自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

luvubabemiu 發表於 20-1-21 17:40
煲個半鐘未冇哂水囉
老火湯的定義以滾起計,收到最細火 要煲3小時, 而有啲料更要最少4個鐘, 唔係無葯效, 好似新鮮土伏苓牛大力, 或者雞骨草。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

伯爵府

我煲湯至少都2個鐘
一個鐘太少仍都可能你太大火

伯爵府

luvubabemiu 發表於 20-1-21 17:11
兩條粟米$12
一條羅白$7
印度椰子$24

一人飲 我落$60肉先夠味

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

兩條粟米$12
一條羅白$7
印度椰子$24

印度椰子$10一個乍啵

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

luvubabemiu 發表於 20-1-21 18:06
唔系呀 禁制搞一個鐘煲

我唔落肉,煲素湯都好夠味

伯爵府

煲個半鐘未冇哂水囉

收到最細火煲就唔會乾晒水

珍珠宮

煲個半鐘未冇哂水囉

咁不如你試下同樣材料,多啲水,㷛耐啲
印度椰子咁夠味,無咩可能3升水保埋會唔夠味

伯爵府

回覆 luvubabemiu 的帖子

可能我用高速煲,無遇到你既問題。

男爵府

兩條粟米$12
一條羅白$7
印度椰子$24

可以加多兩條蘿白。加蝦乾出味些

子爵府

用湯煲,起碼加水加到6-8L, 煲3個鐘啦,煲得一個鐘浪費錢買食材

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

老火湯起碼2個鐘以上,你煲一個鐘D料都未出味就完結,滾湯咁當然冇味啦!

男爵府

有冇落蜜棗?
加啲螺頭、腰果、豬橫脷、元貝仔
或者有時轉下煲牛尾,濃味好多

水晶宮

兩條粟米$12
一條羅白$7
印度椰子$24

可試下用 栗子 + 腰果 + 合桃代替肉, 再加兩粒蜜棗

落多d 水, 大火滾起調細火慢慢㷛, 起碼煲個半鐘

伯爵府

pomanlife 發表於 20-1-21 19:36
我唔落肉,煲素湯都好夠味

請問你呢個素湯落咗乜料?

彩鑽殿

ozoz 發表於 20-1-21 22:42
請問你呢個素湯落咗乜料?

腰果紅蘿蔔合掌瓜栗子 全素冇肉

珍珠宮

luvubabemiu 發表於 20-1-21 17:34
兩條粟米$12
一條羅白$7
印度椰子$24

白蘿蔔真係無咁有味,我發覺用章魚煲好味啲。今晚大約用了50蚊。

章魚15蚊
蓮藕9蚊
花生大約半碗
豬肉20蚊(冰鮮)
2粒蜜棗
2.5 水

子爵府

回覆樓主:

同樓主一樣,用2L水,2大1小飲
頭20min大火,跟住細火煲1hr,
熄火後焗佢,之後飲前再煲滾一次
都入味呀!
平時我煲素湯多,所以肉湯我用$3x豬展已夠。
通常煲一次湯$8x

禁止訪問

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主:

用電煲都會乾水?我覺得電子煲慢過明火好多,起碼要2.5個鐘

珍珠宮

fatchu@home 發表於 20-1-21 17:24
依家d肉咁貴,30蚊咪好細舊囉。。。。咁實唔夠味。

首頁

尾頁

跳至