烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

洋房

我黎緊會成個廚房整過,想買一套廚房電器,包括焗爐,蒸爐煮食爐,抽油煙機。想問下有無邊到買會平啲?

男爵府

2020勳章

gracechan2018 發表於 20-1-22 15:55
我黎緊會成個廚房整過,想買一套廚房電器,包括焗爐,蒸爐煮食爐,抽油煙機。想問下有無邊到買會平啲?
...

Built in 定standalone ? 如果built in 我經廚櫃公司買有discount

琥珀宮

2020勳章

gracechan2018 發表於 20-1-22 15:55
...

成個廚房整過,

1. 整多D 插座。
2.

廚房電器, 可以一層層放上去。

置物架。

3. 焗爐

蒸爐

煮食爐

抽油煙

淘宝, 每个几百己經很 ok.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

大宅

開心吸收勳章

...
煮食爐同抽油煙機我都係喺TGC買嘅。我自己覺得電器最緊要襟用,同埋有時TGC做優惠都幾抵。我呢兩部嘢都用咗6年啦

別墅

2020勳章

電磁爐會同電力公司買
走price.com格下價

洋房

timtamgal 發表於 20-1-22 18:22
Built in 定standalone ? 如果built in 我經廚櫃公司買有discount

我打算買BUILT IN 架.
我師傅叫我自己揀好, 話佢知買咩乍.

洋房

szesees 發表於 20-1-23 18:44
煮食爐同抽油煙機我都係喺TGC買嘅。我自己覺得電器最緊要襟用,同埋有時TGC做優惠都幾抵。我呢兩部嘢都用咗 ...

煤氣爐去TGC買好似係不二之選.
但我諗住其他係買有牌子, 依家仲諗緊買SIEMENS, Bosch 還是Electrolux.
如果買埋焗爐可預算都要幾萬蚊.
所以就問下大家知唔知邊到會平啲啲, 10%都幾千.

洋房

回覆 333s 的帖子

電器我唔打算買淘寶貨. THANKS

公爵府

2020勳章

回覆樓主:

build in 係靚但其實要預多D位散熱D電器才耐用,另外如排油煙位(炒鑊)太近例如蒸爐又會扯D油煙入蒸爐個風位。。。咁又快壞

站在清潔和電器耐用立場,蒸煮燉好過煎炒炸

仲有D電器有時似perfect fit 但其實後面D喉扁了,我洗衣乾衣機就係咁,裝修時設計師話到乜都得。。。

男爵府

2020勳章

gracechan2018 發表於 20-1-25 21:17
我打算買BUILT IN 架.
我師傅叫我自己揀好, 話佢知買咩乍.

built in 新既時候係好, 整體美觀。

但一壞時便賴野,電器幾年後難配配件 / 價錢同買新差不多。

整唔到, 唔容易搵到個 fit size, 可能需要搵師傅上門改櫃門, 煩到死。樓主要留意

洋房

healthymimi 發表於 20-1-25 23:09
build in 係靚但其實要預多D位散熱D電器才耐用,另外如排油煙位(炒鑊)太近例如蒸爐又會扯D油煙入蒸爐個風位 ...

你個陣有冇度過個位先買...?如果有量過應該唔會出現你講個樣位置唔fit既問題.

室內設計呀家居電器佈置睇泥都要親力親為先得

洋房

princessgw 發表於 20-1-26 22:15
built in 新既時候係好, 整體美觀。

但一壞時便賴野,電器幾年後難配配件 / 價錢同買新差不多。

絲打你係咪用過built in 既廚櫃set?如果有可否分享煮食set壞既經歷? 因為我本身係用舊式火爐焗爐,用野都比較小心,所以如果係佢本身機件易出事,咁我要再考慮了

公爵府

2020勳章

gloriamanhk 發表於 20-1-27 14:55
你個陣有冇度過個位先買...?如果有量過應該唔會出現你講個樣位置唔fit既問題.室內設計呀家居電器佈置睇泥 ...

係比哂specifications比設計師 ,都有錯,有D我哋發現

男爵府

2020勳章

gloriamanhk 發表於 20-1-27 15:00
絲打你係咪用過built in 既廚櫃set?如果有可否分享煮食set壞既經歷? 因為我本身係用舊式火爐焗爐,用野都 ...

本身機件 set 無問題。
只係個櫃同電器係 good fit, 而d 電器用幾年,一有問題便很煩。

香港供應商未必有零件更換, 即時有,價格同你買一部新差唔多,有時即時有配件,要係外國訂。

我試過想配焗爐原裝配件,香港代理商說要從意大利訂,等2個月

另外, 如維修不了, 要換新, 很難找到一樣尺寸的。等試過雪櫃用了幾年, 壞了要整。等原廠要一個月後先有師傅上門睇, 自己找街外師傅, 說沒有零件換。上網四圍都找不到 good fit built in 雪櫃, 最後買一個普通雪櫃,另找師傅解決櫃門。

如果唔fit size,師傅講過係易壞, 因散熱無甘好。

同埋, 電器店同我講, built in 電器好多時發展商一大批訂, 無咩現貨,好多時要訂貨

洋房

healthymimi 發表於 20-1-27 16:43
係比哂specifications比設計師 ,都有錯,有D我哋發現

咁慘。。。不過你地發現得到都勁。
喉要留幾多位先夠, 我邊識姐。
不過多數裝修聽到都係勞氣野。
啲人做野唔上心, 成日都錯。 
我都好怕。。。

洋房

princessgw 發表於 20-1-27 17:46
本身機件 set 無問題。
只係個櫃同電器係 good fit, 而d 電器用幾年,一有問題便很煩。

咁又真係幾煩喎。 
好彩我唔打算整built in 雪櫃姐.
我鍾意6門嗰啲

民房

你可以試下上網揾一啲專門賣Built in 電器既公司.
佢地一般都有5-20% discount.

洋房

katherinewanghk 發表於 20-2-3 14:50
你可以試下上網揾一啲專門賣Built in 電器既公司.
佢地一般都有5-20% discount.

唔該晒吖. 我揾到啦.
連TGC煮食爐都有平.
一次過一間搞晒超方便.
全部電視柜加埋..... 我平左$6000幾呀~~
HAHA 可以買多個手袋
thanks a lot

洋房

求分享... 我咁啱想換個抽油煙機同煮食爐呀.

洋房

eudorafung 發表於 20-2-8 16:01
求分享... 我咁啱想換個抽油煙機同煮食爐呀.

PM 你.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊