自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Frozen

公爵府

emilmama 發表於 20-1-20 11:11

你又啱,除咗中國大陸,大饑荒死幾千萬人嘅就係祖國嘅好朋 ...

原來你的眼光只短淺到,淨係識得注視祖國同佢嘅好朋友?

男爵府

appledai 發表於 20-1-20 01:01
不用說得香港人那麼可憐,少天災是事實

但加拿大也少天災

男爵府

littledot 發表於 20-1-20 09:31
本來香港是好好的,就算唔係最好都已經係前列,係俾班腦殘暴徒搞衰晒啫!
...

如果能快快平息就更好,但我5需要用香港同第2度比較,因為第2度幾好幾差都不關我事

侯爵府

emilmama 發表於 20-1-20 11:12
你又係只識得出口傷人同人身攻擊㗎啦講第啲point嚟聽吓
講晒point都吾識睇,吾怪得人人都話黄人係腦殘嘅

男爵府

tchu 發表於 20-1-20 07:32
回覆 homommy 的帖子

人哋打場勁大的暴風雪,你就話加拿大係鬼地方,你來過住過嗎?這邊四季分明,風景優 ...

佢哋連 newfoundland 喺邊度都唔知啦,點會知加拿大的情況。
唔係 title 話加拿大,佢哋分分鐘以為係 finland。
大陸北方也凍,佢哋一樣未去過。
出面好多人笑 BK d 人無知,cap 晒圖笑。
有時會嬲,因為自己都間中上 BK 。
但諗諗吓,BK 又真係非浪得虛名。

男爵府

Cara2006 發表於 20-1-20 12:02
佢哋連 newfoundland 喺邊度都唔知啦,點會知加拿大的情況。
唔係 title 話加拿大,佢哋分分鐘以為係 fin ...

去過下旅行,聽過親友講過下,自己睇過幾份報導,係網上睇過下一些資訊,就變了專業評論員。

公爵府

Cara2006 發表於 20-1-20 12:02
唔係 title 話加拿大,佢哋分分鐘以為係 fin ...

每個人心目中鬼地方嘅標準唔同,芬蘭又好,加拿大又好,邊度都好,可能佢覺得會落大雪嘅就係鬼地方。係外地有人同我講 ,香港啲暴徒周街破壞,打到市民頭破血流好恐怖,可能係佢角度,香港都係一個鬼地方!

象牙宮

回覆樓主:

有咁大雪? 相信只係短暫同地區性,親戚係大城市話今年細雪,又暖左

男爵府

tikman321 發表於 20-1-20 12:10
去過下旅行,聽過親友講過下,自己睇過幾份報導,係網上睇過下一些資訊,就變了專業評論員。
...

紐芬蘭咁遠,加拿大人都未必個個去過。正如香港班玻璃心,有幾多個去過哈爾濱。
去過旅行,好叻㗎,人哋阿「十億哥」,就真係去過加拿大十日咁多喇。其他人,又係睇咗電視旅遊特輯,就當自己專家。
都話 BK 係一個好特別的生態環境,外人唔明,就笑,如果明,就體諒嘅。

男爵府

無話可說 發表於 20-1-20 13:07
有咁大雪? 相信只係短暫同地區性,親戚係大城市話今年細雪,又暖左

咁,都好多人話今年大雪。我有親戚朋友住 calgary Vancouver montreal quebec ottawa toronto etc,多數話這幾日的確大雪。我有問我仔,佢住 toronto ,佢話佢個區,又 ok 喎,並非特別差。
咁,即係我住沙田咁,有時出街落雨,但一過獅子山隧道去到九龍塘就冇雨。我隣居話,沙田出名雨水多喎。

水晶宮

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

櫺囹桼 發表於 20-1-19 13:31
加拿大紐芬蘭省首府聖約翰斯進入緊急狀態,全巿停班停課,禁止巿民在馬路上駕駛,直至另行通知。

...

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

InkCartridge 發表於 20-1-19 23:35
香港是人禍。天作孽,猶可恕;自作孽,不可活。

系,無形既慘過見到既

子爵府

InkCartridge 發表於 20-1-19 23:35
香港是人禍。天作孽,猶可恕;自作孽,不可活。

絕對係
警賊城市唔會好

子爵府

Cara2006 發表於 20-1-20 13:26
咁,都好多人話今年大雪。我有親戚朋友住 calgary Vancouver montreal quebec ottawa toronto etc,多數話 ...

Toronto 今年比上年冇咁凍添

子爵府

畀面勳章

emilmama 發表於 20-1-20 11:11

你又啱,除咗中國大陸,大饑荒死幾千萬人嘅就係祖國嘅好朋 ...

仲有,唔好忘記老美屠殺左幾仟萬印第安原住民,仲高叫自己係民主國家,仲有黑奴歷史,大大小小racism 都冇人提!而家咪比曱甴當神咁拜

珍珠宮

開心吸收勳章

greetings 發表於 20-1-20 21:49
絕對係
警賊城市唔會好

縱容暴徒,包容暴力,
以謊言把年青人推上前線,
把自己的罪行推捼給無辜人,
不問是非真相,只問立場,
如此城市,怎會不墮入深淵?

珍珠宮

開心吸收勳章