自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

29XX86 發表於 20-1-20 14:48
坦白講, 我覺得樓主怨個阿媽身體唔好搞到幫唔到佢湊小朋友多過出於心底緊張佢地健康喎, 公平D, 其實老人家 ...

係囉,好似要養好身體幫佢做嘢咁
講到湊返學好似幫佢阿媽湊咁,湊自己仔女唔係父母責任咩?!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

11B 發表於 20-1-20 14:49
其實你父母可憐啲!腳痛都要湊孫。個女想自己身體好的原因係唔想因為父母病而要請假湊自己仔女! :igiveup ...

諗起都覺得佢可恥 正宗有子女就無父母

大宅

11B 發表於 20-1-20 14:49
其實你父母可憐啲!腳痛都要湊孫。個女想自己身體好的原因係唔想因為父母病而要請假湊自己仔女! :igiveup ...

係啦~你甘講,都好hurt 你父母。

老人家心態係個頭近,仲吾食,留返幾時食

子爵府

樓主完全沒有提及自己老公在湊女入面的角色!反而將責任推卸給自己的父母

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

Suncloud 發表於 20-1-20 15:03
係啦~你甘講,都好hurt 你父母。

老人家心態係個頭近,仲吾食,留返幾時食

咪係 叫爸爸戒口唔係為爸爸身體健康著想 而係:你唔好唔戒口搞到病呀 搞到媽要照顧你 照顧唔到我果兩件

洋房

happy8722 發表於 20-1-20 14:31
小朋友k3和4年班。平日我媽接放學。
收工要回家煮飯。假期,我媽返回家因平日我爸自己一個人。有事就煩,我 ...

平時少係呢度發言,估唔到有甘反應。
我只係想呻下,只可以講家家有本難諗的經。
講真,你們不是當事人,又唔知甘多野,我都係想呻下抒發情緒。不喜勿插。
你們知我唔孝順咩,我唔係怪佢地病而湊唔到小朋友,我係想講佢地老應要愛惜身體。你們又唔使講得甘難聽。我成日都話,為人母後,先知為人父母的艱難。佢地唔舒服我都胆心。
我只係想搵個地方呻下我心中所講而已。

侯爵府

親子王國15週年勳章

其實要老人家戒口真係好難..........

好似我爸咁, 糖尿十幾年, 由食藥變打針, 但同佢飲茶佢依然鐘意食乜就食乜, 所有腸粉, 炸野, 盅頭飯照食...... 有時早餐仲同我媽一齊 share 一個痴飯........ 一放假 lunch 一定飲茶, 有時長假期可以一星期3餐

講返樓主面對的問題, 我覺得真係請返個姐姐吧, 長老做下 backup 可以, 長期咁走來走去都辛苦, 仲要湊2個不同地方.....或大女返功課班, 你放工去接 okay 嗎?

另外細女之後會升返家姐嗰間? 到時婆婆可以一次過接? 有校車? 同一時間放學無課後活動? 如果係你都可以再忍下等 9月細女升埋小一再 plan 既......

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

小朋友k3和4年班。平日我媽接放學。
收工要回家煮飯。假期,我媽返回家因平日我爸自己一個人。有事就煩,我 ...
兩個仲咁細, 不如請工人, 大家都好過D.

你若盛開, 蝴蝶便來!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

呻完又點?
行動好過
請過工人,唔好再靠2老
俾佢地好好休息吧啦

琥珀宮

焦糖媽 發表於 20-1-20 15:52
其實要老人家戒口真係好難..........

好似我爸咁, 糖尿十幾年, 由食藥變打針, 但同佢飲茶佢依然鐘意食乜就 ...
我爸糖尿, 生過膽石, 一樣戒唔到口, 要請工人幫手照顧佢。
老人家咁多年習慣好難改變

你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

親子王國15週年勳章

超級特務 發表於 20-1-20 16:03
我爸糖尿, 生過膽石, 一樣戒唔到口, 要請工人幫手照顧佢。
老人家咁多年習慣好難改變

係呀, 醫生同我爸講要加藥, 我媽話 "咁仲好啦, 戒口唔洗戒得咁辛苦"

教佢有咩唔食得, 佢會話叫左一齊食, 佢食 1/4 碟, 但4樣唔食得的野加埋咪一整碟囉 佢地唔會理的

琥珀宮

焦糖媽 發表於 20-1-20 16:07
係呀, 醫生同我爸講要加藥, 我媽話 "咁仲好啦, 戒口唔洗戒得咁辛苦"
朝早扮嘢食麥皮, 半夜偷食豬腳叉燒
我老公仲話開心最重要, 做人唔開心, 要咁長命做咩

你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

回覆樓主:

請工人,或者請姨姨湊放學啦,嗰個係你媽媽,你怨佢幫唔到你湊仔女,會否有d過份呢?!
我個囡99湊,有時都好感激99幫我湊,所以我唔會洗盡99,同埋我有定心理準備,到時99湊唔到就請姨姨/姐姐,睇下到時請邊樣!

侯爵府

一係請工人,一係就搵補習,收工接番佢地。再唔係其實可以去鄰居到,或者去親戚到,都係收工接。

水晶宮

回覆樓主:

幫你湊仲咁多嗲,欠咗你咩

以前我老豆幫我湊仔,我講多句咋,即刻叫我拎走唔湊

我仔放學都係去補習社,我地收工去接佢

侯爵府

親子王國15週年勳章

超級特務 發表於 20-1-20 16:09
朝早扮嘢食麥皮, 半夜偷食豬腳叉燒
我老公仲話開心最重要, 做人唔開心, 要咁長命做咩

咁...... 你老公嗰句某程度上都啱既

凡事太盡都唔好, 偷食一下是情趣

瑪瑙宮

但長老可否為我著想下愛惜自己身體。...

哇, 講到好似你父母欠左你咁

琥珀宮

焦糖媽 發表於 20-1-20 16:16
咁...... 你老公嗰句某程度上都啱既
我諗起我女睇個醫生....
醫生: 喉嚨痛呀?
女: 嗯..
醫生: 係咪成日食麥記呢? 麥樂雞食幾多件?
女: 4件
醫生: 4件咁少? 我起碼食6件, 哈哈哈.....

你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

親子王國15週年勳章

超級特務 發表於 20-1-20 16:23
我諗起我女睇個醫生....
醫生: 喉嚨痛呀?
女: 嗯..

6件咁忍口, 唔係應該叫 9件裝咩?

我細個病, 又係喉嚨痛但想食熱氣野, 我媽話 "食啦, 睇左醫生食緊藥架嘛, 無問題架"

所以我媽睇親中醫都話人無料, 因為佢完全唔戒口, 當頭痛藥嗰啲咁, 乜都要快效即好, 又唔改生活飲食習慣

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

happy8722 發表於 20-1-20 15:38
平時少係呢度發言,估唔到有甘反應。
我只係想呻下,只可以講家家有本難諗的經。
講真,你們不是當事人, ...

假期,我媽返回家因平日我爸自己一個人。有事就煩,我要請假。
長老可否為我著想下愛惜自己身體。
你自己思考/回想吓呢幾句出自咩心態下而寫!仲有,你老公呢?分擔到什麼?

首頁

尾頁

跳至