自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

我自己住過居屋私樓村屋公屋,最怪既係村屋,個個都以為前面塊地係佢,擺出幾呎,私樓就零交流,只點下頭,說話唔多講,冇咩親切,人係正常,居屋樓上樓下打招呼,感覺親切,冇咩架子,當然總有兩三個串串共,公屋都有正常唔正常,正常真係好正常,唔正常真係好唔正常

男爵府

睇下幾多人住,如果3人家庭,一定揀私樓。如果4人或以上,即係爸媽加兩個小朋友,就650呎居屋,因為可以有3房。

禁止訪問

象牙宮

回覆樓主:

居屋,管理費平d,又實用d

子爵府

虎到金來勳章

臭屁 發表於 20-1-19 23:30
你會用800萬買400呎私樓定係買650呎嘅居屋?
同區!都係自住!
點解呢?

仲要睇埋其他因素
1) 樓宇質素, 幾多年樓, 邊個發展商
2) 間屋望咩境,幾多樓, 近垃圾房/電梯?
3) 內籠質素, 滲水? 要全爆整過?
4) 間隔邊個啱駛d?有d房細到張床要放窗台
5) 管理費
6) 會所, 屋苑配套設施
7) 附近環境, 雖則同區, 但搭車, 買野邊個方便d?

別墅

私樓
轉手都有著數

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

配合多過因數⋯⋯
乜樓齡,乜伙數⋯⋯要夾$維修

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

爭200呎已經爭好遠,加上居屋一般實用啲 X2

男爵府

回覆 臭屁 的帖子

幾多人住?
我當年買樓都係私樓同居屋選擇,九龍區私樓,好近地鐵,新界區居屋,要轉車搭馬鐵。兩者相差二百呎,最後揀咗私樓,因為覺得要補地價好似唔抵,白居二唔駛比地價。本身居屋樓價已隨樓市上升,地價又隨樓市升。

居屋唔同身分買唔同價錢,如果綠表同白居易買係唔需補地價,所以我覺得買居屋唔抵。

男爵府

臭屁 發表於 20-1-19 23:30
你會用800萬買400呎私樓定係買650呎嘅居屋?
同區!都係自住!
點解呢?

以往住開乜嘢樓?
前年陪長者搵樓,佢住開私樓,想住細少少套現,經紀叫佢睇埋居屋,佢話都係差少少,唔合心水,結果都係揀返私樓。
其實始終當然有分別,價錢反映質素。
但,你個情況,如果錢有限,唯有居屋,400 呎好細,可以大二佰幾呎,都唔少。

子爵府

回覆 臭屁 的帖子

兩人住一定買私樓,但如果短期內會增加人口就買居屋.私樓彈性大好多

珍珠宮

yurijm 發表於 20-1-19 23:56
一定係私樓
同意

侯爵府

親子王國15週年勳章

睇自己能力, 年紀, 家庭成員人數。

如果話一家四口租緊樓, 份工唔會點升, 只望供到退休有個地方一家人住, 居屋係抵住。

但如果後生 young family, 份工仲有得升, 本身專業人士, 我會揀私樓, 之後套現開二, 買/賣 都方便好多。又如果居屋講緊要補地價, 當跳版都可以諗下既

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我係由居屋轉私樓的。

居屋是看現在, 即我會買大些, 令自己住得舒服些。

私樓是看日後賣出的。

所以要睇你現在的環境, 如現在沒有樓, 先住居屋....銀根鬆動後才換樓吧.

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

點只可以用價錢尺數比?如:私樓50年樓比1年新居屋,又點計

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

象牙宮

回覆樓主:

5人以上就居屋!

首頁

尾頁