自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

大宅

man09876 發表於 20-1-20 19:11
政府應該強制要求拎綜緩的人要返工(政府外判工作),例如洗公廁
贊成!

大宅

支持騙公屋資源的,要賠番加利息!重要罰刑事罪行!

別墅

唔明,人家有月入即係有工作,點解話佢地係大食懶唔做野。
4人家庭月入2萬9千幾(扣強積金)即係3萬可以申請公屋。
呻嘅都係家庭月入3-5萬。最不滿政府的。
5萬以下都好貧下,如果申請公屋資格調高dd就好。

伯爵府

牛年勳章

廷廷媽 發表於 20-1-20 17:14
咁如果你屬於基層亦一樣會嫌政府既幫助唔夠多, 總之人心不足蛇吞象, 無論係社會主義, 共產主義定資本主義都 ...

明白和同意
幫到真基層,冇問題
只可惜亦有一批假基層,攞完福利仲笑呢班交稅辛苦工作嘅傻人!

珍珠宮

littledot 發表於 20-1-20 16:56
其實高叫反共產黨嘅最想攪共產!

但負責執政的香港政府及保皇黨係支持共產黨喎!
你想政府如何花錢先要得到佢哋同意。

男爵府

都敏俊C 發表於 20-1-20 18:25
人地國家福利主義,係全國人受惠,香港嘅福利主義,係唔返工嘅人先受惠
...

邊果話,我就係住福利國,一個月交3x%稅,講緊一個月人工都係三萬鬆hkd,扣咗得二萬幾hkd for一家,呢個salary已經攞唔到任何福利,無牛奶金,係得免費教育,醫療我地都要自己買保險,仲有消費稅呢,up to 20%呀。
反而果D唔洗做有免費樓,仲大過我地,每月有五/六千蚊hkd洗,醫療係全免,小朋友仲有每月牛奶金,出世時又有一畢錢,所以D人係咁生,我識個黑鬼21歲已經生五件,每月幾萬hkd袋落袋,我地呢D咩都攞唔到任何福利,咩牛奶金都無,又唔敢再生,退休金要做足43年到67歲先攞到。香港起碼係自己供自己,我地係幫人地供,到時都唔知有冇得攞,或者已經死咗,咩都無

大宅

超級特務 發表於 20-1-20 16:45
如果係香港人條氣都順D, 最慘大把奇難症雜症中港老夫少妻婚姻家庭。
日日150個新移民,減半特首大人都不肯。佢自己土生土長香港人,咁樣搞死香港,仲有咩好講?

禁止訪問

珍珠宮

IloveJJ 發表於 20-1-20 19:32
咁我又唔羡慕,我唔介意自己俾錢讀直資,住私院同私樓,因為質素的確較高,我只係覺得我哋既然交咁多稅, ...

好同意
就係我講既相對公平少少

其實都好卑微
我想法係:「我地有交税,點解退税既聲音咁大都被無視?」
又無本事學有錢佬開離岸户口
真係有苦自己知

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

廷廷媽 發表於 20-1-20 17:14
咁如果你屬於基層亦一樣會嫌政府既幫助唔夠多, 總之人心不足蛇吞象, 無論係社會主義, 共產主義定資本主義都 ...

我細個都係基層,80呎都唔知有無三個人住,我老豆努力做好自己,亞媽拎d野返來做,我幾歲就要幫手,但從來無怨過政府,一家人一心向上流,身邊同學個個都係咁,無乜問題,脫貧係靠自己,唔係靠政府,社會沒欠你的。
外國好多國家就係福利太好養左好多懶人,咪搞到國家好窮囉,香港再咁落去,幾多萬億都係死路一條,富養窮無問題,但富養懶就好大問題。

男爵府

banbanmm 發表於 20-1-20 16:49
退稅限兩萬真係好“興“,劣政。

交稅交2萬仲想要政府幫你

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

香港政府根本係鼓勵人做大食懶, 住公屋攞盡福利又唔使交稅,冇能力又生幾廿個,福利又好所以咪個個仆到落嚟囉。
越勤力嗰啲香港人咪食自己囉 (包括我)

男爵府

yurijm 發表於 20-1-20 16:34
見到隔離個post
月入15000,生三個
仔女又學琴又補習

呢個post睇到好多野

珍珠宮

伯爵府

ctsang 發表於 20-1-20 19:27
邊果話,我就係住福利國,一個月交3x%稅,講緊一個月人工都係三萬鬆hkd,扣咗得二萬幾hkd for一家,呢個sa ...
有無pension?

珍珠宮

超級特務 發表於 20-1-20 16:45
如果係香港人條氣都順D, 最慘大把奇難症雜症中港老夫少妻婚姻家庭。

都真係唔明啲官個腦放錯咗去邊!
全世界都冇對啲新移民咁厚待,香港又唔係大把錢。中產挨到五勞七傷,最後咩都冇,只係剩低張稅單同厚厚嘅帳單。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

nisha 發表於 20-1-20 19:26
明白和同意
幫到真基層,冇問題
只可惜亦有一批假基層,攞完福利仲笑呢班交稅辛苦工作嘅傻人!

呢個只能怪人既質素,政府唔會先用小人之心去諗d 市民係衰人,呃政府果d 做得出人無恥便無敵,我都識人扮離婚呃福利,咁核突都做得出點吹得佢漲呢

大宅

牛年勳章

萍pig 發表於 20-1-20 18:15
香港鼓勵人做大食懶,寄生蟲。

佢地既下一代好多都一樣係大食懶。

珍珠宮

樓主無退稅咩?

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

Rainy 發表於 20-1-20 19:37
我細個都係基層,80呎都唔知有無三個人住,我老豆努力做好自己,亞媽拎d野返來做,我幾歲就要幫手,但從來 ...

我媽都係,死慳死底去買樓,冇怨過人,又要享受又要買樓,除非有父蔭

首頁
34567...10

尾頁

跳至