自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bbc2018 發表於 20-1-22 07:18
得9日,有三個小朋友選一個國家好些,最多加多一個鄰近國家。市中心搭車容易,遠些可以火車或參加local to ...

想請教下,如果由一個國家去另一個國家,是否要排隊過關架?

男爵府

123candice 發表於 20-1-21 23:56
我之前就係去呢兩個國家
第一次去都ok 夠時間
我預左會去多次

你去左幾多日?

男爵府

Chole 發表於 20-1-22 00:40
英國三百幾鎊,退稅要扣手續費,機場Duty Free 就最抵。

英國Bicester outlet 有Burberry ,不過唔會有cl ...

我娘親好想有一條classic果d格仔頸巾,最普通果隻色,HK買$4100,我唔捨得

男爵府

evip 發表於 20-1-22 06:56
你得9日,想玩幾個國家,想睇幾多嘢?你宜家都未plan有冇時間plan? 同埋旺季好多full.
...

我本來想去北海道,但去紮晃機票竟然要$9000一張,所以索性衝出亞洲

公爵府

歐洲我會跟團, 因語言, 去唔同國家都方便好多

子爵府

虎到金來勳章

green_flower 發表於 20-1-22 10:47
我本來想去北海道,但去紮晃機票竟然要$9000一張,所以索性衝出亞洲

跟團會平過自由行,除非你搵到平機票同酒店。

得番甘短時間,樓主連去邊,坐車都無基本概念,建議跟團。

旅行社, 上網搵下, 或去一轉旅行社, 便有個預算

伯爵府

親子王國15週年勳章

九日我只會去一個國家,行下睇下食下
搬酒店係好嘥時間,前一晚又要執行李

男爵府

green_flower 發表於 20-1-22 10:43
你去左幾多日?

十日 6日瑞士 4日法國

珍珠宮

green_flower 發表於 20-1-22 10:42
想請教下,如果由一個國家去另一個國家,是否要排隊過關架?

大部分國家不用,但前年去克羅地亞要。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

green_flower 發表於 20-1-22 10:45
我娘親好想有一條classic果d格仔頸巾,最普通果隻色,HK買$4100,我唔捨得

你去旅行專登去買頸巾,駛既唔止4100喎。

大宅

我畢業時去歐洲,全程揹背囊坐火車同巴士,只要check好schedule同有計劃我覺得冇問題,而家仲可以上網即刻搵路同book車飛仲方便
你啲細路唔算好細起碼唔使午睡,我覺得自由行可以,但不能貪心,瑞士搭法國/意大利都可以
我好鍾意坐歐洲火車,車箱好乾淨舒服,沿途風景好靚,又可以其他人傾吓計,我覺得體驗仲正過日本坐JR

大宅

回覆 green_flower 的帖子

唔洗嫁,只要係 EU內,就入一次關就通曬,仲有,visa /master卡係有password 的,打上card center reset password, 個password 係歐洲成日用到。

翡翠宮

牛年勳章

唔怕煩就自由行,行程唔需要咁趕,帶住細路仔可以慢慢行

男爵府

victorwong818 發表於 20-2-23 00:29
回覆 green_flower 的帖子

唔洗嫁,只要係 EU內,就入一次關就通曬,仲有,visa /master卡係有password 的 ...

謝謝你

男爵府

C.Humphrey 發表於 20-2-23 01:38
唔怕煩就自由行,行程唔需要咁趕,帶住細路仔可以慢慢行

我都係想他他條條咁

翡翠宮

牛年勳章

不過帶住細路要去啲治安好啲既國家,去到旅遊景點多人要小心(多扒手),搵間星級高少少既酒店,check下係咪紅燈區,近車站會方便啲

大宅

green_flower 發表於 20-2-23 01:40
我都係想他他條條咁

如果帶住三個小朋友又想他他條條,一定系跟團! 我第一次去歐洲時都系跟翠明假期全包,導遊經驗豐富,全程食宿唔差,行程預先安排得好好。到達景點唔使等就可以直入慳好多時間,上車後又可瞓覺休息。
我記得除瑞士,法國外,德國及意大利都好值得去。 意大利會去幾個城市包括羅馬、梵蒂岡、佛羅倫斯和威尼斯都各具特色。
至於英國我就自由行分下次才去,因為太多城市值得去,牛津丶劍橋丶 溫莎堡⋯如果跟團行程去埋英國,多數只去倫敦一天遊唔夠㗎。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

9日要去三個國家太趕了,平均每個國家得1,2日時間停留。

男爵府

樓主。相信你計劃到了今日。應該有變

你要注意。如果你自由行,風險可能很大.需疫情未知四月會點發展

但如果沒有大幅改善.我強烈建議你考慮清楚
因2月中開始.有好多歐洲機已停飛中國.唔知幾時到停飛香港
就算現在有飛。有好多時因不足夠客而cxl fright.英航已每日兩班機改為得一班機
有D航空公司會突然通知你唔夠客又改你飛其他時間
你帶三個小朋友,到時有變你會好煩
有D歐洲餐廳已不肯接待華人
所以。樓主你要小心注意

男爵府

中年失業 發表於 20-2-23 03:29
樓主。相信你計劃到了今日。應該有變

你要注意。如果你自由行,風險可能很大.需疫情未知四月會點 ...

謝謝你的提醒,計畫的確已變,疫症過後再去。

首頁

尾頁

跳至