自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

英國哈利王子和妻子梅根早前突然宣布,將淡出王室及不再擔任王室高級成員。英國王室上周六(18日)宣布,哈利和梅根將放棄殿下名銜,不會接受公帑資助,並歸還240萬英鎊(約2400萬港元)的裝修費。

白金漢宮的聲明指,由於哈利和梅根將於本年春天停止執行王室公務,因此會正式放棄使用殿下名銜,但不是被褫奪該名銜,而且仍會保留薩塞克斯公爵和公爵夫人的頭銜。哈利仍會是王子,是王位繼承人順位排第6。

而哈利梅根此前利用約240萬英鎊公帑,用作裝修溫莎堡附近的別墅,他們會悉數歸還。雖然哈利和梅根有這個決定,但英女王伊利沙伯二世仍十分愛護愛孫,支持2人的決定。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁樣英國人順氣D!

侯爵府

英皇室都係污煙障氣
睇Charles 同Diana 同卡米拉一鑊泡就知
早走早著

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

cy101 發表於 20-1-19 10:28
英國哈利王子和妻子梅根早前突然宣布,將淡出王室及不再擔任王室高級成員。英國王室上周六(18日)宣布,哈 ...

其實我幾欣賞佢地兩個有獨立思想,為自己未來創造一片天,獨立自主,不活在皇室的保護之下。無論未來遇到什麼挑戰,都衷心祝福佢地一家人。

皇室及女王亦處理得好好,好開明。我相信分開,不會影響皇室一家人的感情,親人既愛係永遠都不會變。

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tester5 發表於 20-1-19 10:45
其實我幾欣賞佢地兩個有獨立思想,為自己未來創造一片天,獨立自主,不活在皇室的保護之下。無論未來遇到 ...

我就欣唔欣賞要睇5年。此二人用咩手段繼續生存再講。而家講咩都唯時尚早

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

咁有主見丶骨氣,應該乜都唔好要,做個平凡人

大宅

其實我幾欣賞佢地兩個有獨立思想,為自己未來創造一片天,獨立自主,不活在皇室的保護之下。無論未來遇到 ...

我就唔欣賞!人是群體,咁大個人不是鍾意點就點!想婚姻好,同夫家關係好都好重要!。

禁止訪問

我的育兒心得勳章

珍珠宮

畀面勳章

有能力獨立係好,希望佢兩個以後唔好出書爆皇室內幕,真正以自己的能力生活,咁先值得稱讚。

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

希望佢唔好過橋抽板,轉頭收錢爆皇室內幕,到頭來都係食皇室血饅頭。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

水晶宮

leng1999 發表於 20-1-19 11:14
我就欣唔欣賞要睇5年。此二人用咩手段繼續生存再講。而家講咩都唯時尚早
...

期待佢地點樣“ 財政獨立 ”

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

leng1999 發表於 20-1-19 11:14
...

同意,將來要行既路一定唔易,比起有皇庇護下既生活,一定十萬倍難行。所以要有好大既祝福,我相信戴安娜在天上都一定保守佢既兩位兒子。

無論點,夫妻同心、又得到皇室支持。哈利可以走自己想走既路,佢比起佢媽媽、佢哥哥,都是幸運的。

伯爵府

sharon26788 發表於 20-1-19 11:21
咁有主見丶骨氣,應該乜都唔好要,做個平凡人

當初應該連公主婚禮都唔攪,大屋都唔住,一個仙都唔攞。

男爵府

千祺唔好要加拿大人出錢幫佢地找數就得啦, 我地已經加咗稅, 唔好再加呀!

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

其實最大問題唔係錢,而係梅根處心積慮結識哈里之前應該要預期到嫁入英國皇室的情況,現在拉埋哈里走,並公開發聲明,對男家特別是威廉和女王好大傷害,皇家和英國人都想見到佢哋一家人齊齊整整開開心心。其實現在皇室已經開明好多,又唔係一齊住,唔明點解要離開英國,而且皇家職務大部分都係社會公益。其實不單皇室,作為公眾人物,一定會被人指指點點,可能佢未嫁前唔紅,所以無這經驗吧。

珍珠宮

雖然獨立係好事,但自小同哥哥兩個相依為命,因為一個老婆搞到兩兄弟感情不再,替大哥傷心。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

clairebbb 發表於 20-1-19 11:24
我就唔欣賞!人是群體,咁大個人不是鍾意點就點!想婚姻好,同夫家關係好都好重要!。
...

要獨立就要脫離夫家? 但係繼續用家畀佢哋嘅名銜嚟搵食! 欣賞得佢哋嘅應該都係同類,為人自私自利, 所以娶個好女人對家庭和睦真係好重要, 梅根就係人版!

翡翠宮

畀面勳章

放棄所有註冊皇室商標先再講經濟獨立,如果再用皇室個名黎四圍搵食,只會令人鄙視。
日日是好日

伯爵府

回覆樓主:

"

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

newinewi 發表於 20-1-19 12:42
因為英國民眾爭議聲音很大, 佢地先死死氣話會出番裝修費, 仲要係 "盡力" , :分期" 咁比, 最初聲明係無呢個 ...

新聞話係計劃比返裝修費比納稅人,並唔係比咗,條梅根真係cheap爆, 影衰女人!

首頁
12345...7

尾頁

跳至