跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章

C.Humphrey 發表於 20-11-15 09:32
樓主你去Sydney邊區?
我都有兩個讀小學既女,想知邊區小學會好啲?仲有邊個月份要過去考小學,希望你分享 ...

樓主可分享嗎? 我都想知Sydney 邊區小學中學好。
Have a good day!

翡翠宮

牛年勳章

TanyaGirl 發表於 20-11-16 14:24
樓主可分享嗎? 我都想知Sydney 邊區小學中學好。

我唔係樓主,但都想交流下
你打算幾時過去?搵小學係咪易過中學?

大宅

想知

別墅

icbb1230 發表於 20-11-15 09:54
Pls check pm

我有2個小朋友,也想了解選小學和申請的步驟,eg: 是否public school 無地址就報不成? 即不能先在港申請? 大約边個月要報名...謝謝

別墅

cocohui 發表於 20-12-31 21:27
我有2個小朋友,也想了解選小學和申請的步驟,eg: 是否public school 無地址就報不成? 即不能先在港申請 ...

如報Public school的話是要有地址証明的,每類文件都有一個分數,要集齊100分才可申請入讀。集齊100 我分後去學校報名,幾天便可以返學了。我大女入中學,所以上學前會有一個interview,純粹見下面傾兩句,不會影響入學。因我報的public school比較熱門,所以有這樣的報名要求(100分文件和interview),但不清楚是不是全部的public school都是這樣。

在香港好像不能先報public school的,如果可以我應該一早報了,不會到埗才報學校。

另外,報名之前要先到該區的英文中心(IEC)做一個英文assessment ,看看要不要在入學前先讀英文班,修讀完後先可以正式入學。我兩個女都通過英文assessment ,所以直入mainstream。

大宅

回覆 icbb1230 的帖子

請問英文的ASSESSMENT 係考筆試嗎? 中小學都要考?

別墅

Peggyst 發表於 21-1-11 10:07
回覆 icbb1230 的帖子

請問英文的ASSESSMENT 係考筆試嗎? 中小學都要考?

因為COVID,所以網上做assessment。英文中心會email一個題目給你小朋友作篇文,之後你影相或scan,email返俾英文中心。隔幾日會打電話俾你,在電話中考小朋友oral。跟著幾天便會給你result。

中小學都要考。

別墅

icbb1230 發表於 21-1-11 12:24
因為COVID,所以網上做assessment。英文中心會email一個題目給你小朋友作篇文,之後你影相或scan,email返 ...

Thx icbb, 原來係咁,那報校無得預早唔搞住。最緊要搞住先,我睇 domain,本身有朋友住Doncaster east, 你覺得那兒中小public school ok嗎?想不揸車可以嗎?

別墅

cocohui 發表於 21-2-14 21:56
Thx icbb, 原來係咁,那報校無得預早唔搞住。最緊要搞住先,我睇 domain,本身有朋友住Doncaster east, 你 ...

Doncaster East 在 VIC,我不是太熟識。讀Public school 我覺得沒有所謂,只要學校不是太差便可以。經過多年香港教育嘅洗禮之後,我覺得讀書其實唔係靠學校,反而是靠小朋友嘅自律和學習態度,和家長在旁支持及協助多d。當然亦有很多人會選擇catholic school 和 private school,覺得師資、校風和學生背景會比public school好d,同香港一樣囉,其實全世界都一樣㗎喇 (emoji)

別墅

icbb1230 發表於 21-2-19 13:16
Doncaster East 在 VIC,我不是太熟識。讀Public school 我覺得沒有所謂,只要學校不是太差便可以。經過多 ...

十分認同,只要不是校風不好的學校就得。老師最重要是有教無類,但我們無可能知道的,除非入讀中。
其實我就係不喜歡港式教育,純學術。我自己不是這style, 故想仔女離開。且我女性格拒絕沉悶公式化,我痛苦教佢又不開心

男爵府

cocohui 發表於 21-2-20 11:09
十分認同,只要不是校風不好的學校就得。老師最重要是有教無類,但我們無可能知道的,除非入讀中。
其實我 ...

其實外國學校都係學術加運動,特別勁校。我以前美國讀到中學畢業再因屋企移民轉去澳洲升讀大學。美國中學好嚴,我個間已係普通唔係咩野Ivy league 個d, 都要迫你一定要參加運動隊, 晚上又要去做 lab, 成日做到9pm ,10pm. D 運動隊成日要比賽, weekday 上上下堂就出發, 輸比賽重要加班特訓都未計每星期d 功課,assignment, 日日都做到半夜2,3 am. 我個時每星期有機會致電返香港都係係電話喊,辛苦到痺。去澳洲讀大學就舒服d, 因為大學係自己安排, 基本上第一年級已開始揾各類實習工先可以確保未畢業就揾到第一份長工。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

C.Humphrey 發表於 20-11-15 09:32
樓主你去Sydney邊區?
我都有兩個讀小學既女,想知邊區小學會好啲?仲有邊個月份要過去考小學,希望你分享 ...

你有冇心水邊區?

翡翠宮

牛年勳章

Fishqqma 發表於 21-6-6 21:00
你有冇心水邊區?

Chatswood / Epping / Carlingford
呢幾區你熟唔熟?我主要睇要有唔錯既public high school,預咗入唔到selective school先

珊瑚宮

C.Humphrey 發表於 21-6-6 21:38
Chatswood / Epping / Carlingford
呢幾區你熟唔熟?我主要睇要有唔錯既public high school,預咗入唔到se ...

衹知好多HK人,好似hk.
適應一定無問題。

我未回流,等疫情over先。

翡翠宮

牛年勳章

Fishqqma 發表於 21-6-6 21:46
適應一定無問題。

係,呢幾區都係聽香港人介紹,慢慢住落適應咗先,過幾年再睇其他區
希望疫情快啲完,我都應該係完咗先過去

珊瑚宮

C.Humphrey 發表於 21-6-6 21:49
係,呢幾區都係聽香港人介紹,慢慢住落適應咗先,過幾年再睇其他區
希望疫情快啲完,我都應該係完咗先過去 ...

大家一同努力。

子爵府

Fishqqma 發表於 21-6-6 21:46
適應一定無問題。

我們等澳洲開關即走。

珊瑚宮

Gloriasogashiwa 發表於 21-6-8 15:33
我們等澳洲開關即走。

sydney ?

子爵府

Fishqqma 發表於 21-6-8 15:41
sydney ?

係呀!

珊瑚宮

Gloriasogashiwa 發表於 21-6-8 16:24
係呀!

你小朋友幾大呀?

機票近日好緊張!

首頁

尾頁

跳至