自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

我試過!!
仲要係男保安

我估佢巡樓
我又聽到少少開門聲
繼續倒垃圾
又係擋一擋度門
一轉身就棟咗個人係度

不過就隔幾個身位
同埋係朝早9點

嚇一嚇

水晶宮

BKsquare 發表於 20-1-19 12:12
我試過!!
仲要係男保安

另一次係返工
一手都係餸
係手袋撈緊條鑰匙出黎
可能個樣好可疑

突然聽到聲
隔一陣
眼角見到有人
嚇到我

我側望過去
保安(另一個)正面望住我
少少笑
望住唔走

我收埋鑰匙
另轉面 正面望返佢
加個問號係頭頂
望實

佢轉身繼續巡邏樓
落咗下一層
我隔多陣先開屋企門

大宅

bbsonyy 發表於 20-1-19 05:28
「話佢知我知你做緊乜, 唔好再有下次?」是什麼意思? 保安員有不軌企圖?

照你講, 睇唔到保安員有什麼問 ...

X2……
睇完你發嘅帖,真係笑咗,仲要話保安假笑,答你……佢係真笑唔係假笑……
呢~咁都睇唔出

男爵府

我就咁睇, 只係睇到樓主內文有好多自我諗法, 我地又唔知真實情況係點。 我又唔明保安無事無幹做咩要貼住牆,輕步快跑去你後面嚇你, 仲要唔止一次 又唔洗下下投訴掛, 一係早d出去掉, 或搵家人掉,睇下有係咁既情況

男爵府

GG668 發表於 20-1-19 05:22
夜晚十點幾, 去垃圾房倒垃圾, 打開垃圾房門, 聽見背後走廊有輕微聲音, 我仲回頭看咗下, 冇人.
於是放低袋 ...

已經係第二次,我覺得你應該同佢講吓或直接同佢上司反映,仲嚇人冇藥醫架人!

GG668    發表於 20-1-19 15:18
與智者為伍 與善者同行

子爵府

MLSiu 發表於 20-1-19 08:34
如果係我 , 我會日頭倒垃圾 , 避左佢 , 唔係怕佢 , 係覺得佢怪怪 , 又唔想勞氣,除非佢日頭企到夜晚啦 ...

我都認為唔好硬撞,對方知道屋企底細,都已經傻傻地,第日玩嘢就無仇報。

GG668    發表於 20-1-19 21:49

珍珠宮

回覆樓主:

投訴都無用, 長期缺人的行業。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

男爵府

你可以留意吓保安巡樓時間, 避開吓; 再唔係改下倒垃圾時間, 唔好固定時間

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

保安行規,對鞋係要無聲,否則d賊一早就走晒

珍珠宮

以你個人觀感描述成件事,講到保安專登嚇你咁....
好多人咩事都投訴咗先,保安冒住俾人投訴嘅風險專登嚇住戶,呢個可能性好低
同意樓上提議你轉時間掉垃圾,一係搵屋企人去掉垃圾

大宅

cheung2000 發表於 20-1-19 08:11
再睇你嘅描述,你應該投訴佢,我懷疑佢傻傻地,如果嚇親老人家係可大可小
...
佢精神冇問題, 個樣仲老老實實
不過諗下, 嚇到住戶尖叫仲唔出聲, 係咩心理?
不懷好意.

大宅

princessgw 發表於 20-1-19 08:23
1) 問下附近既人有冇類似事件
2) 同佢上司反映事件, 抄應該唔會。講明個女保安行為令你受驚,困擾。希望佢 ...

"保安懷疑有人鬼祟在垃圾房, 行去睇同觀察係正常, 唔出聲拍打草驚蛇都正常。"-----------既然觀察係咪應該離遠啲? 見到保安個陣係距離一個身位都冇, 呢個先係令人懷疑佢不懷好意的原因. 而且佢做咗好耐, 識得我. 垃圾房門又一直打開, 個住戶動作明顯倒緊垃圾, 一眼睇到哂, 有咩好懷疑? 佢嘅行為先令人懷疑.

尤其是, 上一次冇懷疑, 係因為之前未發生過, 又以為佢出lift, 一轉彎見到我, 好似我一轉身見到佢咁, 佢又say sorry, 所以互相體諒囉, 講下笑, 當冇事.
但呢次, 諗真啲, lift開門有聲, 但兩次都聽唔到lift聲, 佢唔係喺lift度突然走出, 再加上啱啱推開垃圾門時, 係曾經聽到輕微腳步聲又消失, 呢兩點好重要, 係推測佢冇心定故意. 其實lift口有閉路電視, 通知管理層睇閉路電視, 佢當時做緊咩, 清清楚楚, 不過通知到管理處, 佢可能受懲罰, 又唔想到呢一步.

保安巡樓原意係要令住戶安心, 佢反過來嚇住戶, 係咪諷刺!

子爵府

回覆樓主:

如果住公屋就算
職員質素差啲

但如果是私樓
我就會投訴,咁駭人,好奇怪

大宅

bkskka 發表於 20-1-19 10:51
十點幾掉垃圾唔算太夜,保安有d問題,無理由企後一步,太近,正常都會出聲打招呼啦!
...
係, 你講中個point: 距離.

大宅

bkskka 發表於 20-1-19 10:51
十點幾掉垃圾唔算太夜,保安有d問題,無理由企後一步,太近,正常都會出聲打招呼啦!
...

曾經夜晚見過男保安, 佢就正正常常, 隔幾步禮貌揮手, 出聲打招呼.

大宅

waiting046 發表於 20-1-19 11:29
我認為要反映畀管理公司知, 已經唔係第一次, 加上保安員正常唔會咁接近別人身體. 仲有萬一有主户係有心臟病 ...
啱, 佢應該要考慮到, 俾佢嚇襯嘅住戶如果身體有問題, 俾佢嚇到出事點算.

大宅

MLSiu 發表於 20-1-19 08:34
如果係我 , 我會日頭倒垃圾 , 避左佢 , 唔係怕佢 , 係覺得佢怪怪 , 又唔想勞氣,除非佢日頭企到夜晚啦 ...

住戶都要避保安.........
而且臨瞓前清咗啲垃圾, 好似較好
尋求一個警告到佢又唔傷和氣的方法, 唔投訴你, 但你要收手

珍珠宮

2023年兔年勳章

GG668 發表於 20-1-19 05:22
夜晚十點幾, 去垃圾房倒垃圾, 打開垃圾房門, 聽見背後走廊有輕微聲音, 我仲回頭看咗下, 冇人.
於是放低袋 ...

我雖然未遇到類似樓主事件,但曾經三次左右去垃圾房倒垃圾遇上啱啱保安員巡樓時段(某段時間佢必經我住果層),我唔鐘意嗰個保安員,之後我會提前或延後幾個字先出去倒垃圾。

大宅

BKsquare 發表於 20-1-19 12:12
我試過!!
仲要係男保安

不過就隔幾個身位
同埋係朝早9點
-------------------------------呢兩點好重要, 其實無論早晚, 只要保持距離, 可以原諒.

大宅

BKsquare 發表於 20-1-19 12:18
另一次係返工
一手都係餸
係手袋撈緊條鑰匙出黎

你望實佢反而佢冇下次喇係咪?

首頁
12345...8

尾頁

跳至