自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

KamMui 發表於 20-1-21 21:49
我覺得病左就最慘,因為政府有安全網幫窮人,而家政府用既藥都已經好靚。無安全網既中產就下下要食self pay ...

舊年都買咗全包住院保險,幾有用

水晶宮

Ru如 發表於 20-1-21 22:19
我唔係搵交嗌,純粹係想知道咁中層同基層出嚟啲小朋友係咪唔同?我係基層小朋友返幼稚園依架咩都冇學
...
好難量度同話到比你聽。第一,小朋友天資已經可以影響好大;我當自己普通智力,預左小朋友都係咁,唯有比多少少野小朋友學,叫做盡左力無悔。第二,我觀察,有學多少少野,加埋有讀下二歲班,出來係識多少野。我仔幼稚園時有學琴、游泳;而家回望,決定沒錯。

男爵府

BB防敏心得分享勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

小菜豆 發表於 20-1-21 12:15
回覆 C.yan110 的帖子

同樣大家一樣月入2萬,我就LUNCH食包或帶飯, 日日都果幾衫, 生完仔自己坐月, 慳得就 ...
所以窮人多數藍

男爵府

Sharpay_leung 發表於 20-1-21 22:19
Jm,住佔左家庭月入45%好似有d高,聽到都覺得辛苦,要加油

是,我也覺得是18000,佔比例太高。

禁止訪問

子爵府

tong831 發表於 20-1-21 22:00
我2公婆加埋搵接近4萬,租樓萬8,只生一個,唔敢再生,因為0福利,交稅雖不多,但都要交,買書,學校雜費, ...

香港地最辛苦係家庭收入3萬至6萬果浸未置業者更難安居

大宅

我家庭收入8萬左右,都只敢講自己係有錢啲嘅基層...

翡翠宮

牛年勳章

家庭月入十幾萬,人地聽會覺得你好有錢,其實開支真係多,供樓(唔敢供車)、長老家用、保險、已洗好幾萬。
有咁上下收入,對仔女教育都有要求,學費、校車、補習、興趣班又唔見三幾萬,放假都想去旅行玩吓,一家出遊又幾萬,七除八扣之後都唔多錢淨。

水晶宮

傻太 發表於 20-1-21 19:27
一個人不望上流,是正常的事嗎?

係基層人群中係好正常的

珍珠宮

yipling62 發表於 20-1-21 12:40
我有fd就係你講果種人,自己中學時就追台灣大陸綜藝,英文考2次先合格,住公屋一年幾次旅行,一去outlet買 ...

欣賞你!機會係留俾有準備嘅人

珍珠宮

簡單講1個細路每月洗你15000,生多個就30000/月,所以中產好多只生1個,養細路太貴

珍珠宮

Sharpay_leung 發表於 20-1-21 14:27
除番兩公婆咪得四萬一個⋯⋯
我侄女新婚兩個加埋搵14萬鬆d都叫自己做最慘既高級基層,家庭月入8萬唔算中產 ...

14萬都話慘...人心不足,怪不得啲人會形容盛世香港係邪惡嘅政府

男爵府

Sharpay_leung 發表於 20-1-21 21:56
好好呀你先生,都希望佢兩個好好諗下啦,我侄女好乖嫁,我當佢女禁錫,祝福你地一家
...

多謝你

禁止訪問

禁止訪問

別墅

C.Humphrey 發表於 20-1-21 23:29
家庭月入十幾萬,人地聽會覺得你好有錢,其實開支真係多,供樓(唔敢供車)、長老家用、保險、已洗好幾萬。 ...

只可以講錢係永遠都唔會够用。中產就係有能力可以選擇更好既,開支大係中產人士自己既選擇,若果呢個收入用係低收入人士嘅生活,可以儲到好多錢。但低收入家庭就絕對無得選擇,佢哋不能比更好既野比自己子女。所以中產一定係好過低收入人士(除左月入4,5萬,但又要租樓/供樓嗰啲啦,嗰啲真係幾辛苦)

小菜豆    發表於 20-1-22 10:18

大宅

Sharpay_leung 發表於 20-1-21 17:36
其實月入十萬以上都好多食麥記大家樂嫁~
忙起上黎一日一餐,一包有機青瓜仔頂一日都會~
題外話,大家樂 ...

我都like 大家樂打邊爐

珍珠宮

王國教室勳章

中產個range 大到
有人家庭入息五六萬,有人十五六萬,有人幾十萬,都係住同一個屋苑,有人仲供樓,有人租,有人供完,有人供到第五層樓啦

珍珠宮

sinsinbaby 發表於 20-1-22 01:04
只可以講錢係永遠都唔會够用。中產就係有能力可以選擇更好既,開支大係中產人士自己既選擇,若果呢個收入 ...

得罪講句
咁樣同身家共產有乜分別
不如轉一轉角度
假設你家庭月入十幾萬
仔女、長老、交税、供樓乜都靠自己
辛辛苦苦返工、沒有任何補貼
還要在你人工扣起一部分養低收入家庭
你有乜感受?
相信都係一句「長貧難顧」

而家咁大爭議性
係因為有政府呢個中間人做決策
政府啲錢來自納稅人
基建、醫療都未完善
不斷偏向低收入家庭
各種資助補貼,其實有冇覺得係無底深淵呢?
政府聲稱有社工定期跟進拎綜援家庭、幫助就業
但從來冇公佈過有幾多家庭會脫離安全網
如果啲錢真係培育下香港未來棟樑、自食其力家庭,我都順氣啲
至少對香港有貢獻
但而家。。。大家心知肚明啦

大宅

回覆樓主:

我覺得最唔公平嘅係政府專養懶人,收入低嘅就可以拎盡政府嘅福利,搞到佢地根本唔會諗計向上流。計我話,只要將公屋同埋其他福利set到over 50歲以上先可以拎嘅話,我覺得佢地先會求上進,諗辦法改善自己嘅生活。佢地唔做嘢/做份低收入嘅工做就可以攞哂著數,仲邊度有咁多人會勤力爭取向上游呀?

首頁

尾頁

跳至