家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ET19 發表於 20-1-21 12:10
資助上門護理服務唔係睇綜援資格的,主要睇護理程度,先決定用唔用到。
例如有人需要醫院社康護士上門洗傷 ...

上門服務, 如果有申請綜援,同埋冇申請綜援, 每次只係相差幾十、一二百蚊, 咁呢啲錢都係有限錢, 應該可以負擔得到

最大筆嘅款項, 係排到政府老人院後, 有綜援同冇綜援嘅分別( 因為私人老人院太貴, 好啲嘅都接近二萬, 未計consumables), 如果攞住每個月一萬蚊入息, 能夠唔影響排政府老人院嘅資格, 咁就好好。

consumables 如果係每月幾千, 尚可負擔得到; 公共醫療, 而家有高額長生津資格, 都已經係免費

最怕嘅係等唔到排公營醫療服務, 緊急情況要去私家醫院, 條數就好襟計

男爵府

newinewi 發表於 20-1-21 08:18
請看

就咁睇,年金嘅IRR 好低
同我就咁計回報, 每年嘅收到嘅年金收入/本金, 有大約8 percent 爭好遠, 就算計及複息效應, 都諗唔到如果係15年以下, 會喺負 percent, 真係爭咁遠

伯爵府

........

男爵府

newinewi 發表於 20-1-21 13:59
係呀, 如果你家中長者, 係65歲, 尚算健康, 你拎100萬出黎, 係OK.

但現在已80, 放在年金, 你地彈性就好少 ...

但好奇怪,睇番年金公司,用網上计數機計的表(見我之前post, 六樓那個表),紅線位係88 歲, (我 assume 係回本期),都係八年, 同你的cap 圖不同...

男爵府

blue02 發表於 20-1-20 21:17
如果花100萬買年金, 賺取每月年金收入唔超過長生津嘅入息限額($7970), 可以攞到盡, 每個月大約一萬蚊收入( ...

push

首頁

尾頁

跳至