友我都識的,佢打電話比我吐苦水,我為左幫我家姐我明知係我家姐錯都鬧個朋友

到下次我同我朋友鬧交,我家姐竟然話我幫我朋友講說話,到而家我同我家姐無見無聯絡3年

可能我的意見係好負面,做好人唔係唔啱,但你要保護左自己先去對別人好,唔係無私付出地對人好

公爵府

回覆樓主:

老生常談:時晨未到

珊瑚宮

siuling0119 發表於 20-1-19 09:45
老生常談:時晨未到

認同

琥珀宮

我真係唔係想怨天尤人, 我有好多次機會自己就嚟冇命,好多次機會失去最親嘅人。 病痛唔會離開 , 只有係 ...

『有好多次機會自己就嚟冇命,好多次機會失去最親嘅人。』

只係有機會,意思即係過去無「好多次」「真係」失去最親既人,自己亦無一次真係無命。
咁情況也不是很壞,反而係過去多次都渡過到危機難關。

呢d就如半杯水既道理,事實無得改變,自己只可以控制心態睇法,令自己對不太好的際遇釋懷。

大宅

回覆樓主:

樓主,依個世界大部份事物都係"無得問點解"既 ....
正如你無得問點解樹會開花?點解天會打雷?

可能你唔接受佛教/基督教故作公平既安慰,
你可以了解下莊子道家(非道教) 的世界觀。
人只係宇宙中一粒微塵,無善無惡,無原因下,按自然軌跡運行數十年,無好無壞。

如果睇透了,人只係剛好有智慧去洞察思考依個世界,但從來冇能力超越宇宙法則,自然定律。所以我地惟一可以做既,係隨遇而安,放低執著,會心情上好過些。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

合桃酥 發表於 20-1-19 02:37
點解好人無好報,衰人就永遠風流快活?
老生常談,但係究竟點解呀???
...

無得解,唯有自己睇開d,
做好自己及教子女做好人,
就算冇好報都不可偏離正途

伯爵府

合桃酥 發表於 20-1-19 09:39

樓主,記得呢度永遠有一班姊妹為您分憂

水晶宮

合桃酥 發表於 20-1-19 02:37
點解好人無好報,衰人就永遠風流快活?
老生常談,但係究竟點解呀???
...

總之做好自己本分就是了,呢個係最實際

珊瑚宮

好多次黎無命, 好多次機會失去最親的人
即係無發生, 點解唔相反去諗, 感恩我無失去, 我好好彩。
心態決定命運, 日子如何過, 是你自己選擇

伯爵府

BK Milk勳章

合桃酥 發表於 20-1-19 02:53
即係要認命?

當然,我覺得是,半點不由人

珍珠宮

合桃酥 發表於 20-1-19 08:49
成日自我安慰,今世還緊,還緊,還緊,如果唔係解釋唔到點解咁苦。但係我見到好多好人都好痛苦呀。世界可 ...

所以咪話呢個佛教“機制”唔公平囉 上世未還下世還,個人未還再報係父母身上,聽到想講粗口
仲有基督教,做盡壞事然後信主咩罪都無

大宅

hellomiki 發表於 20-1-19 11:55

所以咪話呢個佛教“機制”唔公平囉 上世未還下 ...

如果咁睇都係,一世還一世好似公平d,亦可以驅使人後生做多d功德,等晚年好d。

珍珠宮

cnicky 發表於 20-1-19 12:06
如果咁睇都係,一世還一世好似公平d,亦可以驅使人後生做多d功德,等晚年好d。
...

當然,根本上世未還下世還呢個“機制”一d都唔公平囉 自己還唔到就話報係子女或父母身上 其實我好唔鍾意咁,一人承擔咪最好囉,搞到咁複雜做咩? 唔通係宗教嘅安慰人或吓怕人之說?

首頁
12345...6

尾頁

跳至