嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題,我的BB試左豬肉同魚,有無話幾時先試牛肉會比較好?

別墅

我都想知,留名

回覆 yeemeko 的帖子

Hi yeemeko , 6個大的BB需要吸收鐵、鋅促進生長發育,肉魚蛋豆類食材含有豐富鐵、鋅,佢已經試左豬和魚好叻叻,媽媽可以加入唔同肉類/海產/蛋(先蛋黃後蛋白)/豆類,扁豆/紅腰豆/鶏心豆/腐/枝竹都係唔錯選擇,未試過食物記得由少量試起,連續食3日,觀察返有冇過敏反應,亦可以做食物記錄,記錄低BB比較少食/未接受嘅食物,過一段時間再試。 BB可以一餐固體代替一餐奶嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

回覆 Oiyanma 的帖子

Hi Oiyanma , 唔同種類食物可以為BB提供多元營養, 一般無特定加入食物的先後次序,每日輪流俾BB食唔同穀物類,肉魚蛋豆類,菜蔬水果, 最重要每次只試一種新食材, 份量要由1-2匙開始,連續食3日和留意BB有無冇敏感反應。BB幾大? 鍾意食固體嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-1-23 15:44
回覆 yeemeko 的帖子

BB食固體的份量都幾多,應該每次都取代到1餐奶嘅。照你咁講我可以俾佢試牛肉啦
想請問一下,海鮮例如 蝦蟹 係咪都可以試嫁啦? 有啲人話呢啲比較毒,我未敢俾BB試,謝謝
yeemeko 發表於 20-1-23 15:56
BB食固體的份量都幾多,應該每次都取代到1餐奶嘅。照你咁講我可以俾佢試牛肉啦
想請問一下,海鮮 ...

海鮮可以為BB提供豐富碘質,媽媽想俾多D唔同種類食物俾BB 最重要選擇新鮮和來源安心的食材, 徹底煮熟後進食,仲要細心留意BB進食後會唔會出現過敏反應。

複式洋房

yeemeko 發表於 20-1-22 15:57
如題,我的BB試左豬肉同魚,有無話幾時先試牛肉會比較好?

Bb添加輔食從先白肉,後紅肉的順序,因為牛肉係粗纖維,月份小的BB不易消化
所以我倆個BB都係6個月加固先果蔬類,7個月嘗試白肉(雞,魚)適應之後逐步嘗試添加紅肉類(豬、牛)
牛肉含有豐富蛋白質,胺基酸組成比豬肉更貼近人體需要。能提高機體抗病能力,對生長發育,補鐵補血特別適宜,所以給BB吃牛肉是非常好的

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-1-24 12:07
海鮮可以為BB提供豐富碘質,媽媽想俾多D唔同種類食物俾BB 最重要選擇新鮮和來源安心的食材, 徹底煮 ...

明白,謝謝

複式洋房

linalee 發表於 20-2-5 01:52
Bb添加輔食從先白肉,後紅肉的順序,因為牛肉係粗纖維,月份小的BB不易消化
所以我倆個BB都係6個月加固先 ...

謝謝分享 我開始俾BB試下

珍珠宮

牛肉營養豐富,特別係鐵質
但牛肉屬於比較容易敏感,要小心留意bb反應,我就bb滿一歲先牛肉
如果bb有濕疹就不宜食牛肉

男爵府

DHA勳章

秋天與楓葉 發表於 20-2-5 23:22
牛肉營養豐富,特別係鐵質
但牛肉屬於比較容易敏感,要小心留意bb反應,我就bb滿一歲先牛肉
如果bb有濕疹就 ...

濕疹b幾大先試得牛肉
yeemeko 發表於 20-2-5 14:56
明白,謝謝

多元化飲食, 由唔同種類食物吸收全面營養係最好架。

珍珠宮

lolitaloves 發表於 20-2-7 11:07
濕疹b幾大先試得牛肉

中醫角度牛肉濕熱,所以濕疹人士不宜食牛肉,無論係大人定小朋友都勸戒牛肉
當然西醫角度就無呢方面睇法

個人認為牛肉嘅營養,食其他食物一樣補充到
可以食其他食物補充鐵質
含豐富鐵質嘅食物有:深綠色蔬菜、黑芝麻、藜麥、紅腰豆、鷹嘴豆.....
視乎個人選擇

別墅

我11個月大俾BB食

首頁

尾頁

跳至