懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

多謝各位,我唔係好覺得自己勇敢噶,我只係唔想開刀後更加痛所以選擇先苦後甜。

我是住了三日兩夜的,第一日落床真係好辛苦,我老公在旁邊扶我,我都用左半小時左右去調教自己的位置令自己無咁痛落床。但真係落地一刻,再挪去廁所換片,一大片血...真係好恐怖 醫生開左藥水和一個便盤比我,等我可以浸下個傷口,消毒等等。全程都係我老公伺候,我都要比返個like!
因為我係喂母乳所以姑娘要求我落床,無頭暈先可以去餵!這也是我要落床的動力⋯⋯

成功落床就約佐下午三點試我的第一次喂母乳。
入去育嬰室要清潔乳頭,然後搵個位置坐低,姑娘就抱阿b比我,教我點喂。

大宅

喂人奶我就唔講太多啦,我估大家都比較關心費用和醫院服務質素等等。

我個人就係三日兩夜順產+無痛分娩(即係打麻醉),阿b就係日常護理2日+照了兩日黃疸。

total 我自己85000(其中麻醉師12000,麻醉針水7000)阿b 5700+17900(包括了照燈費用,bb床位+兒科醫生費用。)

呢個係我第一胎。如果你問我選擇公立還是私家,順產的話我會強力推薦你選擇私家,如果經濟條件許可。做為女人,陀bb已經好辛苦,再要捱陣痛之苦真係好辛苦!!
所以順產你要選擇無痛分娩!而無痛分娩在公立醫院是很難申請到!莫講話無痛,就連開一支笑氣比你都話支笑氣好貴!而無痛分娩係通常比高血壓的孕婦用。

大宅

所以你如果無事無幹,就咁話要無痛,公立真係睬你都傻,可能敷衍你/話麻醉師來唔到/話你都開到三度好快生啦⋯⋯等等。我見過無數jm分享出來的case,都係咁講,所以更加堅定我要打無痛。

其次,到你真係好好彩在公立打到無痛,你都要好好彩遇上手勢好的麻醉師。我的媽媽谷有人公立打到無痛,一開始遇到實習醫生,摸半小時都打唔到。換高級醫生來打最後話刺穿了脊髓膜,最後都係打唔到!唔係話公立一定有事,但我就唔想拿自己身體去搏。

宜家唔係生10個8個的年代,我覺得如果你認為你afford得到舊錢,又想順產舒服,就儘量選擇私家順產外加無痛分娩。我真心領略到它的大作用!

大宅

最後我講下醫院服務質素。我就自問去唔起養和明德,但我的醫生只接港島區醫院,咁比較實惠我就選擇聖保祿。

間醫院翻修佐,宜家都好靚下,和新起的無異。旁邊還有其他大廈翻修中。

產房姑娘和育嬰房的姑娘都好nice,至少我遇到的都不錯,手勢也ok,也有年紀比較大的助產士,會和你講下當年,宜家點樣進步。比如話宜家無痛分娩的針水已經比之前靚好多,這些都是助產士姐姐同我講的。在生產過程中,助產士的鼓勵都好重要,因為年紀有差,她和我阿媽年紀相若,比我感覺好似阿媽係身邊咁。

咁你話有咩缺點,我覺得係這段時間去銅鑼灣唔係咁方便,成日塞車/遊行重災區等等。

大宅

回覆 iloverilakuma 的帖子

"呼到完全沒有為止。到吸第二啖氣的時候唔好大力索,否則bb就被我縮翻入去。"
即係第二下吸氣又唔可以大力, 甘幾時可以大力吸?

"之後就係醫生幫我縫針。他幫我注射了一支麻醉藥後先開始縫,所以我無咩感覺。後來我先知道我係有被剪的,鋒線之後癒合左傷口會大概係1.3cm。但之後的幾日,我傷口真係好Q痛,要靠止痛藥..."

請問是在你不知情下就處理左? 痛係咪因為發炎? 係咪點都會開定止痛藥比你?另想問佢生產之前有無幫你灌腸排尿(或提及過)等等?

唔好介意我多問題阿, 因為我都打算無痛分娩想了解多D

ANYWAY 恭喜媽媽

複式洋房

iloverilakuma 發表於 20-1-20 14:37
喂人奶我就唔講太多啦,我估大家都比較關心費用和醫院服務質素等等。

我個人就係三日兩夜順產+無痛分娩( ...

請問順產醫生費幾錢?

大宅

cherylloveu 發表於 20-1-20 16:56

"呼到完全沒有為止。到吸第二啖氣的時候唔好大力索,否則bb就被我縮翻入去。: ...

因為無痛分娩你都唔係太有痛感,所以都要靠助產士在旁邊提示你幾時吸氣呼氣。當有宮縮時,第一口氣呼完但宮縮沒有停止,所以助產士會叫你吸第二啖氣但唔好大力索。而當這次宮縮完畢,你會有片刻休息,等候下一次宮縮。下一次宮縮就要大力吸氣。

另外,因為我真係好怕痛,所以我產檢時候已經聽醫生講過,縫針時候都要幫我打麻醉藥,而到那一刻醫生都有同我講打麻醉先開始縫針(但幾時剪開我是真的不知道,可能無痛分娩的麻藥未過所以我都唔知情)

我痛係傷口唔係發炎嘅,雖然止痛藥裡面有寫消炎成分。因為醫生每日巡房無講過我發炎。生產前是否灌腸視乎你當日有無排便。

大宅

醫生費視乎你選擇邊個醫生。我的醫生收費35000。麻醉師的費用12000。

複式洋房

iloverilakuma 發表於 20-1-20 18:18
醫生費視乎你選擇邊個醫生。我的醫生收費35000。麻醉師的費用12000。

Thanks sis 唔該哂你,坐月加油!!!

大宅

上個月尾先係st paul 生 開刀 你個陣咁full 我住個幾日 都係四人房二人住 除左近護士站個邊間房 四人住哂

大宅

agnessugar 發表於 20-1-20 23:31
上個月尾先係st paul 生 開刀 你個陣咁full 我住個幾日 都係四人房二人住 除左近護士站個邊間房 四人住哂
...

係呀,我住的三日兩夜真的d人走佐即刻有人入來住,無空位過...

複式洋房

...

請問你開刀住5日4夜埋單約幾多錢?醫生費幾多?想做個參考thanks!

大宅

你下身傷口大約痛左幾耐?係咪VV真係會好辛苦?
原來係甘, 因為我係第一胎咩都唔識,都希望遇到好既助產士可以幫幫手呀..

整體打無痛時無話唔舒服甘阿? 我成日幻想緊係背脊落針到底會係咩感覺(細膽的我)

唔該哂你呀

子爵府

...

我10月生,護士站附近4人房都係住2個人咋

大宅

cherylloveu 發表於 20-1-21 10:56

你下身傷口大約痛左幾耐?係咪VV真係會好辛苦?

我到依家仲痛緊,宜家係第四日。
我都想知道會痛幾耐....宜家止痛藥都未食完的,醫生開了一個星期的給我⋯
vv沒有想像中痛,可能係唔同出口的原因,一個是陰道一個是尿道,始終不是同一處。
但是由於打了麻醉,我又通過便,第三日先開始有正常排便,之前沒有便意。
打無痛讚是我見唔到有咩副作用。d人成日話腰骨痛但係我咁短時間暫時沒有這個問題出現,我相信只要手勢好,針水好,無痛並無副作用,且只適用於大人身上,不會流入嬰兒體內的。

大宅

thx and take care sis~
D人話種豆仲痛過打無痛個下...

請問有醫護跟你提及過無痛有沒有在宮頸開到某度數後不能施針嗎?

(排除身體狀況問題 , 指的是假設你去到醫院已開到6度, 仲打唔打得..?)

唔該哂你既親身告白, 聽完知多左個心都定D

大宅

Lavenderjanis 發表於 20-1-21 10:20
請問你開刀住5日4夜埋單約幾多錢?醫生費幾多?想做個參考thanks!

醫生費三萬幾 bb加我出院埋單 大約四萬三

大宅

cherylloveu 發表於 20-1-21 17:15

thx and take care sis~

其實種豆就類似抽血咁痛,我覺得ok啦,只要不用我經歷陣痛的大痛,我寧願種豆這些幾秒搞掂。

請問有醫護跟你提及過無痛有沒有在宮頸開到某度數後不能施針嗎?——我一度都未開就已經打佐。到最後階段要生的時候,助產士都建議不如唔好加咁多針水,比我有少少痛感知道幾時用力。但我一於少理,我就係完全唔想痛。幾時出力助產士和醫生都會提示我,咁我就出力啦~

如果已去到六度,私家可以打的,但私家也要看麻醉師是否很快趕到,如果趕到來你已經到了九度十度,就好浪費錢啦!因為都要成1-2萬蚊,你自己衡量是否值得囉~

大宅

明白 , 謝謝
但醫生都有同我講 (佢知我細膽又怕痛) :
你要知你生之前,打無痛之前都會有段時間痛架wor!! 你會穿羊水/見紅架嘛 , 開始就會有感覺架喎!!

所以, 其實係咪架.. ?點都一定有d感覺架可..? 係打無痛之前..

大宅

cherylloveu 發表於 20-1-22 09:54

明白 , 謝謝

咁就要視乎你係穿水先,定係陣痛先,如係後者,咁又要睇吓有幾快去到醫院同埋開始打無痛,每個人嘅反應都唔同,不過初頭唔會太痛,好似M痛咁

首頁

尾頁

跳至