0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

開頭都keep 到3個鐘一次,呢幾日變到2個鐘或者個零鐘就要食,唔食又喊又唔肯訓,一時食60ml,一時食得30ml ,(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)請問有無呀b遇過呢個情況,時間亂晒,又多便便,一日成6-7次

男爵府

MomocoYeung 發表於 20-1-19 19:57
開頭都keep 到3個鐘一次,呢幾日變到2個鐘或者個零鐘就要食,唔食又喊又唔肯訓,一時食60ml,一時食得30ml , ...

盡量餵完佢一餐暗佢瞓覺,初生如果唔瞓佢好快肚餓要搵食。正常得17日人仔會好瞓得,奶粉我都唔敢比佢食咁密

洋房

我捨不得你 發表於 20-1-19 20:02
盡量餵完佢一餐暗佢瞓覺,初生如果唔瞓佢好快肚餓要搵食。正常得17日人仔會好瞓得,奶粉我都唔敢比佢食咁 ...

有呀,掃完風換埋片抱一陣都訓,但都差不多要一個鐘(emoji)(emoji)

男爵府

開頭都keep 到3個鐘一次,呢幾日變到2個鐘或者個零鐘就要食,唔食又喊又唔肯訓,一時食60ml,一時食得30ml , ...

Bb經歷緊猛長期啊
佢要食就俾佢

洋房

bunbunbunny 發表於 20-1-19 20:16
Bb經歷緊猛長期啊
佢要食就俾佢

得19日就猛長期呀,唔係要滿月先黎架

別墅

回覆 MomocoYeung 的帖子

我bb 14日已經食緊90-120ml奶,姑娘教唔應該限住bb食幾多,佢餓就要比佢食。會唔會係60ml已經唔夠,所以個零鐘又嘈要食,但再食又食唔晒60ml。你試吓隔到3-4個鐘就比120ml,等bb食飽啲,食得夠飽就唔會個幾鐘又嘈食奶。

洋房

karylok 發表於 20-1-19 22:43
回覆 MomocoYeung 的帖子

我bb 14日已經食緊90-120ml奶,姑娘教唔應該限住bb食幾多,佢餓就要比佢食。會唔 ...

我都試過開多d,開90ml比佢,但佢又食唔哂又係食得60 ml,有時40/50ml 都試過,真係唔知想點

別墅

通常喊就比佢食,肯食又有得痾都唔錯架啦,最緊要便便唔係痾水,痾多幾次都ok Ge
我家姐個b又係全奶粉但唔㚒無便便成5日,之後轉左ultima 先好返咋

男爵府

MomocoYeung 發表於 20-1-19 20:18
得19日就猛長期呀,唔係要滿月先黎架

3星期就有
你可以google一下

洋房

CAROL87 發表於 20-1-20 00:45
通常喊就比佢食,肯食又有得痾都唔錯架啦,最緊要便便唔係痾水,痾多幾次都ok Ge
我家姐個b又係全奶粉但唔 ...

咁又係,咁我唔駛咁擔心先

大宅

回覆樓主:

我個b 同你個接近大 半人半奶 人奶都好快肚餓 奶粉三個鈡度要食 但佢有時飲左人奶或奶粉 可以不停瞓 五六個鈡唔起身
有時呢頭食完奶粉 個頭又即刻個嘴仔週圍揾 要啜兩啖人奶先瞓到 好辛苦 搞下又成個鈡

洋房

bunbunbunny 發表於 20-1-20 07:16
3星期就有
你可以google一下

原來3星期就有啦

伯爵府

我係3個鐘一餐,120ml
例如8am 食,但bb 會食淨,我會暖住支奶,9am 內再餵埋佢,下餐係11am

大宅

回覆樓主:

我 B 又係咁,差不多3 星期,不停要食,尋晚唔知係咪掃風差,10 點幾食完,一放低佢,又喊,初時唔知佢做乜,直至我地又俾 30 ml 奶佢,佢想搶走個奶樽咁滯,食完就訓,到2 am 左右佢又要食

洋房

agnessugar 發表於 20-1-20 23:35
我個b 同你個接近大 半人半奶 人奶都好快肚餓 奶粉三個鈡度要食 但佢有時飲左人奶或奶粉 可以不停瞓 五六個 ...

係呀,其實搞完得黎都成個鐘,一陣又要飲

洋房

health.com 發表於 20-1-21 12:37
我 B 又係咁,差不多3 星期,不停要食,尋晚唔知係咪掃風差,10 點幾食完,一放低佢,又喊,初時唔知佢做乜 ...

你都係咁呀,你仲要維持3星期啦辛苦你,加油呀

複式洋房

試吓用BB早上起身第一餐既奶量黎睇下佢到底食到幾多,可能唔飽,食完奶玩一陣先俾佢瞓,一定要習慣食,玩,瞓覺,你如果一喊就餵少少,BB當食零食,求其食都有嘢都肚就算,你會好辛苦㗎

禁止訪問

洋房

Sze417 發表於 20-1-21 17:07
試吓用BB早上起身第一餐既奶量黎睇下佢到底食到幾多,可能唔飽,食完奶玩一陣先俾佢瞓,一定要習慣食,玩 ...

係咪日頭先比佢玩下,佢有時又訓左,夜晚無比佢玩呀

複式洋房

MomocoYeung 發表於 20-1-22 13:37
係咪日頭先比佢玩下,佢有時又訓左,夜晚無比佢玩呀

以前啲護士就教我跟住食玩瞓,其實食訓玩,都一樣得,但係習慣咗就要維持,咁你先有自己休息嘅時間同埋可以做自己嘅嘢,我用咗一個星期時間來教我個女,佢而家夜晚一覺訓12個鐘頭,但係就每兩個鐘頭食一次奶,每次130ml,1日七餐,我BB今日四個月

首頁

尾頁

跳至