自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2023年兔年勳章

多年前睇電視(好似係亞視台),結局時女主角臨死前係男主角懐中,配樂歌係:黎明不要來。
唔知有無記錯係咪一千靈異夜,睇咗十二集(十二個故事),點知嗰十二集唔係。
請問一千靈異夜係咪共十二集?
定其實我要搵嘅電視劇係另一個劇名?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

記得男、女主角係邊個?或有邊個做架?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係囉, 至少都要有主角名, EVEN 2線藝員名, 可以GOOGLE 下!!

珍珠宮

2023年兔年勳章

my005 發表於 20-1-19 14:48
記得男、女主角係邊個?或有邊個做架?

謝謝提醒,但我唔記得
當時我好細個,唔留意演員咩名咩樣,只係印象呢首歌好好聽,一到幾年前先知首歌係葉倩雯唱嘅倩女幽魂插曲。

珍珠宮

2023年兔年勳章

cy101 發表於 20-1-19 15:00
係囉, 至少都要有主角名, EVEN 2線藝員名, 可以GOOGLE 下!!

謝謝,但我唔記得。

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

咁空泛,只能夠 wiki category page 一年一年每頁都睇。

有冇大概年份?縮小範圍,然後有任何演員名都得。

順便想搭單問,有冇人記得一套劇,女主角係“鳥”,著綠色衫,遇到男主角之後離開鳥世界學做人,女主角爸爸俾左啲米佢但冇曬,所以要委屈食燒雞,個女主角即刻嘔。

大宅

我可否借樓主 post 都問劇名? 廿十多年前一套有鄭家穎及鄭秀文做的無線劇,我看時是下午重播。鄭家穎(個時唔係好認識佢,只覺樣子幾俊朗) 做鄭秀文細佬,套劇講親情。在網上找,怎也找不到有他們二人的劇。有沒有人看過,又記得劇名?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

日月水火 發表於 20-1-19 14:39
多年前睇電視(好似係亞視台),結局時女主角臨死前係男主角懐中,配樂歌係:黎明不要來。
唔知有無記錯係 ...
係咪"我和疆屍有個約會",系列??

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

Gooxgle '一千靈異夜'有十二單元,你可以自己睇下係咪呢套!

珍珠宮

2023年兔年勳章

Gorgor0612 發表於 20-1-19 15:37
Gooxgle '一千靈異夜'有十二單元,你可以自己睇下係咪呢套!

我睇曬十二個單元,可惜唔係我唔知邊個故事,反正單元故事,唯有優先睇似係嘅故事,例:厲鬼焚情丶血咒等)
不過當我睇到最後一個故事時(貼身噩夢),睇到中途女主向男主角唱黎明不要來,我心諗(其實以為)終於搵到啦!
點知到最後都唔係

大宅

CircleFat 發表於 20-1-19 15:34
我可否借樓主 post 都問劇名? 廿十多年前一套有鄭家穎及鄭秀文做的無線劇,我看時是下午重播。鄭家穎(個時唔 ...

親恩情未了

大宅

我可否借樓主 post 都問劇名? 廿十多年前一套有鄭家穎及鄭秀文做的無線劇,我看時是下午重播。鄭家穎(個時唔 ...

但好似無鄭嘉穎,我記得sammi 講親情既係呢套

珍珠宮

2023年兔年勳章

Gorgor0612 發表於 20-1-19 15:37

我啱啱拎返張紙,(每次睇完我立刻寫底單元故事名)原來我睇咗十四個,唔係十二個故事。

珍珠宮

2023年兔年勳章

可以。大家都同揾劇名同路人

珍珠宮

2023年兔年勳章

Tabo63 發表於 20-1-19 15:35
係咪"我和疆屍有個約會",系列??

應該唔係,當播得<我僵屍>時已經係幾年後嘅事。

伯爵府

KE_Lam 發表於 20-1-19 15:56
但好似無鄭嘉穎,我記得sammi 講親情既係呢套

哈哈!做鄭秀文細路是鍾漢良同當年報細年齡的曹永廉,無鄭嘉穎

伯爵府

應該記錯了,鄭嘉穎做重要角色時是2000年左右,鄭秀文應該無同劇出現

大宅

回覆樓主:

應該係套電影~倩女幽魂,
哥哥張國榮同王祖賢做的

珍珠宮

2023年兔年勳章

cindycheng818 發表於 20-1-19 18:39
應該係套電影~倩女幽魂,
哥哥張國榮同王祖賢做的

謝謝你先,開頭我以為係(當然呢套電影我睇咗),但我要嗰套電視劇男女主角穿時裝衫唔係古裝,個結局女死在男主角懐中(然後播首歌)之後完咗。

大宅

日月水火 發表於 20-1-19 19:01
謝謝你先,開頭我以為係(當然呢套電影我睇咗),但我要嗰套電視劇男女主角穿時裝衫唔係古裝,個結局女死 ...

咁唔好意思

首頁

尾頁

跳至