家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果花100萬買年金, 賺取每月年金收入唔超過長生津嘅入息限額($7970), 可以攞到盡, 每個月大約一萬蚊收入(加埋長生津)
但長者(女性)年紀已好大,值唔值得買呀?
如果中途過身, 政府年金係可以攞番一百個percent(for 後人)(扣除累積攞到嘅年金收入後), 當然十年後嘅一百萬, 唔同今日嘅一百萬, present value 不同

其實係主要後生一代, 唔知老人家會活幾耐, 亦唔知道後尾佢機能會唔會退化, 到時請工人照顧, 或者入住加護老人院, 會好貴,如果依附老人家本身的年金,可減輕(部分)負擔

點樣可以計到政府年金嘅IRR ?

伯爵府

回覆樓主:

........

男爵府

newinewi 發表於 20-1-20 21:37
我理解就算老人家去世,都不會全數拿回本金,而係減咗已提取+利息,有剩先比後人。

我意見係唔好買。

應該唔係,你睇附圖,淨係扣減累積嘅年金收入

如果老人家過世,我蝕嘅只不過係一百萬呢幾年嘅利息 , 但可以對沖佢假如長壽嘅風險(講緊有 9x 幾歲)

我想睇返政府年金嘅IRR (以便比較同個人自己親自打嚟投資,邊個優勝啲) 但係我唔識計

大宅

blue02 發表於 20-1-20 21:17
如果花100萬買年金, 賺取每月年金收入唔超過長生津嘅入息限額, 可以攞到盡, 每個月大約一萬蚊收入
但長者( ...

你咁計的,不如索性叫老人家過筆錢比你們,等幾年去拎綜援。
假設老人家機能下降第時入老人院,就算津助院,每月2千幾院租,尿片一千,起碼都3千幾。
問題在,好多人都無為意,長生津無得整假牙,無營養金,無尿喉胃喉製氧機津貼。如果仲要買輪椅座墊特殊復康用品都係無津貼。

仲有,入左老人院,但如果名下仍有物業,因不是自住,都係申請唔到綜援的。

老實,新香港人來港可以申請綜援,我情願香港啲老人家用左佢。

男爵府

ET19 發表於 20-1-20 21:56
假設老人家機能下降第時入老人院,就算津助院 ...

綜援嘅金額, 冇年金加埋長生津咁多,所以唔會申請綜援
政府老人院, 唔係話你想排就有, 起碼等幾年, 私人安老院,起碼萬幾二萬,就係到時想有筆年金幫補下
我想問的係,政府年金的IRR有幾多?
我想對沖老人家長壽風險而去買年金, 係呢個歲數, 有冇諗漏一啲嘢?
由於涉及一眾後輩, 尋求共識唔易,筆錢唔可以攞去投資, 都係擺喺到做銀行定期, 回報好低, 就係因為咁樣, 想索性買年金
但係我咁樣嘅諗法, 唔知有冇諗漏一啲嘢?我想借大家嘅腦袋,幫我諗得周全啲。

主要目的為現在(老人家即時有零用錢洗)及將來(請工人,居家安老,或入住護老院的開支)

伯爵府

........

大宅

blue02 發表於 20-1-21 04:28

綜援嘅金額, 冇年金加埋長生津咁多,所以唔會申請綜援

即是否應該買?

男爵府

newinewi 發表於 20-1-21 05:44
https://www.hkmca.hk/hkmcaphp/php/calculator_web-result_tc.php

呢個表我都有, 我都上咗年金網頁睇過,用過佢嘅計數機

我係想計個IRR(唔知係咪咁叫), 即係計埋複息效應, 利疊利, 究竟政府年金嘅年息率係幾多, 同一百萬擺喺定期(計及複息效應, 一年復一年, 利疊利), 究竟兩者回報相差幾遠, 去到呢度我就唔識計/比較

男爵府

ET19 發表於 20-1-20 21:56
假設老人家機能下降第時入老人院,就算津助院 ...

多謝你嘅post, 你嘅留言提醒咗我一樣嘢:
如果有咗年金嘅收入, 會唔會影響咗日後排政府老人院/申請傷殘金/或者排社會福利署各項服務(例如復康治療 ,家居照顧服務)等等嘅資格?
有冇人有呢方面嘅經驗,可以share

大宅

blue02 發表於 20-1-21 06:50
多謝你嘅post, 你嘅留言提醒咗我一樣嘢:
如果有咗年金嘅收入, 會唔會影響咗日後排政府老人院/申請傷殘金/ ...

排的資格唔影響。

只是提醒你,一般人會唔識比較綜援仲可以有的好多津貼。

妳最好諗埋如果去到長生津加年金都唔夠使的時候,妳們一大家子仲可以每月幫到老人家幾多。

伯爵府

回覆樓主:

........

男爵府

ET19 發表於 20-1-21 07:49
排的資格唔影響。

謝謝你嘅寶貴意見

我哋嘅case係有一間自住居屋(未補地價), 但不嬲都冇老人家名。如果係咁嘅情況, 係咪當佢冇物業?他日佢入住老人院, 我哋可以照申請綜援?你講的營養金、尿喉胃喉製氧機津貼、輪椅座墊特殊復康用品, 每月個津貼額大約幾多?可以喺邊度睇到?我想睇下金額有幾多, 從而比較, 買年金/同到時光脫脫申請綜援, 相差幾多福利?(但中間,估計未必即時排到政府老人院, 要去私人老人院, 如果有年金, 錢可以flexible用)

男爵府

排的資格唔影響。

還有其他以綜援資格可以申請嘅政府上門護理服務嗎?還是呢啲咁嘅上門護理服務, 一般唔睇資產加入息審查, 即係就算有一萬蚊收入(三千幾蚊高額長生津, 加埋七千蚊年金), 都唔影響個資格?唔好意思問得比較詳細, 因為朋友經驗,老人家如果出事, 護老支出真係好龐大, 同埋係預計唔到維持幾多年(如中風)

你係行內人嗎?希望能多多指教,感謝

琥珀宮

如果花100萬買年金, 賺取每月年金收入唔超過長生津嘅入息限額($7970), 可以攞到盡, 每個月大約一萬蚊收入( ...

如果有幾個後生,免除大家平均供養的爭拗(有人長輩生前唔出錢養,死後又分遺產),買年金係好方法

男爵府

排的資格唔影響。

可唔可以再請教多你第三個問題
就係我而家買年金嘅方法, 係盡量利用長生津每月入息限額, 以求年金 + 長生津同時拎到
假使將來經濟下滑, 政府會唔會突然將長生津每月收入限額調低?但係我嗰陣時已經買咗年金, 咁樣會令我喪失長生津嗰一份錢
因為將來人口老化, 政府為免財政負荷過大, 可以利用權力將申請各項津貼嘅資產同收入限額調高/調低, 以控制合資格嘅申請人數, 將攞到申請嘅人篩走
你記憶所及, 喺沙士經濟差嘅年代, 政府有冇將一啲資產同埋收入上限條線, 突然下調?定還是本身攞緊長生津嘅人士, 一般不受影響, 只影響未來新申請嘅人?(為免打官司畀人告)

大宅

blue02 發表於 20-1-21 08:24
謝謝你嘅寶貴意見

我哋嘅case係有一間自住居屋(未補地價), 但不嬲都冇老人家名。如果係咁嘅情況, 係咪當 ...

最緊要無老人家個名就可以。
即使物業有名,老人家係自住的,其他資產唔超標,都有機會申請到。只是一旦入住左院舍,層樓唔係自住,就唔符合資格。
頭先講果堆津貼,首先要有綜援,當身體轉差後再有醫生簽approval先可以向社署申領。除了營養金外,大部份以實報實銷方式領取。
我唔係社工,實際金額我唔清楚。大吉利是老人家身體差左,綜援可以拎到傷津,在社區生活可以拎到高額傷津。
in case 要用片,尿片津貼係睇醫生簽每日幾多條片乘每條上限幾蚊。有插喉之類的就係條喉連埋換喉用品費用,實報實銷。https://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_socsecu/sub_socialsecurity/

大宅

blue02 發表於 20-1-21 10:16

可唔可以再請教多你第三個問題

沙士年代我仲讀緊中學,答妳唔到。
其實只要大前提係,妳們的概念要係,果100個係老人家的錢,其實都係要使在老人家身上的。即使佢轉比妳們代管,咪將筆錢做定期,啲息都係補貼佢,筆本金佢有需要時都係要拎出黎用在佢身上。就算買年金,老人家走後都唔可能拎得返晒100個啦。當一旦老人家真的身體差左而令使費大增,就可以有條保險線。
我唔係鼓勵人濫用綜援,亦唔係叫妳們非申請不可,只是提醒一下一般人在計這些收入時,好多時會著眼睇得到的實數,而唔知道有一啲隱藏了的津貼。

大宅

blue02 發表於 20-1-21 08:25
還有其他以綜援資格可以申請嘅政府上門護理服務嗎?還是呢啲咁嘅上門護理服務, 一般唔睇資產加入息審查, ...

資助上門護理服務唔係睇綜援資格的,主要睇護理程度,先決定用唔用到。
例如有人需要醫院社康護士上門洗傷口、換喉(可以係洗肚、胃喉、尿喉、造口袋護理等),非綜援受助人每次其實都係幾十蚊,綜援就免費。
其他由NGO承辦的上門護理服務,主要以用者自付形式,按大概資產分級收費,講緊幾蚊同十幾蚊個鐘的分別。
都係果句,服務收費其實好低,但consumble物資費小數怕長計。當用製氧機,每月幾百蚊租,出街一支細氣百幾蚊呢啲。

大宅

如果花100萬買年金, 賺取每月年金收入唔超過長生津嘅入息限額($7970), 可以攞到盡, 每個月大約一萬蚊收入( ...

妳們買年金,筆錢就鎖死左,老人家如果突然要裝心臟起搏器,要使白內障買晶體,大吉利是通波仔裝支架。
年金就鎖死左啲錢了。

男爵府

ET19 發表於 20-1-21 12:15
妳們買年金,筆錢就鎖死左,老人家如果突然要裝心臟起搏器,要使白內障買晶體,大吉利是通波仔裝支架。
年 ...

thanks for your advice.

我睇過政府年金嘅網頁, 如果有緊急大型醫療開支, 可以提取一部分保金, 當然之後攞嘅每月年金就會按比例削減, 而提取出來嘅保費,如果冇即時洗曬(例如買醫療器材), 就會計入長身津的資產限額

首頁

尾頁

跳至