醫護健康

跳至
[其他] 生蛇

首頁

尾頁

複式洋房

我生蛇啊,分享一下:我起初以為坐骨神經痛,瞓醒下腰痛,隻右腳痛到瞓唔到,只可靠左側睡。日間,隻右腳時有時無咁痺、麻、痛。表皮灼痛,著除內褲擦到也痛,以為遲下會冇事。終於,痛了兩晚後,發現下腰部有小水泡3粒,自己上網睇資訊,似生蛇。
如果唔係自己忍得痛,早去睇醫生,可能病情就唔會而家咁嚴重。請大家警惕!有病要快快就醫!

睇了醫生要服五日藥(Acyclovir),重有藥膏、止痛藥。依家啲水泡由右腰生到落右膝和小腿。昨晚,隻右手重少少刺痛。
食藥好似係少咗神經痛,但水泡又另一種痛,掂吓都痛,坐不能靠背,瞓不能平躺,寢食難安。
最慘係,唔知生到幾時,有跡象上緊背脊。唉...

只管休息!飲食要清淡!另外,維他命B 可提升免疫力,減神經痛;維他命C 可增強抵抗力;維他命B和維他命C一起服用,可舒緩生蛇病情。

三天後觀察,生蛇範圍沒有擴大,只紅印變深色,水泡有收水的情況,有很輕微的神經痛。

據網上資訊,罕有情況才會生第二次。
我現在有抗逆力,如果要打防疫針,都要等一年後。
你們後生的,還未生蛇的,但年歲又差不多的😏,可考慮打防疫針,不過有限期為10年。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

IPSandy 發表於 20-1-21 13:59
我生蛇啊,分享一下:我起初以為坐骨神經痛,瞓醒下腰痛,隻右腳痛到瞓唔到,只可靠左側睡。日間,隻右腳時 ...

我未試過
不過聽人講好辛苦、好痛
希望你快啲好番
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

身邊好多人生過.怕辛苦所以我上年都去打預防針.

禁止訪問

侯爵府

複式洋房

回覆 IPSandy 的帖子

很多人面對麻痺、痠痛時都會使用鎮痛貼或止痛藥等治標不治本方法來暫緩不適。但其實神經不適是可以改善的問題。研究顯示,攝取適當的維他命B對鞏固神經系統健康非常重要。神經內科醫生推薦神經不適患者使用營養補充劑:
Neurobion® 內絡必安®

含有的三種主要成分:維他命B1、B6和B12,可強化及修復神經系統,從根源出發,有助改善神經受損問題。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

識人係男性生過2次添

象牙宮

我生蛇啊,分享一下:我起初以為坐骨神經痛,瞓醒下腰痛,隻右腳痛到瞓唔到,只可靠左側睡。日間,隻右腳時 ...

完全好了嗎?

我有后遺症。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

回覆 333s 的帖子

五個月了,應該完全復原了係患處有時 很輕微的發癢

禁止訪問

大宅

蛇針係要打架,而家後生都有機會生蛇

別墅

fongpuiyee 發表於 20-7-20 12:32
蛇針係要打架,而家後生都有機會生蛇

係咪間間診所都可以打蛇針

大宅

being_happymom 發表於 20-7-21 12:49
係咪間間診所都可以打蛇針

好多診所都有,我去太子果邊打蛇針

別墅

fongpuiyee 發表於 20-7-22 14:48
好多診所都有,我去太子果邊打蛇針

邊間打蛇針

大宅

being_happymom 發表於 20-7-23 13:38
邊間打蛇針

我搵江炳輝醫生打蛇針

別墅

fongpuiyee 發表於 20-7-24 15:18
我搵江炳輝醫生打蛇針

thanks

男爵府

一般生完蛇打後幾個月,患處都會感覺灼痛,就算俾布或衣物掂到患處,都好似俾火灼燒感覺好難受 !

一般止痛藥效果有限,就算用到類嗎啡止痛藥,有時太敏感太痛都止唔到 ! 果時我要去睇專科,開隻精神科藥物俾我止痛先有效,藥費一個月約一仟元左右 !
有需要可以主動同醫生提出,但唔係所有公立醫院、或私家醫生都有,可能要處方在社區藥房買 !

中文藥名

英文藥名

首頁

尾頁

跳至