自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

夜晚十點幾, 去垃圾房倒垃圾, 打開垃圾房門, 聽見背後走廊有輕微聲音, 我仲回頭看咗下, 冇人.
於是放低袋垃圾, 行出垃圾房, 仲回身輕輕擋擋垃圾房門反彈(以前房門有個類似阻力器的東西, 可以慢慢關上, 但依家個阻力器壞咗一直冇人理, 唔用手擋的話房門會很大聲關上, 震動幾戶人家且好昜壞), 然後轉身回家, 就在轉身剎那, 個女保安站在僅半步遠的地方在背後看著我, 嚇到我尖叫, 更離奇係, 住戶尖叫, 個保安一句sorry都唔say, 到我氣憤入屋, 佢先假笑住係我啊唔使驚.

我應該向佢上司投訴嗎?
還是為佢份工著想, 當面同佢傾, 話佢知我知你做緊乜, 唔好再有下次?

換做大家, 會點做?

男爵府

「話佢知我知你做緊乜, 唔好再有下次?」是什麼意思? 保安員有不軌企圖?

照你講, 睇唔到保安員有什麼問題,其實你想投訴什麼?

子爵府

Sorry! 睇到你題目笑咗
算吧!年尾流流,叫佢下次咪甘,會嚇親人!

大宅

今次已係第二次.
一兩個月前, 又係佢, 時間地點人物事件一模一樣, 都係倒垃圾出來轉身瞬間, 見佢站在身後半步到一步遠的地方, 當時又係嚇到尖叫, 但佢即時笑說係我啊, 我當佢冇心, 於是笑住同佢講俾你嚇襯添當冇事發生, 當時佢神色奇怪, 一直覺得佢當時的神色很奇怪, 但冇多想, 怎能想到人心暗黑這種行為直接牽涉到工作佢會係故意?
直至今晚事件重演.
佢連sorry都唔講, 對住個夜嘛嘛俾佢忽然站到背後嚇到尖叫的住戶, 微笑著一隻字都唔講, 想想這情景有幾詭異. 我亦都唔講.
俾保安整蠱, 係咪好古怪? 佢究竟對佢份工有幾有信心, 敢一而再整蠱住戶? 還是對自己演技有信心, 覺得人哋睇唔出, 唔會揭穿or投訴佢?

大宅

回覆 gilgil39 的帖子

唉, 講出來都唔好意思, 遇上呢啲事好似俾人笑嗰個反而係自己.難道遇上咩人, 有得揀?
寫出來希望大家諗諗, 點樣做, 先合適.

伯爵府

畀面勳章

要反映吓,受害人可能唔止你一次

wcpcelia    發表於 20-1-20 11:29

大宅

點解會覺得佢故意整蠱?
1.其實剛打開垃圾房門行入時, 曾經聽到身後電梯大堂有輕微腳步聲, 回頭看冇人, 就冇嘢, 放低袋垃圾, 關門, 這時垃圾房外仍然冇人, 我回身擋下門 (這動作很重要), 正是擋門令我背向電梯大堂, 然後營造出轉身回家時, 剎那間見到佢嘅恐怖. 就是這恐怖令我尖叫.
回想佢點可能喺一兩秒內出現喺我背後, 而沒先兆? 應該之前聽到的輕微腳步聲係佢發出, 我著住拖鞋行路有聲, 推開垃圾房門` 拉開房內的垃圾槽門, 都有聲, 尤其是垃圾槽門合上時鋼鐵碰撞的聲音相當大, 佢應該聽到及見到. 我背後冇眼未必見到佢, 又入咗垃圾房背對住佢, 但佢前面有眼有耳, 應該知道有個住戶倒緊垃圾. 從佢出現的速度之快倒推事件, 有可能佢貼住電梯門行過來(角度問題, 貼住行的話, 垃圾房門口睇唔到, 否則我聽到輕微腳步聲回頭時會見到佢, 倒完垃圾走出來曾一度面向電梯大堂時亦會見到佢, 但冇, 直至轉身擋一擋垃圾房門, 再轉身回家那一瞬間, 就是這瞬間, 佢忽然出現背後, 想想這情景有幾恐怖? 只不過一秒或半秒, 忽然出現, 一啲聲音都冇, 一啲跡象都冇 )
2.

子爵府

親子王國15週年勳章

唔太知咩事,佢特登嚇你?

大宅

2. 我啱行到垃圾房門口, 打開垃圾房門, 曾聽到輕微腳步聲, 為什麼到倒完垃圾行返出來關門這十秒八秒, 一啲聲都冇? 而佢又出現得咁快, 簡直像鬼片閃靈一樣, 熄燈開燈瞬間暴現? 有冇可能, 故意放輕咗腳步走過來?
否則, 除非短跑, 從電梯大堂另一端急跑過來, 先做到一秒出現.
或者佢一早藏喺離垃圾房門口最近的電梯門口邊?

3.已經唔係第一次.

4.住戶俾嚇到尖叫, 佢一句sorry都唔講, 這樣詭異的場面, 難道佢仲想被嚇襯的我先同佢講"冇事", 安慰返佢?

大宅

Jessie688 發表於 20-1-19 06:23
唔太知咩事,佢特登嚇你?

係咪不可思議?
我第一次都唔信
直至今次

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

唔明你講咩...你懷疑保安特登嚇你

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 GG668 的帖子

第二次我會即場鬧佢,仲會同佢講再有下次就會同公司投訴

GG668    發表於 20-1-19 18:06

珍珠宮

回覆樓主:

.

大宅

話俾佢上司知係最稳陣方法, 但咁佢有可能被炒 + 佢有可能住喺同一座(佢曾便裝在大厦內出現, 推住架車仔, 上面有件大件傢私, 住呢度返呢度係咪好勁?)
我想將件事搞大之前, 先同佢私下傾傾, 但又驚唔夠牙力, 講佢唔掂之餘俾佢玩多鑊咁就唔好, 唔通為你著想係為咗俾多次機會你整蠱?

要點同佢講, 先令佢對夜嘛嘛俾人嚇的心情感同身受覺悟再玩落去住戶就會向上司投訴後果難以預訂etc..........
點樣婉轉講, 清楚表達我嬲`希望佢收手唔好再有下次, 而佢又唔會記仇敢當面話佢玩多你一劑?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

真係有心理陰影。如果請著個有問題嘅保安,成座大廈嘅住户都有危險。
同其他鄰居頃吓有無類似經歷; 又同保安阿頭輕輕講吓,例如平日保安係幾點巡樓,一個人亦或兩個人,再講反你嘅事比佢知,建議兩個保安一齊巡樓,以免誤會阿邊個邊個,等等; 多留意個保安平日行為
揾家人陪埋一齊倒垃圾

大宅

嬲到瞓唔著, 我住喺度, 竟然嚇我.
係會出聲話, 冇可能忍.
重點係向佢上司投訴好, 定直接話佢好, 個平衡點係邊?
俾著大家會點做?
點講先至令佢明白, 就算當面話佢, 已經係大事化小, 本來有另一個選擇向佢上司投訴令佢失業? 點先至令到佢明又唔傷和氣?

大宅

個保安一定否認, 話自己冇心
正常保安見到住戶背對自己倒緊垃圾, 會點做?
一秒背後出現, 像一鍵上網?
無聲無息?

大宅

喺屋企門口嚇我, 嬲.

大宅

simpleAA 發表於 20-1-19 06:42
回覆 GG668 的帖子

第二次我會即場鬧佢,仲會同佢講再有下次就會同公司投訴 ...

係估唔到有人咁樣對待自己份工, 被嚇剎那間亦未反應咁快, 因為氣憤, 以及事件古怪, 又一再發生, 先至細諗經過. 得出結論佢係故意.

一個正常保安會點做?
行遠啲等住戶離開先繼續巡樓?
唔使行遠啲, 但放大腳步聲, 或者打聲招呼, 俾住戶知道背後有人?總之唔係夜嘛嘛瞬間閃現, 一聲唔出.

公爵府

下次你帶掟枝掃把,一野拍落去,然後講,哦,我以為是小偷,吾好意思

首頁
12345...8

尾頁

跳至