時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

白臉神偷 發表於 20-1-22 21:01
林鄭民望甘低仲霸住個位唔肯走,你以為香港無咗佢會死阿?就因為佢太自以為事,香港先淪落至今!只要佢一日仲在 ...

歷屆特首有邊個泛民唔係同佢鬥到底(曾特首除外),你認為林鄭落台可以解決問題?

伯爵府

舊時沙士齊心抗疫,今時今日好難做到只有黑心再黑心

伯爵府

白臉神偷 發表於 20-1-22 19:47
香港真係禍不單行 林病真係掃把星

呢個位唔易做

大宅

baby7 發表於 20-1-22 20:29
絕對認同
若然大部分都經歷過沙士就應該當時的香港係幾慘,個個人心惶惶
但見隔離post不斷用呢次武漢肺炎 ...

而家班YC仲話要搞埋 d 咩「和你咳」...
無腦兼白痴...
成日話大陸人點點點.. 其實香港人咪仲衰..

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

水晶宮

畀面勳章

moonlight9198 發表於 20-1-22 19:43
希望香港人齊心抗呢次病毒,
唔好因政治顏色問題,再起爭吵,
因病毒擴散,會好嚴重,

我有個黃色親戚
己經發緊神經

好心一人少句

珍珠宮

SKLH 發表於 20-1-22 22:01
舊時沙士齊心抗疫,今時今日好難做到只有黑心再黑心
...

我都覺
香港人只有繼續分化
繼續排華
沒有完結的一天

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

2024勳章

之前唔係話有大師卜到今年運數好差?
貿易戰加黑衣之亂再加肺炎,真係死得

大宅

呢個post咁快入時政,反觀另一個仲係自由

侯爵府

57% 香港市民支持黑衣”小朋友”,等同支持攬炒。

巴士的點評——無大亂不會有大治
http://hd.stheadline.com/news/columns/417/20191126/814881/%E5%B0%88%E6%AC%84-%E5%B7%B4%E5%A3%AB%E7%9A%84%E9%BB%9E%E8%A9%95-%E7%84%A1%E5%A4%A7%E4%BA%82%E4%B8%8D%E6%9C%83%E6%9C%89%E5%A4%A7%E6%B2%BB

三、和理非選民也不割席。從反對派的百分之五十六點九得票可見,和平常支持反對派的民意相若,可見經過五個月暴力示威,加上選前兩周的「大三罷」堵路加上地鐵阻返工,和理非選民仍不離不棄,這是選民的選擇,也是香港人的選擇。

一國兩制,港人治港,高度自治。

現在很多中國香港人的“自殘中國香港”行為,是中國香港人”自己的選擇”,在”高度自治”下,中國香港人享有"自己的選擇"的自由。

中國香港喜歡玩多久就玩多久吧
https://blog.stheadline.com/article/detail/1017440
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

namnamnamlolo 發表於 20-1-22 22:10
我都覺
香港人只有繼續分化
繼續排華

今次肺炎源頭係大陸,就梗係不停抹黑,又話咩bc只信黨就冇事

其實呢個世界耐唔耐就有新菌or爆發疫症,之前南韓夠爆mers, 日本爆痳疹,南美爆小頭症。再耐啲連英國都爆瘋牛症。今次係因為大陸近香港又人流多,防禦工夫係要做,但有必要狂鬧大陸分化香港人同大陸人嗎?

我從來冇覺得要咩信黨呀咁。病毒四圍都有但生活仍要過,咪常戴口罩,呢排避免去人多地方,大陸都唔好去,一有事即睇醫生自我隔離。。。

不停爭吵對件事有幫助咩

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

外來旅客人數大跌,香港本土人也因安全問題少左出街消費.

經濟下滑,各行業環環相扣、骨牌效應,
旅遊業、酒店業、餐飲業、零售業都會相繼裁員.

裁員潮第一浪是先打擊手停口停的低下層.
黄絲同黑衣話係“短暫陣痛”,
“忍耐、包容”一下
就會有“更好的未來”.

對中上層,忍耐一下還可以,但對低下層呢?
在佢地排隊申請綜援或在碌爆卡一身債前,
去黄店是否任飲任食任拿,唔洗俾錢?

黄絲創“黄色經濟圈”自救,
即係“攬炒”係大話,
只想非黃色的人或公司炒,
害人利己
非英雄非義士非君子所為,
係真小人!

但非黄色的公司裁員/結業時,
咩色/冇色的員工都失業,
黄絲以為可獨善其身?

大宅

回覆樓主:

我就話條渣哥應該請晒被裁既美心員工, 反正佢地在九龍灣係咁開鋪插旗。

珍珠宮

絕對認同

Agree

本想開post 理性討論如何抗疫,但發覺班白痴,完全跳制,不用討論了

話封高鐵,咁飛機關囗又如何?

完全只是抽水only

大宅

白臉神偷 發表於 20-1-22 19:47
香港真係禍不單行 林病真係掃把星

無論邊個做特首,都會跟而家個劇本走, 只不過會用唔同嘅藉口, 一切已經安排好,係班傻仔先以為自己主宰一切。

伯爵府

ngokwan 發表於 20-1-22 22:44
Agree

本想開post 理性討論如何抗疫,但發覺班白痴,完全跳制,不用討論了

所以見到嗰幾個會員啲回應真心覺得講來嘥氣
好地地一個討論疫情post,講唔夠一頁就話只要信黨就得喎⋯⋯根本冇人講過黨嘅事,但不斷喺唔同嘅post講,由頭到尾得嗰幾個會員勁loop. 有時真係懷疑嗰幾個會員係咪真係媽媽?係咪真係一個成年人?完全小學雞行為,冇理智可信。

伯爵府

tinnytinny 發表於 20-1-22 22:07
而家班YC仲話要搞埋 d 咩「和你咳」...
無腦兼白痴...
成日話大陸人點點點.. 其實香港人咪仲衰 ...

呢啲水都抽
呢啲人真係活在象牙塔太耐
唔知現實可以幾殘酷,乜嘢叫苦

大宅

回覆樓主:

其實經過咁多個月暴亂,個人已經麻木咗, 已經夠衰, 再衰啲都冇乜分別,病毒殺到嚟都冇乜所謂,橫掂佢哋都想攬炒, 仲有乜好怕

瑪瑙宮

絕對認同

如果再遊行,再集會,就會好多人同一時間,大型聚集,傳染機會更高,仲有,政府已stand by 兩個隔離營,好似之前沙士咁,一有人染病,佢既有接觸既人,都會隨時去隔離營,所以現在大家停一停,諗一諗,究竟現時為左政治顏色緊要D,定齊心對抗呢次病毒緊要D呢?

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

水晶宮

2024勳章

moonlight9198 發表於 20-1-22 23:00
如果再遊行,再集會,就會好多人同一時間,大型聚集,傳染機會更高,仲有,政府已stand by 兩個隔離營,好 ...

講到遊行集會,唔知會不會因為突發疫情而暫停幾個月呢

首頁

尾頁

跳至