懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我之前一直都睇開bk的post,作為感激大家的分享,我都來分享一下自己的經歷,供後來的媽媽參考下。字數限制我可能分幾次post。

預產期前三日作動,凌晨4:40左右,一轉身痛醒,痛到個人無法起身,整個腹部都拿住,這在之前的一些假陣痛都未試過。心想今次應該堅了。當日39w5,因為不想被催生,所以個晚我仲同老公do佐一次,又隊了一大碗涼粉。我都唔知關唔關事

好啦,去廁所睇下又唔見紅,個肚開始無咁痛,就打電話比st paul,問下要吾要入院。姑娘話我都係入院比較好,始終都接近預產期了。

我同老公就帶埋走佬袋啊按金單啊醫生比我的入院報告啊(內有我的產檢一切報告)去醫院

大宅

坐上的士,飛奔去醫院,去到簽一大堆文件,簽好之後我就被姑娘帶去一間房,量體重,徐褲上床,檢測胎心和宮縮。

徐褲...係因為姑娘要幫我內檢是否開了度數。姑娘搽佐一些ky,就伸佐入去大概3-4秒,話俾我知,宮頸開始變薄,但未開度數。如果完全變薄,就會變成開兩度左右,因為依家塞得入2隻手指。我問今日係唔係真係生得(我第一胎乜都唔識),姑娘睇左我胎心檢測和宮縮,話我真係作動啦,生完先會離開醫院噶啦。個一刻我既開心又緊張!

大宅

做完內檢,我其實都唔係好痛,個種痛還沒有食錯嘢咁肚痛。不過姑娘話,好多人忍得到痛所以她唔知自己作動緊。咁我其實應該忍到痛但係又怕好大痛個種人,好矛盾。

好啦咁做完第一次內檢我就可以入病房了。我是普通房四人間,當時已入住三位媽媽了,我見其他房都好似滿人,醫院都幾full下。

上了我的病房,我一直斜著平躺,會量下血壓,覺得痛可以叫姑娘來再內檢一下。

我訓了一陣,去到九點幾,尿急去廁所,發現見紅。見紅是啫喱帶血絲,此時我先confirm我真係要生啦!!真係要面對啦!!有d 激動。我老公話,咁真係堅啦。

我開始休息養精蓄銳,訓到12點左右再去廁所,見紅更多。

大宅

於是我通知姑娘,姑娘話要吾要call麻醉師打無痛分娩(此時我一度都未開)因為麻醉師唔一定即刻來到。但打左之後就無得落床嘎啦,食/睡/去廁所都要床上解決。

我就打算吃個醫院午飯先,然後就去打無痛。d餐飲價格和出面差唔多~又係醫院出品,比較衛生,都建議大家選擇醫院叫飯啦。

點知d飯未到,麻醉師已到,我和先生就去產房了。原來我叫的蒸飯,要比較長時間烹飪,所以我等到一點都未食到,就要打無痛了。

去到產房,姑娘告知我會一直留在產房直到生完為止!!oh我仲以為打完無痛會推我返房

跟手我老公在產房外等候並著上陪產衣服,我就在產床上。

大宅

由於當日我沒有大便過,所以姑娘隊了一支藥水去我肛門,幾分鐘後我就去了廁所清曬大便。我估計係唔想我分娩時候噴到醫生一身屎吧哈哈。

跟住我上產床,左手種豆吊生理鹽水。麻醉師隨後開始工作,我打側身,彎到好似蝦咪咁,麻醉師就叫我「don't move」(他係外籍醫生),但我本能地都係郁左一兩下,因為有d驚又怕痛,d針又好似冷冰冰咁,有幾大支我都唔敢睇。大概十秒左右打好,就在我後背貼好多塊固定膠布,然後在我右肩膊頭位置設置了一個添加藥水的裝置。只要feel到痛就可以叫姑娘添加。

大宅

此時我老公就可以入來陪我了,開始他的陪產旅程。

可能因為打了無痛,我真係無咩感覺,正常玩下手機,突然我的血壓跌,部機器bibi聲,姑娘好緊張,問緊麻醉師有無問題。當確認無問題之後,我就同姑娘講可能我太肚餓,d午飯又未來到。姑娘好好人,話隔離產房送左蛋糕比她們,所以拿個比我食。我即時食曬,元氣返少少!

過一陣咁d午飯都送到來產房比我地食。我的醫生也隨後趕到,開始檢查我的開度數情況。醫生話子宮頸已經變薄的同時開到五度啦。真係嚇死我,進度咁快!但係我真係一d痛都無喔!!此時大概14:30,醫生話如無意外黃昏前會生得!點知之後的兩個小時都係停留在五度。

複式洋房

請問大概幾時生?順產埋單幾錢?醫生費幾錢?醫院服務如何?想參考下個reference, thanks sis!

大宅

我剛出院2日~1.16生~醫生,價格那些我之後會講噶~

大宅

因為一直停留係五度,醫生於是幫我加催生針水,從我的生理鹽水那邊的種豆進入。吊佐催生素之後,我到五六點開到7度左右,期間我覺得痛,都有添加到無痛分娩的針水,一補充完就好似有一股冷水注入我的脊柱,跟手就又開始麻麻地,兩對腳其實有知覺,可以抬起,最舒服係內檢,就算醫生護士點樣伸手檢查我都無咩感覺!要檢查開幾多度真係無任歡迎!!

七點幾我老公去買晚飯比我,因為我想食湯河。醫生話唔好食太飽否則會到時用力時候嘔出來。
到八點幾左右姑娘開始將我的產床變身,豎起兩邊支架,又幫我穿襪,預備一下陣間的分娩。之後內檢話我開到九度啦,我個一刻仍feel唔到痛。

大宅

我仲同阿媽whatsapp,話我到九度了。阿媽話點解我好似無乜事咁,人地生仔哎救命噶啵!我就係唔想叫救命所以先打無痛呀嘛!!

等我發完whatsapp,醫生,兩個姑娘應該是助產士,都standby好,即刻話依家進入最後階段。(但唔係開到九度姐咩?)

無理咁多,既然可以開始就開始啦!

姑娘幫我調教位置,教我陣間要點用力...跟住就開始練習吸氣呼氣。姑娘就一直睇住部宮縮機器,見到我一宮縮就叫我吸氣,然後呼氣,呼長長的氣,呼到完全沒有為止。到吸第二啖氣的時候唔好大力索,否則bb就被我縮翻入去。我老公在旁邊不斷鼓勵我,但唔知點解我忍唔住眼淚,邊生邊流好多眼淚。

大宅

可能我覺得「點解做女人要咁慘」...但都去到呢步,點都唔會放棄嘎啦!

醫生話「大部分都要你自己來嘎啦,我可以幫你少少嘅就是吸住bb的頭,等她不要縮回去」所以醫生開始用真空吸,等bb的頭出來後,吸住固定好,我再等候下一次宮縮,再生出身體與腳部。

大概循環了四五次用力吸氣呼氣,醫生將一個血淋淋的物體「拋」到我面前,我好記得個頭好似粟米咁細長又尖,點解咁噶!原來係用左真空吸導致,真係唔好意思阿女...

她好快就開眼,跟手我聽到她喊,姑娘好迅速幫她清洗,再有拍打了幾下背部,她繼續喊了幾下~

此刻我都懵懵下,咁就生完啦,太好啦~

大宅

感人 JM好叻呀!

大宅

恭喜恭喜,睇完你分享,有啲想試無痛分娩

已刪除用户

大宅

其實仲未完噶個分享!

阿b被接到車仔清洗,我老公就去剪臍帶(要提前簽一份野)剪臍帶時候,仲叫佐姑娘幫我老公影佐視頻留念,真係好有紀念意義~

其實生完b,醫生仲係度忙碌緊。首先係要幫我推出胎盤。好彩我胎盤好容易就出來了,我孕期乜都無補過,可能有關係。

之後就係醫生幫我縫針。他幫我注射了一支麻醉藥後先開始縫,所以我無咩感覺。後來我先知道我係有被剪的,鋒線之後癒合左傷口會大概係1.3cm。但之後的幾日,我傷口真係好Q痛,要靠止痛藥...

一切完畢後,我老公先被請出門外,我就留在產房觀察一段時間,阿b已被放入保溫箱去觀察6-8小時了。

大宅

漏講佐一點,就係生完胎盤出來後,醫生有幫我揉搓個肚,其實就是縮了的子宮,將一些瘀血先排出,之後就叫我得閒都要揉搓下個肚,等d惡露排出。

生完返到產房,老公都要走了(因為探病時間已過了,10:00pm)我估我好累不過我又好興奮,還沈浸係「我真係生完」的興奮中,摸下個肚又變返平,久違了的平訓......還有回覆家人朋友...搞到十二點幾先正式訓。

但可惜訓到無幾耐,就開始下陰痛,又想小便(醫生話我唔會有小便感覺所以2-3小時就要叫姑娘比個兜我在床上解決)所以我call佐姑娘要左止痛藥同小便佐(第一次縫針後的小便沒有想像中咁痛,但都會就住來小便)

洋房

好精彩,好仔細,好勇敢呀!謝謝分享!

複式洋房

多謝分享,樓主你好勇敢(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

好感動,好詳盡,多謝分享,樓主你好勇敢,叻叻

民房

回覆 iloverilakuma 的帖子

感覺好似公立好d 醫生幫好多🤨好鼓勵

首頁

尾頁

跳至