自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

有冇jn可以分享下嗎?
買咩牌子同埋幾錢

水晶宮

只用過飛利浦

第一次買係5、6年前左右

C6當年覺得「廚房又多一樣玩具」,但買後覺得係廚房best buy

PS佢只負責食從來唔煮

伯爵府

ash_yehyeh 發表於 20-1-20 18:35
只用過飛利浦

第一次買係5、6年前左右

我都剛買左部飛利浦
見你咁講
希望真係會經常用啦!

伯爵府

好方便,用過後無左佢唔得。用緊飛利浦

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

即是有抽風的焗爐~

但好難清潔、我妹送左個全新的我、阿仔研究一輪放棄唔用(因為已有大焗爐)、去2手市場賣左150~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

麵包超人^o^ 發表於 20-1-20 18:34
有冇jn可以分享下嗎?
買咩牌子同埋幾錢

我見9成post都話好用,但想借位請教氣炸鍋煮食原理会吾会導致對身體有害的物質?

珍珠宮

MSWONG1001 發表於 20-1-20 18:55
我見9成post都話好用,但想借位請教氣炸鍋煮食原理会吾会導致對身體有害的物質?
...

一直建議唔好太多高溫煮食,但氣炸鍋冇咩油相對好啲。
買了Philips個XXL,真係超級方便,隔晚醃好隻雞,放工烤25分鐘就可以食,加啲菜就搞掂一餐。最正整西多士做早餐唔駛睇火!

男爵府

建議你上網search 不買氣炸鍋的理由 睇睇,我覺得講得幾中肯。

氣炸鍋可能代表方便,但一定唔係健康,雖然少油但都係高温烹調

wcpcelia    發表於 20-1-21 10:30

男爵府

回覆 MSWONG1001 的帖子

其實原理都係高温,一樣對健康唔好,熱氣的食物都係熱氣,最多你話油相對少啲

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 hashtag影視迷勳章

https://www.hk01.com/%E6%95%B8%E7%A2%BC%E7%94%9F%E6%B4%BB/423984/%E6%B0%A3%E7%82%B8%E9%8D%8B%E9%A3%9F%E7%89%A9%E8%87%B4%E7%99%8C%E7%89%A9%E8%B6%85%E6%A8%99-%E9%9F%93%E5%9C%8B%E5%AF%A6%E6%B8%AC%E6%9C%80%E5%A4%9A%E8%B6%85%E6%A8%992%E5%80%8D-%E5%B0%88%E5%AE%B6%E6%95%995%E6%8B%9B%E8%87%AA%E4%BF%9D

比你參考吓

但每樣方便嘅電器都會有人/研究指出對人體有害 好似微波爐咁

不過我自己都有一部 我覺得好方便

象牙宮

麵包超人^o^ 發表於 20-1-20 18:34
有冇jn可以分享下嗎?
買咩牌子同埋幾錢

氣炸鍋

方便, 好洗, 去脂, 又能把皮整至脆卜卜。 只洗烤藍。

有時間表
有溫度表。 200度 (美中不足只有200度)

有烤箱, 可不買。
氣炸鍋 過千不太值。 几百元还是值得。A4紙高。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

大力大力 發表於 20-1-20 18:47
即是有抽風的焗爐~

但好難清潔、我妹送左個全新的我、阿仔研究一輪放棄唔用(因為已有大焗爐)、去 ...

係,我都係因為清潔問題用左2次就放二手賣左

象牙宮

氣炸煱 vs 烤箱:
省時。
智能。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

我用美的
買果時$7xx 折後$411左右
依家原價都標$8xx了

象牙宮

不值去購買了。

難洗,
巨大
重。

理性討論交流者。

子爵府

多個爐頭煮野食咁囉,買方便。

男爵府

回覆 333s 的帖子

呢個似係光波爐喎

男爵府

請問大家要買幾大先可以放雞?

水晶宮

回覆樓主:

成日都有氣炸鍋嘅post,我次次都會回。
我最初有個山本,好用又平,不過個網會甩色。最後換咗個P仔大size, 非常好用, 日日用, 每一餐都用. 我唔識買餸煮飯的, 老實亦唔打算學 ,氣炸鍋非常非常適合我。

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

cwmanna 發表於 20-1-21 13:18
請問大家要買幾大先可以放雞?
最小 4L

cwmanna    發表於 20-1-21 13:44

首頁

尾頁

跳至