0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

我bb而家3個幾月,當時係全餐生我女女嘅,我女女係ivf bb,真係得來不易,永遠想比最好嘅野佢,所以當時真係好想比人奶。由於開刀,所以係醫院時係餵水奶,試過係醫院偷偷埋身不過因為阿女太急,無奶就喊,而且咀細,啜到好痛,我當時就放棄左埋身。出院時就開始做泵媽,初生食奶45分鐘,泵奶30分鐘,3小時一個循環,仲要洗泵洗樽,基本上無得休息,而且泵出黎都唔夠食一餐,永遠都要儲奶先夠,或者每餐補奶粉,而我係自己一個人坐月,媽媽係間中有時間早上過黎幫下手。

別墅

回覆樓主:

但我每兩星期都有一至兩次比bb埋身啜下,雖然佢未必食到,每次都會喊爆,而我又要忍住痛,之後就會比返樽餵食,但我唔想佢忘記左點樣埋身食。兩個月大開始,bb調節到4小時食一次奶,咁休息時間多左,而我都keep住呢個模式。我試過好多食物湯水去上奶,睇下可唔可以上奶夠一餐,但每餐兩邊加埋都泵唔夠100ml,有時都好想放棄。

直到大約bb 6週大開始,果日天氣突然好凍,做媽媽嘅我都有懶嘅時候,咁果朝就抱左阿b上床埋身餵,阿b竟然合作地食左一餐奶,兩邊啜,加埋大約25分鐘左右,仲可以頂到4小時喎。咁我下一餐又再試下啦,結果阿b都食,我嘅埋身人奶路開始啦。

別墅

回覆樓主:

由6週開始到而家,基本上我都係埋身,反而而家兩星期,我就會比一至兩次樽餵,希望佢記得點樣用樽食。而家真係好方便,唔洗泵,唔駛洗野,多左好多時間休息,出街只係帶尿片就得。
我明白人奶路其實有時會好有壓力好辛苦,不過我bb都可以由樽餵轉返埋身,媽媽們都可以慢慢試下。而我自己係唔受泵,因為我而家泵奶都係唔夠100ml,反而埋身阿女係夠食,因為樽餵,阿b係食緊180ml架。
可能我自己心態之後都調節左,無人奶咪食奶粉囉,而家奶粉一樣好好營養,仲會養肥b添。
所以咁多位媽媽加油呀

複式洋房

回覆樓主:

我同樓主一樣,都係做泵媽做咗2個月之後阿仔突然肯埋身,真係舒服好多。

別墅

sugarlammy 發表於 20-1-20 09:57
我bb而家3個幾月,當時係全餐生我女女嘅,我女女係ivf bb,真係得來不易,永遠想比最好嘅野佢,所以當時真 ...

我B都系ivf女女 10月14出世

首頁

尾頁

跳至