0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB day 36.... 我依家好想放棄餵人奶啦.....

因為頭幾日生完我要留產房觀察同 bb 分開,佢醫院食開樽餵,之後已經唔肯埋身啦。我依家做左泵媽,又泵又餵又洗.....

我本身無工人,坐月時有陪月幫手,依家要自己面對,照顧初生 BB,每日又泵又餵又洗,又做家務,仲要照顧/陪哥哥,半夜就算 BB 未醒,我又要定時泵奶以免塞奶,轉頭又到 BB 食夜奶,跟本無得瞓,日頭有時又忙,忙緊湊 B或照顧哥哥或做家務,又唔得閒泵奶,搞到樣樣都做得唔好,好想放棄人奶!

食奶粉起碼我唔駛花時間去泵同擔心塞奶,好似少樣煩惱,可專心做家務同照顧兩個小朋友。

我依家情緒好差..…..

大宅

我明白呀,同你一樣,呀女出世上左病房,無埋過身。出左院都係唔肯埋身食,結果做左全泵媽,真係辛苦既,半夜起身最難頂。好彩嘅係呀女滿月已經可以頂到5點幾先醒,日頭有我媽黎餵奶煮飯。依家4個半月喇!我目標係頂到半歲,餵多一日得一日,加油!!!

複式洋房

sallypo 發表於 20-1-19 17:02
我明白呀,同你一樣,呀女出世上左病房,無埋過身。出左院都係唔肯埋身食,結果做左全泵媽,真係辛苦既,半 ...

你有媽咪幫手,你可以休息,真好!

我媽都有嚟幫手,佢幫我湊大仔已經減輕我壓力,令我安心湊 BB 啦。

大宅

我因為腰有事都餵唔到人奶,要轉奶粉,食奶粉一樣養到肥肥白白,輕鬆左好多呀,心情舒暢^^

別墅

回覆 szemanlsm 的帖子

Bb剛滿月已經決定收奶食全奶粉。我嘅情況係埋身餵唔食,泵奶奶量又少,泵全曰先得100ml左右,每日花幾個鐘泵奶先夠1餐。坐月期間仲有媽媽黎陪月,但係坐完月媽媽唔得閒黎幫手,真係冇辦法花咁多時間泵果一餐奶。所以最後決定放棄,餵全奶粉。我阿媽成日講,想當年我都係食左1個月人奶,之後全奶粉,而家我咪一樣健健康康少病痛,食全奶粉冇乜問題呀。盡左力就算,唔好勉強自己。

禁止訪問

複式洋房

070727 發表於 20-1-19 17:39
我因為腰有事都餵唔到人奶,要轉奶粉,食奶粉一樣養到肥肥白白,輕鬆左好多呀,心情舒暢^^
...

多謝你提醒,媽媽要心情舒暢先可以照顧 BB。

複式洋房

karylok 發表於 20-1-19 23:01
回覆 szemanlsm 的帖子

Bb剛滿月已經決定收奶食全奶粉。我嘅情況係埋身餵唔食,泵奶奶量又少,泵全曰先得1 ...

多謝你嘅分享,花時間去泵真係好困擾。

複式洋房

szemanlsm 發表於 20-1-19 16:51
BB day 36.... 我依家好想放棄餵人奶啦.....

因為頭幾日生完我要留產房觀察同 bb 分開,佢醫院食開樽餵, ...

真係唔好勉強自己,餵奶粉小朋友一樣可以健健康康,你心情唔好先真係影響到小朋友同成個屋企

大宅

szemanlsm 發表於 20-1-20 05:40
多謝你嘅分享,花時間去泵真係好困擾。

你夜晚试埋身好过了。试多佢肯吃奶,你一路试一路讲嘢 唱歌安抚 拍背,我仔早产出生半小时已经入新生儿科训箱,我每天坚持去医院埋身喂奶,搞得伤口感染二个月先好,又出去私家睇伤口

禁止訪問

別墅

因為頭幾日生完我要留產房觀察同 bb 分開,佢醫院食開樽餵, ...

我個女頭一個月都唔肯埋身,喊到拆天,係到個半月突然有一日無啦啦好鐘意埋身,我覺得係時間問題,只要係佢無咁肚餓嘅時候多啲試埋身,同埋試下瞓係到埋身餵會唔會好啲。我而家兩個月都堅持人奶只係因為餵人奶可以減肥,其實唔一定要埋到身,只要你舒服就得!

別墅

我都明 餵人奶哩條路係唔易行
我頭2日埋身 比bb啜到損哂 好痛 但我堅持餵人奶 返到屋企轉咗泵奶 之後覆診請教姑娘點埋身 終於無咁痛 依家凌晨會埋身一次 當親子時間 遲啲返工都要做全泵媽
我坐緊月 有陪月同屋企人幫我洗泵 但由於太密 自己都落手洗埋 又要定時較鬧鐘起身泵奶 根本都唔夠休息 所以我估自己個月都坐唔好
不過㨂咗人奶條路就預咗 唯有自己調節心情 當有一日捱唔到咪放棄轉奶粉 最緊要你要輕鬆面對
同埋你唔好咁執著要埋身 因為埋身呀b啜唔清 你都係要泵返出嚟 慳唔到時間同洗泵㗎

大宅

回覆樓主:

餵奶粉囉
照顧兩個已經好攰。

大宅

我bb e家肯埋身食,個半月人仔,初頭完全唔肯埋身,都係泵媽,不過照抱住半玩心態俾佢啜下,佢e家愈食愈叻啦,終於埋到身,唔洗泵,,不過又係成日都要食,不過好值得,加油呀!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我ftm都係全泵,冇工人,坐月時呀媽黎幫手,真係好攰都捱到依家6個月,不過每日最煩泵奶個仔扭計都唔知點搞。太攰轉奶粉都冇所謂啦,都好多營養嫁,仲輕鬆好多你多d時間照顧bb都抵番啦。

禁止訪問

洋房

我都好想放棄人奶,不過放棄並唔係因為辛苦,而係因為個女唔肯食奶個女由兩個幾月開始到依家都成日唔願食奶,由一個月時每兩個鐘食一餐60ml, 到依家5個幾月反而全日食唔到600ml, 有時食得差個日仲只係得200幾300,咁辛苦都唔知為咩,啲奶要黎倒多過要黎食

首頁

尾頁

跳至