自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我支持樓主send下cv出去試下,
有工請就走,
我覺得網上有句說話講得好好,
要麼忍,要麼滾~

忍唔到就走啦,加油!
2020社會經濟未必係好好既一年,
但都祝福你有好既開始~

瑪瑙宮

alice0606 發表於 20-1-22 14:14
我都唔知新老闆諗乜,
我有懷疑過公司有個PT係佢朋友,
無位比PT轉正職,想逼我走,比PT轉工,

咁似迫你走了. 試過有份工個新老細又係叫我讀野, 我無反應, 好似你咁, 我個位係唔使讀野的, 做野又留難我. 佢出第二招, 咁我明佢想我自動辭職了. 要人走又唔想補錢, 衰格.

子爵府

Nancy20090615 發表於 20-1-22 14:35
咁似迫你走了. 試過有份工個新老細又係叫我讀野, 我無反應, 好似你咁, 我個位係唔使讀野的, 做野又留難 ...

希望下一份工好好offer,求老天可憐下我!哈哈!

Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

瑪瑙宮

alice0606 發表於 20-1-22 14:39
希望下一份工好好offer,求老天可憐下我!哈哈!

祝你早日找到合適工作!

子爵府

Nancy20090615 發表於 20-1-22 14:50
祝你早日找到合適工作!

多謝你!

翡翠宮

alice0606 發表於 20-1-22 10:41
做左甘多年打工仔,很明白工作真係有挫折和難題,其實賺得少少,當然係想想平平穩穩打一世工,

加油

男爵府

同你一樣,做極都係吃力不討好
永遠只彈無讚
好無成就感
仲開始懷疑自己係咪做得咁差
同你一樣有好工好走喇
唔好令自己成日 心情低落

子爵府

chaters01 發表於 20-1-22 18:28
永遠只彈無讚
好無成就感

Sis,雖然新官的確成日踏我,話我做野差,
不過我仍好相信自己的能力,
marketing 真係似藝術品一樣,
唔係人人都鐘意同一款表達方法,

深信真係唔係你的問題,
有時候諗一諗自己的長處,
好公司好老闆好同事雖然難求,
只要試多幾間,積極面對,肯定有間會適合自己!
加油!

男爵府

chaters01 發表於 20-1-22 18:28
永遠只彈無讚
好無成就感

唔知自己有冇咁好彩遇上好工,最怕由火坑跳去屎坑。

子爵府

淘心 發表於 20-1-22 22:28

呢個真係常態,所以心態好重要!哈哈!

伯爵府

我成日抱住一句說話 由一個地獄跳出嚟 去到邊都係天堂 騎牛搵馬吧 總會搵到一個公司懂得欣賞你而又有發展空間

我都剛剛轉工 未轉工前情況同你大同小異 共勉之 加油呀!

子爵府

Gi-leung 發表於 20-1-22 22:49
我成日抱住一句說話 由一個地獄跳出嚟 去到邊都係天堂 騎牛搵馬吧 總會搵到一個公司懂得欣賞你而又有發展空 ...

很不想轉工 ,但真係覺得無乜價值,
老土d,唔為錢,就為開心!
希望我今年會好!

男爵府

淘心 發表於 20-1-22 22:28

有個朋友都係咁講,佢話轉工係由一個火坑跳去另一個火坑
所以到而家轉工既動力唔大,好怕去到第二間都係咁

子爵府

chaters01 發表於 20-1-23 08:46
有個朋友都係咁講,佢話轉工係由一個火坑跳去另一個火坑
所以到而家轉工既動力唔大,好怕去到第 ...

我都好明白,但我真係見過人地打工好開心,
想比個機會自己試下,
但我都係果句,無好offer 唔走,當訓練自己EQ,
加油Sis,唔做奴隸獸!🙈🙈

大宅

加油

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

過完年系轉工好機會,如果自己走系公司損失,甘我支持你走,主動好過被動,況且日日比人針對真系點生存呀!

大宅

新老板針對你,好難做到佢滿意,支持揾到好嘅就走

子爵府

yuyueng 發表於 20-1-23 10:16
過完年系轉工好機會,如果自己走系公司損失,甘我支持你走,主動好過被動,況且日日比人針對真系點生存呀! ...

係呀,真係好唔開心呀,
本來就黎出bonus ,好開心架,捱埋就走,
我琴日先知原來我無份出架,我懷疑得我一個人無!
明明付出多,但隔離team回報比你多,
我更堅信走先有出路,無理由捱世界呀,
仲要無回報。。
不敢話我走左係唔係公司損失,
但一定係比自己一個機會重新開始!加油!

子爵府

cheng100818 發表於 20-1-23 10:35
新老板針對你,好難做到佢滿意,支持揾到好嘅就走

其實我唔知係唔係針對我,
定係佢性格有缺陷而不識溝通,
我見佢對我其他管理層態度都唔太好,
見到唔順眼就發脾氣,
睇野好片面,又唔識同員工了解事實,
唔係一個好的領袖,
我無可能anytime都係度解釋咩原因,
如果我做左好多年,真係會死捱,
但我new join就唔想捱,
人工唔調整、不升職、無bonus,
所以我先會想走!
我新年後去朋友做的bank見工,希望有好開始^^
呢個係我最近聽的好消息!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

alice0606 發表於 20-1-23 10:43
係呀,真係好唔開心呀,
本來就黎出bonus ,好開心架,捱埋就走,
我琴日先知原來我無份出架,我懷疑得我 ...

魚唔過塘唔肥,要跳下人工先加得多,做一份無前途既工,不如早走早著。

首頁

尾頁

跳至