自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

Band one學生講粗口絕不稀奇

子爵府

精叻鼠年勳章 2020勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

間間都有架啦,講粗口不分國籍,不分男女老幼,不分高矮肥瘦,不分成績差叻。國際學校學生都可以 FF 聲,國內學生都可以 BB 聲。

講好正常,又唔係犯法,懂得尊重,分情況而講究得。

男爵府

2020勳章

讀Band 1唔一定成績好
成績好唔一定人品好
講粗口唔一定人品唔好

大宅

2020勳章

回覆樓主:

貴花田在節目中讚講粗口代表聰明,跟住個2隻拍檔又 和應。 連早上的節目也滿口歪理,下一代點會正常,知恥!

珍珠宮

2020勳章 環保接龍勳章

chan1951 發表於 20-1-19 21:13
開口埋口都係粗口,以為Band 1好好多有修養啦,你地有無遇過Band 1的學生開口埋口都粗口爛舌?仲要係英中校 ...

band 1~band 3中學,無論男校,男女校及女校好多都粗口横飛,已經唔今時今日嘅事,係家教問題多啲。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

2020勳章

mercurycc 發表於 20-1-19 22:00
講笑話你聽,
有日聽到個亞媽同對仔女講,我最x憎人講粗口,你地唔可以講,亞女話亞你而家咪講緊囉!:happy ...

身教好重要

男爵府

開口埋口都係粗口,以為Band 1好好多有修養啦,你地有無遇過Band 1的學生開口埋口都粗口爛舌?仲要係英中校 ...

Band 1學生都係人, 唔係神

水晶宮

2020勳章

cherron416 發表於 20-1-19 21:55
照你意思即香港 所有band 1 中學嘅大部分學生都講粗口?
咁不如諗下係時代問題、家長問題定老師問題

睇而家既年青人,就肯定係有問題架啦!

男爵府

2020勳章

咁你攪錯左喇,一個學生被定為band1係因為佢的師兄師姐成績好(全港頭三入一)而在同屆同校同學成績中,相對、按比例地成績好,由始至終從未同操行有任何掛鉤。

你睇睇啲大學生幾多粗口(全港約頭十幾%可以入讀政府資助學位課程),再睇睇 O camp的情況,你就應該明。

即使是社會運動之前,情況已經係咁。回想自己廿多年前O camp 輸左遊戲,就係成隊人罰唱粗口歌,係大大聲在宿舍樓下唱。嘩~ 果時幾震撼!但而家睇番,原來只係唱歌係多麼的詩文!而家.....哈哈哈~

水晶宮

2020勳章

gracelam 發表於 20-1-19 22:12
band 1~band 3中學,無論男校,男女校及女校好多都粗口横飛,已經唔今時今日嘅事,係家教問題多啲。
...

贊成!

子爵府

star1402 發表於 20-1-19 21:16
回覆 chan1951 的帖子

多到嚇死 我估大學都係⋯

唔使估,直情係,流利過英文

琥珀宮

2020勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

粗口當口號喎!想點?!

男爵府

2020勳章

IloveJJ 發表於 20-1-19 22:14
睇而家既年青人,就肯定係有問題架啦!

年青人都有父母生、都必須經過童年。
咁要檢討似乎唔係只有年青人責任⋯⋯

禁止發言

2020勳章

子爵府

2020勳章

cathy.auyeung 發表於 20-1-19 21:17
而家間間大學d學生都係la

強項添啦!

水晶宮

2020勳章

cherron416 發表於 20-1-19 22:19
年青人都有父母生、都必須經過童年。
咁要檢討似乎唔係只有年青人責任⋯⋯
...

你應該唔明我意思,我話年青人有問題,但無答問題係邊個造成。

子爵府

2020勳章

係我個人來講,我都係諗Band1學生,品學兼優,好有修養!行為良好!呢樣係我個人想法!可以現實,太天真了!

男爵府

2020勳章

我有個朋友做社工 咁佢都係做青年嗰組 佢覺得我要接受青年人講粗口 因為呢啲係佢地嘅文化 要接受左你先可以融入佢哋嘅生活圈子 只可以講句我無言

禁止發言

2020勳章

禁止發言

2020勳章

首頁
12345...9

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊