自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

ChloeMa 發表於 20-1-19 12:21
我同事去完旅行返嚟一定攞病假。

我都有同事係咁
旅行佢永遠揀黃昏機/夜機,出發當日下午就早走幾個鐘“話”去睇醫生,慳返下午半日假
去完返嚟又請日SL,賺到盡

大宅

Newtown123 發表於 20-1-19 12:18
有GM撐,唔怪得
不過HR都出聲,如果公司要cut人,GM都未必保得住佢
依家咁嘅時勢仲夠膽特登放SL慳自己假 :h ...

我地公司GM 大聲過HR 幾千個馬位

Z同事話齋, 每年公司14日AL係用嚟跟小朋友響復活節, 聖誕, 新年嚟放架嘛!!

小朋友興趣班,學校Function嗰啲當然用SL嚟頂啦, 一嘢M痛,已經可射波兩,三日啦。

大宅

Newtown123 發表於 20-1-19 12:25

我都有同事係咁

e, JM你同事個旅行前提早收工幾小時『話去睇醫生』路線咁似我地Z同事, 旅行後回港後實話時差問題很幸苦,又要射波三,兩日

侯爵府

不可奉告 發表於 20-1-19 12:35
e, JM你同事個旅行前提早收工幾小時『話去睇醫生』路線咁似我地Z同事, 旅行後回港後實話時差問題很幸苦 ...
見過好多,冇符

公爵府

回覆樓主:

如果人手夠我真唔舒服,我會。
但平時我多數拎carer leave 多。
尤其舊年家姐跌斷腳,要去醫院覆診。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Astra00 發表於 20-1-19 12:17
有一種突登在大肚狂取假,巧妙咁取假。你都吹佢不漲。

我又覺得大肚好多時唔舒服,真係返唔到工,SL都合理。但你所講果種巧妙咁取假應該唔係我所講咁樣

大宅

graceyung 發表於 20-1-19 11:55
教徒畢嬲自我自私

基督教徒, 最識就係找藉口嚟保護自己!

水晶宮

回覆樓主:

我公司行KPI, 當然SL計算在內, 攞SL多影響bonus, 同錢作對,冇人會咁做

珍珠宮

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 20-1-19 12:09
我老公公司,大把人最鐘意星期一、星期五SL,老闆已經出到聲d人都係咁
最終攬炒,本地公司老闆話晒事,全部 ...

咁管理層都好辣手下,真係畀班衰人搞到 攬炒。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

係咪取代就唔知,大把個個月都SL 一至兩日就真,後生既都成日SL

大宅

littlesister 發表於 20-1-19 14:16
係咪取代就唔知,大把個個月都SL 一至兩日就真,後生既都成日SL

有時真的火滾, 有大肚同事懷胎38 周正病到感冒菌入埋腸胃都發埋炎,食緊抗生素都戴著口罩都照返嚟開工,話想身教比肚裡BB ,不可詐病唔返工 vs 有啲得些少胃痛『因睇到嗰位習慣每周四pm 及周五實取SL 同事啲藥很皮毛炸嘛』

珍珠宮

回覆樓主:

有一個勁賤同事(30幾歲單身)一年放成60日病假!痴線
她射波我要頂她的工作!

大宅

爸爸豬 發表於 20-1-19 14:45
有一個勁賤同事(30幾歲單身)一年放成60日病假!痴線
她射波我要頂她的工作!
...

我公司嗰位一年應該超過60日病,她每周放1.5日*52星期=78日

男爵府

醒目開學勳章

我們公司每月1天SL,最小扣半天(4小時),同事永遠是3小時58分回來,這樣因唔夠4小時不用扣SL,又唔影響KPI.

子爵府

Charlotte_mom 發表於 20-1-19 12:09
我老公公司,大把人最鐘意星期一、星期五SL,老闆已經出到聲d人都係咁
最終攬炒,本地公司老闆話晒事,全部 ...

咁取消左d人仲有冇星期一、五拎SL ?

伯爵府

回覆樓主:

其實公司有呢個福利,就會有呢個流動,人多嘅公司就會有呢d情況,係走法律"拿",冇佢符,我前公司係呢方面,有醫療,但只可claim 100元,變相SL成本高左就冇咁易請假同埋把SL日數反映在雙糧或加人工內,咁就有d阻嚇力

珍珠宮

回覆 不可奉告 的帖子

有吖.
同事A, 普通職級但佢以為自己好高級, 所以不定時返工, 但放工就話要趕車所以唔會開OT. 無啦啦唔理係咪lunch hour一聲肚餓就走去食飯, 一聲眼瞓就走落街飲咖啡. 屋企小朋友有事就話唔返工但唔係請假, 佢喺屋企做公司嘢. 但無人覺得佢做過D乜嘢. 佢上司喺鬼佬又好忙所以無時間去理佢呢D咁過份嘅行為.

同事B, 超級鍾意去旅行, 重要唔遠唔去, 所以每次都要去一星期或以上. 佢已經一定夾"紅日"放大假依然唔夠用, 咁佢就會平時同人傾計都晚晚留夜D, 甚至星期六, 日朝早返公司打一次咭, 傍晚又打一次就當OT咗一日. 加加埋埋呢D鐘用嚟放time-off去旅行. 由於佢"老頂"唔喺香港office辦公室只係遙控, 要旨意佢報告日常事務所以就由得佢咁做.

同事C, 每年15日大假+15日病假用到盡. 公司規矩病假唔過2日唔使醫生紙, 佢一定放1日起2日止. 所以佢每年有30日有薪假期.

我地呢D從來準時返工放工, 每年只用晒大假就算, 無必要唔請Sick Leave嘅員工, 係好睇唔過眼. 但佢地阿頭都可以接受, 又耐得佢地咩何? 唯有希望天有眼佢地終會被"炒"啦!
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

大宅

回覆 不可奉告 的帖子

咁都冇佢乎, 政策係咁

大宅

回覆 Newtown123 的帖子

公司同事有利益冲突多數係為請假公唔公平之類

大宅

回覆 至愛朱古力 的帖子

炒唔到嫁, 佢又真係有SL紙嘛

首頁

尾頁