3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小兒3歲開始鼻竇炎,睇了3個耳鼻喉專科,尖沙咀海港城陳x均,尖沙咀虞x翔,中環杜x灝 (呢個最貴) ,持續了年半,噴了類固醇,洗鼻,食了無數次抗生素,都係唔得,鼻竇炎成日返發,話腺樣體肥大要做手術割。一直唔想做手術,最後轉了睇中醫,下葵涌仁濟中醫診所劉X醫師,睇了3個月,煲中藥,每日早晚鹽水洗鼻,腺樣體細了,唔駛做手術, 太感動了😭😭😭😭😭希望幫到有需要的媽媽

別墅

anoif1 發表於 20-1-22 08:26
小兒3歲開始鼻竇炎,睇了3個耳鼻喉專科,尖沙咀海港城陳x均,尖沙咀虞x翔,中環杜x灝 (呢個最貴) ,持續了 ...

唉 我5歲小朋友都睇左好多個耳鼻喉醫生都搞唔好個鼻 食一排抗生素 已經成日洗鼻 好兩三星期又反發 好困擾 見到小朋友又辛苦 (emoji)都持續有成大半年 反反覆覆 求介紹中醫(emoji)(emoji)謝謝
sora9596 發表於 20-1-23 06:42
唉 我5歲小朋友都睇左好多個耳鼻喉醫生都搞唔好個鼻 食一排抗生素 已經成日洗鼻 好兩三星期又反發 好困擾 ...

Hello sora9596,明白媽媽的困擾,鼻竇炎係由於過敏、發炎、感染造成鼻竇開口阻塞,分泌的黏液無法排出,導致細菌在鼻竇中繁殖。致敏原例如灰塵、花粉、煙味、有香味嘅噴霧、乾燥空氣等,都有機會刺激到鼻黏膜。小朋友有冇接觸過一些致敏原後又再反發?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至