懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位,好想向你地呻下大肚返工的感受,無論是什麼意見也好,都只想有個渠道分享下 ...
我係舊年 6 月尾時剛轉了新工,簽了約,原來在簽約時自己已懷了孕,但自己一直矇然不知 ( 因我經期不嬲唔準,以為只是遲來 M ) , 一直拖到 7 月尾時 , 自己去 CHECK 先知原來 BINGO ... 但當時一切已成定局 , 我一早已向上一間公司遞了辭職信,亦即刻在 8 月中時會返新工,其實原本上一間公司返既係份唔辛苦既工 , 可以返得好舒服,但當時自己為前途著想才有轉工的決定,真係冇諗過會懷孕 ...

我返既新工係銀行分行做,做前線 ( 不是 TELLER ),企大堂全日對客 SERVE 客,所以我返工係要企足全日的,冇位坐的,返咁多個鐘企足咁多個鐘。。。我以前一直做開對客既工作,但就從未做過要長企既工,一開始真係好唔適應,成日喊,除體力上的勞累,仲有精神上的壓力 。。。因為我想大家可能都估到,其實間間銀行分行都要跑數,雖然我唔係做 SALES ,唔需要直接承接開單既壓力,但一樣會要求你要搵客俾 SALES 。。。阿姐仲會成日強調,會 MON 實我地全日有冇 hea , 去左幾次廁所,食飯有冇超時 。。。仲要銀行都有神秘人制度,會有評分,你唔會知你接緊既呢個客係咪就係神秘人,俾緊分你,對客時亦要小心,唔好答錯客/做錯野,唔係既話,就會你一個累全家架啦。。。

仲記得初返時,真係好唔習慣,日日都想辭職,但無奈自己一諗到大左肚去其他地方搵工都唔會有人請,再加上自己又真係需要份工,又想貪個產假,就忍 。。。不幸中之萬幸,我間分行同事大部分其實都已經好好,好遷就我,成日叫我累就去坐下,但大家都知,銀行分行大部分既時間真係好忙好多客,如果我成日走左去坐,就變相好似冇過工咁。。。而且我亦唔想俾其他同事見到我成日去左休息,人人都忙得我一個休息,費事俾人背後話自己,畢竟我已經係一入職就懷孕,所以更加唔想俾人有機會背後話自己。。所以自己一返工,一定盡心盡責去做

最近臨近新年分行真係忙到癲,我現時已經31週,捱到2月尾就產假,好想好想好想好想快 d 放 ... 肚愈大愈唔想返 ... 由我舊年入職到而家,我每個月都請2 至3 日既病假,有時係產檢,有次因為腰痛,有時因為累 ... 我唔知其他同事心點諗,嗚嗚,我前幾日起身返工,好唔想返,但理智戰勝自己,照換衫返,一出左門口,一邊等 LIFT 一邊流眼淚。。。落到街都 KEEP 住流淚。。。

好想快 D 產假。。。。。。有睇既 JM , 多謝大家收睇

大宅

cheesecake526 發表於 20-1-21 17:10
各位,好想向你地呻下大肚返工的感受,無論是什麼意見也好,都只想有個渠道分享下 ...
我係舊年 6 月尾時 ...

加油丫 已經31週 好快就到2月產假 !

大宅

回覆樓主:

加油呀

禁止訪問

別墅

加油(emoji)(emoji) 仲有一個月

另外8掛問下, 勞工條例,唔係要做滿40個星期 ,先至會有有薪產假咩?

男爵府

Momo820 發表於 20-1-21 19:26
加油(emoji)(emoji) 仲有一個月

另外8掛問下, 勞工條例,唔係要做滿40個星期 ,先至會有有薪產假咩?

好多銀行做滿6個月已經有,我妹做嗰間就係,勁正。

大宅

cheesecake526 發表於 20-1-21 17:10
我係舊年 6 月尾時 ...

加油呀媽媽!你已經好叻好西利,捱到就來生,bb好返就來錫返媽媽嫁喇,bb會比你力量

大宅

我做過銀行分行,明白工作壓力真係好大,你捱到31週已經好叻女!加油(emoji)(emoji)

大宅

加油啊, 但你未入職已懷孕, 佢都肯俾產假你啊?
因為有好多大公司都係如果入職唔夠3個月就懷孕會無產假

複式洋房

回覆 Cheerupbaby 的帖子

多謝你鼓勵啊!thank you so much !

複式洋房

回覆 Nagomi 的帖子

多謝你鼓勵啊!

複式洋房

回覆 大隻太太 的帖子

多謝你鼓勵啊!thank you so much !

複式洋房

回覆 我捨不得你 的帖子

係呀你講得岩,我都係

複式洋房

回覆 yankykkk 的帖子

講得岩,有大家鼓勵,好開心

複式洋房

回覆 jiprabbit 的帖子

多謝多謝!同路人!感動!

複式洋房

回覆 yannis_0128 的帖子

我個間好好,冇呢種規定

大宅

加油呀媽媽,就黎見到BB啦

禁止訪問

男爵府

八卦一問,放完ML會轉工嗎。加油

大宅

媽媽加油! 去到直路架LA, 你做左大半年應該都有啲AL, 太累不如試下每兩星期請一日假, 休息下~

首頁

尾頁

跳至